Jandarmada 'er ve erbaşlık' dönemi bitiyor

OHAL ile İçişleri Bakanlığı'na tamamen bağlanan jandarmada 'er ve erbaşlık' dönemi bitiyor

Google Haberlere Abone ol
Jandarmada 'er ve erbaşlık' dönemi bitiyor
Darbe girişiminden sonra bir kez daha gündeme gelen jandarma yeniden düzenleniyor. Buna göre, artık jandarmaya er ve erbaş alınmayacak. Kurulacak akademilerle jandarmaya da polis şeklinde alımlar yapılacak. 

A Haber'de bu akşam (30 Temmuz) konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, jandarmayla ilgili önemli kararlar aldıklarını söyledi. Erdoğan, jandarmanın OHAL ile birlikte tamamen İçişleri Bakanlığı'na bağladıklarını, bundan sonra da er ve erbaşların bu kuruma alınmayacağını açıkladı. Erdoğan, jandarma komutanlığının tamamen polis teşkilatına benzer bir yapıya kavuşturulacağını ifade ederek, jandarma akademilerinin kurulacağını belirtti. 

ASKERİ OKULLAR KAPATILIYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Askeri okullar kapatılacak. Askeri okulların kapatılmasıyla birlikte tüm okullardan, liseler, mesleki okullardan rahatlıkla Harp Okullarına giriş olacak. Fakat Harp Okullarının üzerinde bir çatı oluşacak. Milli Savunma Üniversitesi kurulacak. Milli Savunma Üniversitesinin altında Kara Harp Okulu, Hava Harp Okulu, Deniz olacak. Bütün bunlarla beraber bir şey daha olacak. Kurmay, kıdem bunların hepsi gidiyor. Peki ne olacak? Kara, hava, deniz, buralarda okuyanların hepsi lisans öğrencisi. Lisansüstü, kurmaylık yerine geçmiş olacak." dedi.

JANDARMA AKADEMİSİ KURULACAK

Jandarma Akademisi kurulacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu akademi, ciddi bir eleman yetiştirme merkezi haline gelmiş olacak. Bu süreçte bir başka adım ise bütün askeri hastaneler Sağlık Bakanlığına bağlanacak. Sağlık Bakanlığı, buranın işletmesini ve yönetimini tamamen kendisi ele alacak."

ASKER KENDİ İŞİNİ YAPACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tersanelerin Milli Savunma Bakanlığına bağlanacağını söyledi.
"Asker kendi işini yapsın" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Tersaneler vesaire bunları biz özel sektör olarak çok daha başarılı bir şekilde yürütme şansına sahip olduğumuz gibi bunu Milli Savunma Bakanlığı aynı zihniyet, aynı kabiliyetle çok daha başarılı bir şekilde yapar ve dört senede, beş senede bir fırkateyn üreteceğiniz yerde bunu gelir iki senede, iki buçuk senede üretirsiniz."
.
GENELKURMAY VE MİT'İN DURUMU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kuvvet komutanlıklarının tamamının Milli Savunma Bakanına bağlanacağını söyledi.

Muhalefetteki siyasi partilerin liderleriyle de görüşmeler yapıldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Onlarla da küçük anayasa paketi eğer gerçekleştirilebilirse, Genelkurmay Başkanı, MİT, bunlar da Cumhurbaşkanına bağlanacak. Böyle bir adımı atacağız." dedi.

İLK ATAMA YAPILDI

OHAL kararlarıyla tamamen İçişleri Bakanlığı'na bağlanan jandarmaya bugün ilk kez İçişleri Bakanlığı tarafından atama yapıldı. 

Yorumlar

hasan gürsoy atatürk'ün 1927'de yaptığı bir konuşmanın bir bölümüdür. konuşmanın o bölümünü aynen yazıyorum, yorum sizin: "efendiler, biz tekke ve zaviyeleri din düşmanı olduğumuz için değil, bilakis bu gibi yapılar din ve devlet düşmanı oldukları , selçuklu ve osmanlı'yı bu yüzden batırdığı için yasakladık. çok değil yüzyıla kalmadan eğer bu sözlerime dikkat etmezseniz göreceksiniz ki, bazı kişiler bazı cemaatlerle bir araya gelerek bizlerin din düşmanı olduğunu öne sürecek, sizlerin oyunu alarak başa geçecek, ama sıra devleti bölüşmeye geldiğinde birbirlerine düşeceklerdir. ayrıca unutmayın ki, o gün geldiğinde , her bir taraf diğerini dinsizlikle ve vatan hainliği ile suçlamaktan geri kalmayacaktır." 17 aralik 1927/ ankara
fuat uzman erbaslı kazandım 15 gun sonra gidecektik nasıl oldu simdi