İzzettin Doğan: 'Alevi hakim' sözü yurttaşlar arasında ayrım suçuna delildir

Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin arasında geçtiği iddia edilen telefon kayıtlarında, ‘Alevi hakim’ vurgusu yapılmasına tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
İzzettin Doğan: 'Alevi hakim' sözü yurttaşlar arasında ayrım suçuna delildir

Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin arasında geçtiği iddia edilen telefon kayıtlarında, ‘Alevi hakim’ vurgusu yapılmasına tepki gösterdi. Doğan, “Böyle bir nitelendirme sadece bir tespit değildir, aynı zamanda yurttaşlar arasında ayrım yapılması suçunu sağlayan delil niteliğindedir.” dedi.

Başbakan Erdoğan ve dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin arasında geçen, Aydın Doğan’ın SPK’daki dosyasına ilişkin konuşmada, Aydın Doğan hakkında karar veren hakimin Alevi olduğu vurgusu yapılmıştı. Tapeleri değerlendiren Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, "Tapeler olsa da olmasa da Başbakan Erdoğan’ın kendi siyasetini Alevi-Sünni ayrımı üzerine inşa ettiğini söyledi. Doğan, “Bunu kendisi ile de zaman zaman konuştuk. Bunun yanlış bir politika olduğunu, kısa sürede saflarını sıklaştırma vesilesi olarak kullanılsa bile uzun vadede ülkede derin yaralar açacağını kendisine söyledik. Bunu son Dolmabahçe toplantısında da söyledim. Bu yanlış bir yaklaşımdır, hiçbir başbakandan böylesine yanlış bir siyaset anlayışı beklenemez. Tüm makamlar, ülkedeki halka ayrım yapılmaksınız hitap edilmesi için vardır. Yani ayrım yapılamaz. Ayrım yapılması bir ülkede işlenecek olan en fahiş hatadır. Bu insanın kendi ayağına kurşun sıkması olayıdır. Bu maalesef Sayın Başbakan’da bir alışkanlık haline gelmiş gibi görünüyor. Bunun derin nedenlerini bilmiyorum. Kendisi, sadece 2 Alevi hakimin kendisini mahkum ettiğini söylemişti bana. Bu durum hakimlerin Alevi olması ile alakalı değildir, olsa olsa dosya içeriği böyle bir kararı zorunlu kılmıştır. Böyle düşünmesinin bir başbakana yakışmadığı kendisine açık açık söylendi.” ifadelerini kullandı.

“Böyle bir konuşma yapılmışsa, bu sözün Sadullah Bey’den çıkması daha da vahim.” diyen Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çünkü kendisi Alevilerin yoğun olduğu bir yerden milletvekili seçilmiştir. Bu tür yaklaşımlar Anayasa’nın açıkça ihlalidir. Çünkü milletvekili sadece kendisini seçen bölgenin değil, Türkiye’nin her tarafının milletvekilidir. Siz eğer burada Alevi-Sünni ayrımı yaparsanız, ne olacak o zaman. Yangıyı Alevilere kapatıyor musunuz? Böyle bir şeyi Anayasa müsamaha ile karşılıyor mu? Tam tersine bunu bir suç olarak niteliyor. Böyle bir nitelendirme sadece bir tespit değildir, aynı zamanda yurttaşlar arasında ayrım yapılması suçunu sağlayan delil niteliğindedir. Barış içinde, huzur içinde ülkeyi yönetmek yerine, vatandaşları kışkırtarak bir birine karşı bu ayrımlarla düşman kutuplar haline dönüştürmektir.”

Yurttaşları ayrımcılığa tabi tutmanın vahim sonuçlarının olacağı uyarısında bulunan Doğan, “Siz yurttaşlarınızı böyle ayrımcılığa tabi tutarsanız, o zaman ‘neden bu Kürt sorunu falan’ diye sormayacaksınız, ya da yarın ‘niye bu Alevi sorunu’ diye sormayacaksınız. Uluslararası anlaşmalara dayanarak hesap sorulduğu zaman, müdahale için gerekçe olarak kullanılırsa söylenecek sözünüz kalmaz. Bu kadar kısır görüşlü yapılarla bir devlet nasıl yönetilir? Yurttaşlar yasalar önünde eşittir. Bu tür yaklaşımlar aynı zamanda fişlemelere de yol açıyor. Anayasa’da belirtmişsin 'rengi, cinsi, felsefesi ne olursa olsun yurttaşlar eşittir' diye.” şeklinde konuştu.
CİHAN

Yorumlar