Japon Uzmanlardan Afet Bilgi Toplantısı

Bursa merkez Osmangazi Belediyesi, Türkiye’de Afete Dayanıklı Şehir Planı ile İlgili Veri Toplama, Afetlere Dayanıklı Altyapı Oluşturma konulu bir toplantı düzenledi.

Google Haberlere Abone ol
Japon Uzmanlardan Afet Bilgi Toplantısı

Bursa merkez Osmangazi Belediyesi, Türkiye’de Afete Dayanıklı Şehir Planı ile İlgili Veri Toplama, Afetlere Dayanıklı Altyapı Oluşturma konulu bir toplantı düzenledi. Deprem öncesi, deprem anında ve sonrasında dikkat edilmesi gereken hususların anlatıldığı toplantıya belediye personeli, sivil savunma birimi ve yöneticiler katıldı.

    Belediyesi Meclis Salonu'nda düzenlenen toplantıda, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı'ndan (JICA) gelen uzmanlar sunum yaptı. Afetlere Dayanıklı Altyapı Oluşturma uzmanı Japon Nobuo Kawahara, şehirlerde Alt Yapı Sistem Tasarım uzmanı Kempei Kojika, Proje Finansman Uzmanı Haruhisa Ishıkava, dayanıklı şehirlerin planlanması, deprem anında ve sonrasında oluşabilecek sorunların çözüm sürecine yönelik bilgi verdi.

    Afete Dayanıklı Alt Yapı Uzmanı Nobuo Kawahara, Türkiye’nin çok önemli bir deprem kuşağında yer aldığını ve deprem felaketine karşı mutlaka hazırlıklı olması gerektiğini söyledi. Afete dayanıklı şehir nasıl geliştirilebilir, afet sonrası yaşanacak felaketlere karşı ne gibi önlemler alınmalı, bunun araştırmasını yaptıklarını ifade eden Kawahara, “Depremlerden edindiğimiz tecrübeler gösteriyor ki, dayanıklı şehir planlaması, afet önlemede büyük rol oynuyor. Kentsel olarak risk azaltma çalışmaları yapmak ve en önemlisi kesintisiz ve güvenli iletişim sistemi oluşturmak, depremle mücadele için çok önemli.” dedi.

    Kawahara, şunları dile getirdi: “2011 yılında Japonya’da yaşanan 8.9 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında yaşanan tusunami felaketine, ülke olarak biz de hazırlıksız yakalandık. Bu depremin ardından şunu gördük. Olası deprem ve diğer doğal afetlerde, en önemli konulardan birisi koordinasyon. Bunun için de, afet riski taşıyan şehirlerde mutlaka bir koordinasyon merkezi oluşturulmalı.”

    Bursa’nın merkezi konumundaki Osmangazi’de olası bir deprem felaketine karşı afet koordinasyon merkezi olmasının, Bursa için çok önemli olduğunu belirten Alt Yapı Sistem Tasarım Uzmanı Kempei Kojika, “Afetler kadar, afet sonrası yaşananlar da çok önemli. Koordinasyon eksikliği yüzünden, en az felaketler kadar, felaket sonrası da kayıp yaşanabiliyor. Bu nedenle, deprem riski yüksek şehirlerde, mutlaka Afet Yönetim Kompleksi kurulmalı. Türkiye, 2013-2017 Afet Strateji Planı ile, afet ve acil durum yönetim merkezi oluşturulması yönünde çok önemli kararlar aldı. Ancak önemli olan, bu bileşenleri bir araya getirip, afet anında fonksiyonlarını daha iyi kullanabilmek. Osmangazi, Afet yönetim Kompleksi açısından Bursa için en uygun bölge.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar