Japonya'dan Soma'ya 5 bin kâğıt turna yollandı

Japon kültüründe hasta veya yaralı kişilere iyileşme duası niyetiyle yollandığı bildirilen, kâğıt katlama sanatıyla yapılan turnalar, Manisa'nın Soma ilçesine de gönderildi. Soma için origami turna yapımını başlatan Rika Minamitani,...

Google Haberlere Abone ol
Japonya'dan Soma'ya 5 bin kâğıt turna yollandı

Japon kültüründe hasta veya yaralı kişilere iyileşme duası niyetiyle yollandığı bildirilen, kâğıt katlama sanatıyla yapılan turnalar, Manisa'nın Soma ilçesine de gönderildi. Soma için origami turna yapımını başlatan Rika Minamitani, "Faciadan büyük üzüntü duyduk. Duyguların, acıların paylaşımını kendi kültürümüzle anlatmaya çalıştık." dedi.

Maden faciasından etkilenen Japonların hazırladığı kâğıt turnalar, Soma Kaymakamı Bahattin Atçı'ya teslim edildi. Japonya'dan gelen Rika ile Taichi Minamitani, Türk-Japon Vakfı Başkan Yardımcısı Emin Özdamar'la birlikte Atçı ile görüştü. Özdamar, Kobe'den gelen misafirlerin 1995 yılında deprem yaşadığını ve Soma'daki kazayı duyduklarında çok üzüldüklerini söyledi. Japon kültüründe origami turna yapımının Hiroşima'ya dayandığını, bu yöntemle yapılan kuşlardan gönderilmesininse geçmişlere rahmet, kalanlara sağlık, hızla iyileşme, barış dilek ve duası anlamına geldiğini belirtti. Rika Minamitani'nin, felaketi televizyonlardan öğrenerek büyük üzüntü duyduğunu, bu acı karşında origami turnalardan yapmaya başladığını aktaran Özdamar, "Minamitani'nin çevresindekilerin ve Türk-Japon Vakfı'nın da buna katılmasıyla 200'e yakın kişi, 5 bin origami turna hazırladı ve Türkiye'ye getirdi. Bu turnalardan bin adedi Manisa Valiliği'ne teslim edilecek, 4 bin adedi ise Soma'ya götürülecek. Origamiyle yapılan turnalarla verilmek istenen mesaj, hayatını kaybedenlere rahmet, ailelerine sağlık, yaralılara acil şifa dileği." diye konuştu.

Faciadan büyük üzüntü duyduklarını söyleyen Minamitani ise, "Soma'da hayatını kaybeden vatandaşların ailelerinin bir an önce normale dönmesini, yaralıların iyileşmesini diliyorum. Ben bu turna kuşunu yaparken üç anlam yükledim. Bir ölenlere rahmet, iki kalanlara sağlık, sıhhat ve uzun ömürler diliyorum. Üçüncüsü de bir daha kaza ve afet olmasın diye bunları katladık ve kaymakam beye teslim ettik." dedi.

Kaymakam Atçı da Minamitani'ye Japonların göstermiş olduğu duyarlılıktan dolayı çok duygulandıklarını söyledi. Böyle bir şeyi ilk defa aldıklarını dile getiren Atçı, "Elim kaza nedeniyle böyle bir şeyin yapılması daha anlamlı. Tabii ki Japon milleti, Türk milleti olarak bizim dostumuz bir millet. Dostlar da böyle günler için birbirlerine destek olurlar. Buraya gelerek manevi desteklerini gördük. Soma halkı adına onlara teşekkür ediyoruz." şeklinde konuştu.

Rika Minamitani ve beraberindekiler, 4 bin kâğıttan turnayı Kaymakam Bahattin Atçı'ya teslim etti. Daha sonra da Soma Belediye Mezarlığı içerisinde bulunan Maden Şehitliği'ni ziyaret ettiler. CİHAN

Yorumlar