İZSU 10 yılda 4 bin kilometrelik altyapı yatırımına imza attı

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü’nün son 10 yılda döşediği içme suyu, kanal ve yağmur suyu hatlarıyla yaptığı dere ıslahlarının uzunluğu 4 bin kilometreyi buldu.

Google Haberlere Abone ol
İZSU 10 yılda 4 bin kilometrelik altyapı yatırımına imza attı

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü’nün son 10 yılda döşediği içme suyu, kanal ve yağmur suyu hatlarıyla yaptığı dere ıslahlarının uzunluğu 4 bin kilometreyi buldu. Kullanılan içme suyu boruları, İzmir’den Fransa’nın Nice şehrine ulaşacak uzunluğa geldi. Yatırımlar içinde en büyük pay ise altyapı eksikleri büyük olan ve Büyükşehir sınırlarına sonradan dahil edilen 10 ilçeye ayrıldı. Böylece Kemalpaşa, Bayındır, Torbalı, Seferihisar, Menderes, Selçuk, Urla, Menemen, Foça ve Aliağa, geniş çapta belediye hizmeti aldı.

Yüksek tempoda geçen 10 yılda çevre yerleşimlerin altyapı problemleri çözüldü. Başta ilçe merkezleri, ardından mahalle ve köyler sağlıklı ve kesintisiz suya, kanal sistemine kavuştu. Kansere yol açabilecek asbest borular sökülerek, yerine sağlıklı ve uzun ömürlü borular döşendi. Eskiyen içme suyu depoları yenilendi, yeni kuyular açılarak yaz aylarındaki su sıkıntısı giderildi. Kaçaklar sebebiyle yaşanan su sıkıntıları da ortadan kaldırıldı. Taşkınlara sebep olan dereler ıslah edildi. 20 köye, toplam 1 milyon 245 bin liralık yatırımla arsenik veya demir ve mangan arıtma tesisleri kurularak sağlıklı su verilmesi sağlandı. 63 köydeki su depolarına, güneş enerjili otomatik klorlama sistemi kuruldu.

İZSU Genel Müdürlüğü Yatırım ve İnşaat Daire Başkanlığı, 21 ilçede 2004 ile 2013 yılları arasında toplam 2 bin 526 kilometre içme suyu şebekesi döşedi. Su Tesisleri Daire Başkanlığı ise merkez ilçelerde zamanla eskiyen ve kaçaklara sebep olan 380 kilometrelik içme suyu şebekesini yeniledi. 10 yılda yenilenen içme suyu şebekesi uzunluğu 2 bin 906 kilometreye ulaştı. 705 kilometre uzunluğunda kanalizasyon şebekesi, 223,5 kilometre uzunluğunda yağmur suyu hattı döşendi. Ayrıca 166 kilometre uzunluğunda dere ıslahı yapıldı. İZSU'nun 10 yılda yaptığı 4 bin kilometrelik yatırımın tutarı ise 806 milyon lira oldu.

Yer altı sularında ortaya çıkan arseniği gidermek amacıyla 15 milyon euroluk yatırımla Menemen, Manisa ve Halkapınar’da arıtma tesisleri hizmete alındı. Manisa’daki Gördes Barajı suyu için 20 milyon 113 bin liralık yatırımla Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi yapıldı. 47 milyon 330 bin liralık yatırımla Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin yapımına başlandı. Böylece Gördes Barajı suyunu şehre getirmek için 70 milyon 106 bin liralık yatırım yapılmış oldu.

2008 ile 2013 yılları arasında, 872 bin 500 kişinin evsel atığını arıtacak kapasitede, bir biyolojik ve 10 ileri biyolojik arıtma tesisi hizmete alındı. Torbalı, Bayındır, Ayrancılar Yazıbaşı, Kemalpaşa, Menemen, Özdere, Doğanbey, Seferihisar, Kemalpaşa, Urla ve İzmir ileri teknoloji arıtma tesisleriyle evsel atık su problemi çözüldü. Bu 11 arıtma için 90 milyon liralık yatırım yapıldı; böylece Nif, Küçük Menderes ve Gediz nehirleriyle yarımada kirlilikten kurtuldu. CİHAN

Yorumlar