İztuzu Plajı'na yapılacak hastane tartışması devam ediyor

Muğla’daki ünlü İztuzu Plajı'na yapılacak, caretta caretta görünümlü hastaneyle ilgili tartışmalar devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
İztuzu Plajı'na yapılacak hastane tartışması devam ediyor

Muğla’daki ünlü İztuzu Plajı'na yapılacak, caretta caretta görünümlü hastaneyle ilgili tartışmalar devam ediyor. Çevreciler girişime olumlu yaklaşıyor ancak binanın plaja yapılmasına karşılar. Tahsis edilen 22 dönümlük araziyle birlikte ormanın da imara açılacağı konusu herkesi endişelendiriyor.

Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesinde, Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon ve Araştırma Merkezi (DEKAMER)'nin bulunduğu alana yapılmak istenen hastane için Tabiat Varlıklarını Koruma Kurumu Genel Müdürü Osman İyimaya, sivil toplum kuruluşlarıyla biraraya geldi. Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi ve DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, hastanenin boş alana yapılacağını belirterek, "Tamamen çelik bir iskeletten, kaplumbağanın iskeleti gibi bir iskeletten ve kaplumbağanın kabuğu gibi bir kabuk geçirmeden ibaret bir yapıdır. Bunun da üç amacı vardır. Birincisi soğuk havalardaki iklimden etkilenerek havuzun içindeki suyu kaplumbağaların tedavisine imkan verecek şekilde tutmak, ikincisi steril bir ameliyathaneye sahip olmak, üçüncüsü de mevcut dağınıklığımızı toplayarak modern bir yapı haline getirmek." dedi. Genel Müdür İyimaya ise vatandaşın hoşuna gitmeyen, istenmeyen hiçbir şeyi bakanlık olarak yapmak istemediklerini belirterek, "Bugün burada beraberce belli şeyleri tartışacağız, buraya katılanların önerilerini alacağız ama Caretta Caretta Rehabilitasyon Merkezi veya Hastanesi'nin dışında imar planında kullanım kararı getirildi denirse yanlış yönlendirilmiş olur. 22 bin metrekarelik alan imara açılıyor. Evet, 22 bin metrekarelik orman alanı kurumumuza tahsis edilmiştir. Orman alanındaki kullanımda yüzde 5 emsal vardır. 22 bin metrekarenin yüzde 5'i, bin 100 metrekare yapar. Çevreyi rahatsız eden, insanı rahatsız eden, oradaki canlıların korunmasına yönelik olan bu hizmetin dışında bir hizmetimizin olmadığını söyledik. Bunun kullanım farkı bakımından farklı algılanması söz konusu ise bunu lütfen bizimle paylaşın." diye konuştu. Toplantıdan çıkan sonucu rapor haline getireceklerini anlatan İyimaya, "Tekrar ilgili birimlerimizle paylaşacağım ama burada bulanan sivil toplum kuruluşları ile bu projeyi biz daha önce paylaşmalıydık. Ben burada bunu gördüm. Biz, olmazsa olmaz denildiği için böyle bir noktaya geldik ama bunun etkileri ve sorumlulukları, sonuçları bakımından bir daha irdelenmesinin daha doğru olacağını düşünüyorum. Sizin ve hocamızın kararı mutlaka doğrudur diyemiyorum. Burada çok hızlı bir şekilde araştırma projesi başlatıp sonuçlarını paylaşmamız lazım." dedi.

İztuzu Koruma Platformu Sözcüsü Murat Demirci, projenin Dalyan'da yapılması gerektiğini savundu. TEMA Vakfı Temsilcisi Okyay Tirli de projenin uygulanacağı mevcut yerin kalkmasını ve Dalyan'da uygulanmasını istediklerini kaydederek, "İlla ki burada olması gerekmiyor, başka yerlerde de olabilir, Sarıgerme'de de olabilir. Proje çok güzel ve ilk baştan bu yana destekliyoruz. Yaklaşık 30'a yakın sivil toplum örgütünün imzası var burada fakat sadece ve sadece yerinin yanlış olduğunu söylüyoruz." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar