JAK, deprem konusunda bilgilendirdi

Jandarma Genel Komutanlığı'nın 175'nci kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı'nca, Erzincan Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Başöğretmen Konferans Salonu'nda Üniversite personel...

Google Haberlere Abone ol
JAK, deprem konusunda bilgilendirdi

Jandarma Genel Komutanlığı'nın 175'nci kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı'nca, Erzincan Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Başöğretmen Konferans Salonu'nda Üniversite personel ve öğrencilerine deprem konusunda bilgilendirme faaliyeti yapıldı.

Her türlü arama kurtarma faaliyetleri, deprem, sel, heyelan ve doğal afetlerin tümünde görev alan Jandarma Komando Arama Kurtarma Taburu, Jandarma Genel Komutanlığı'nın 175’inci kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Erzincan’a geldi. Jandarma Arama Kurtarma Taburu'na bağlı ekipler, deprem kuşağı üzerinde bulunan Erzincan’da ‘Deprem tatbikatı’ düzenledi. Yüksek binadan yarala vatandaşın indirilmesi ve Jandarma Arama Kurtarma ekibi tarafından en kaz altında yaralı arama çalışmasında kullanılan Talas isimli arama kurtarma köpeğinin insan arama çalışması izleyicilerden tam not aldı.

Jandarma Komutanlığı ve Erzincan Üniversitesinin talebi üzerine Erzincan’a gelen 17 kişilik Jandarma Arama Kurtarma ekibi, üniversite öğrencilerine gösteri düzenledi. Sağlık Hizmetleri Yüksekokulu Başöğretmen Salonunda Jandarma Üsteğmen Osman Erdoğan tarafından ‘Deprem ve Arama Kurtarma’ bilgilendirme seminer verildi. Seminere; Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Sedat Uzuncezar, Erzincan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Özel ve üniversite öğrencileri katıldı.

Jandarma Teşkilatı'nın kuruluşunun 175’nci yıldönümü etkinlikleri kapsamında, deprem tatbikatı düzenlendiğini söyleyen Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Sedat Uzuncezar; “Jandarma Genel Komutanlığına bağlı Jandarma Komanda Özel Asayiş Komutanlığı bugün sizlere deprem konusunda bilgilendirme faaliyeti icra edecek./ Erzincan ili birinci derece deprem kuşağı içerisindedir. 1939 yılında 7.9 şiddetinde meydana gelen depremde, 32 bin 962 vatandaşımız, 1992 yılında 6.9 şiddetinde meydana gelen depremle de 500 kişi hayatını kaybetmiştir. Bu rakamlar Erzincan ilinin deprem konusundaki hassasiyetini ortaya koymaktadır. Buda bizleri hem bireysel olarak, hem de toplumsal ve kurumsal olarak deprem konusunda bilgili ve bilinçli olmamız gerektiğini, tedbirler almamız gerektiğini, eğitim ve çalışmaların yapılması gerektiğini ortaya koymaktadır. Ülkemizin çeşitli yerlerinde meydana gelen çok sayıda deprem ve diğer afetlerde görev alarak, birçok hayat kurtarmış olan Jandarma Komando Arama Kurtarma Tabur Komutanlığı personelinin bizlere vereceği bilgilerden hepimizin azami derecede istifade edeceğini umuyorum." şeklinde açıklamada bulundu.

Seminerin ardından davetliler arama kurtarma faaliyetlerinde kullanılan araç, gereç ve teçhizatların sergilendiği sergiyi gezdi.

Jandarma Arama Kurtarma ekipleri tarafından gerçekleştirilen tatbikatta, üç katlı bir binada mahsur kalan yaralı vatandaşın kurtarılışı gerçekleştirildi. Arama kurtarma ekipleri halatlar yardımıyla yaklaşık 10 metre yükseklikten yaralı vatandaşı aşağı indirdi.

Jandarma Arama Kurtarma ekiplerinin tatbikatında en ilgi çeken bölüm, 7 yaşındaki Talas isimli köpeğin kutular içerisine saklanan bir kişinin bulunması oldu. Arama kurtarma faaliyetlerinde özellikle enkaz altında canlı aramada kullanılmak için özel olarak yetiştirilen Talas, bahçeye konulan 4 kutu içerisine saklanan bir kişiyi kısa sürede bularak izleyicilerden tam not aldı.

CİHAN

Yorumlar