Jandarma müdahalesini engellemek için sivilleri kalkan yaptılar iddiası

Diyarbakır-Bingöl kara yolunu dün 15 saate yakın kapatan terör örgütün, jandarmanın müdahalesini engellemek için sivilleri kalkan olarak kullandığı iddia edildi.

Google Haberlere Abone ol
Jandarma müdahalesini engellemek için sivilleri kalkan yaptılar iddiası

Diyarbakır-Bingöl kara yolunu dün 15 saate yakın kapatan terör örgütün, jandarmanın müdahalesini engellemek için sivilleri kalkan olarak kullandığı iddia edildi. Gece yarısında kadar kapalı olan yolu açmak için operasyon düzenlemek isteyen jandarma, kadın ve çocukların zarar görebileceğinden ihtiyatlı davrandığı belirtildi. Yol, Lice kaymakamının BDP’lilerle yaptığı görüşmelerden sonra sabaha doğru açıldı.

Diyarbakır’da, aralarında PKK’lıların da bulunduğu YDG-H üyesi 70 kişi, Bingöl kara yolunu dün öğleden sonra trafiğe kapatmıştı. Başta Ağrı olmak üzere, bölgede yerel seçimlerde yaşanan usulsüzlükleri protesto etmek amacıyla yapılan yol kapatma eyleminde yüzlerce araç yolda bekletildi. Olayı haber alan güvenlik güçleri, sivillerin zarar görmemesi için Kocaköy kavşağında yolu kapattı. Emniyetten TOMA ve zırhlı araç takviyesi olan jandarmanın olaya müdahale edip yolu açmak istediği ancak YDG-H üyelerinin sivillerin arasına karışarak bunu engellediği belirtildi.

Jandarma ekipleri, yolun kapatıldığı bölgeye biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etmek zorunda kaldı. Müdahaleden sonra gruptan ayrılan örgütün gençlik yapısı YDG-H üyeleri, bölgedeki yüksek tepelere çıktı. Jandarma, bekletilen araçların hareket etmesini istedi. Fakat araç kontaklarının örgüt yandaşlarınca el konulduğunun öğrenilmesi üzerine bölgeye, yolu kapatan büyük araçları geçmek için çekici istendi. Bu sırada iddialara göre örgütün çağrısı üzerine, Yolçatı köyü ile çevre köylerden bine yakın sivil ana yola çıkarak yolu bu sefer Fis Ovası Kayacık köyü bölgesinde kapattı. Böylece, jandarmanın yolu açması engellenmiş oldu. Jandarma tekrar Kocaköy kavşağına çekilmek zorunda kaldı.

Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, aralarında yaşlıların da olduğu sivillerin zarar görebileceğini belirterek, jandarmaya müdahale etmeme talimatı verdi. Abalı bölgesinde yola tekrar inen YDG-H üyeleri, sürücüsü bayan olan, araçta yaşlı ve hastası olanlara geçme izni verdi ancak yolu yine de açmadı. Diyarbakır Valisi Kıraç’ın talimatı üzerine Lice kaymakamı, BDP’lilerle görüşerek insanların daha çok mağdur edilmemesini istedi. BDP’nin devreye girmesi üzerine dün gece saat 02.00’de yol açılmaya başlandı. Abalı bölgesinde ateş yakan YDG-H üyeleri ise sabaha karşı 04.00’te bölgeden çekildi ve yol 15 saat sonra trafiğe tamamen açılmış oldu. Bölgeye gönderilen güvenlik güçleri ise sabah saatlerinde Diyarbakır’a döndü.

Diyarbakır Valiliği yaptığı açıklamada, herhangi bir zayiat meydana gelmediğini, gözaltına alınan 8 kişi hakkında işlem yapıldıktan sonra serbest bırakıldığını belirtti.





CİHAN

Yorumlar