İznik’teki 130 yıllık ahşap cami restore edilerek ibadete açıldı

Bursa'nın İznik ilçesi Elmalı Mahallesi'nde restorasyonu tamamlanan 130 yıllık tarihi çivisiz ahşap cami, yapılan restorasyon ardından ibadete açıldı.Çivi kullanılmadan, tamamı birbirine geçme ağaçlarla 1884 yılında inşa edilen 130 yıllık...

Google Haberlere Abone ol
İznik’teki 130 yıllık ahşap cami restore edilerek ibadete açıldı

Bursa'nın İznik ilçesi Elmalı Mahallesi'nde restorasyonu tamamlanan 130 yıllık tarihi çivisiz ahşap cami, yapılan restorasyon ardından ibadete açıldı.

Çivi kullanılmadan, tamamı birbirine geçme ağaçlarla 1884 yılında inşa edilen 130 yıllık cami, yapımında kullanılan ağaçların özelliğini kaybettiğinden bir süredir kullanılamıyordu. Bursa valiliği tarafından restorasyonu tamamlanarak hizmete açılan çivisiz cami, aslına uygun bir şekilde restore edilerek koruma altına alındı.

Tarihi caminin ibadete açılması törenine katılan Bursa Valisi Münir Karaloğlu, ecdadın, yapınca şaheser niteliğinde eserler yaptığının altını çizerken, “Bu güzel cami 130 yıldır ayakta kalabilmeyi başarmış. Sonra arkadaşlarımız bakmışlar ki camimiz, tek bir çivi dahi kullanılmadan ayakta durmaya çalışıyor, acilen restore edilmesi gerek, hemen kolları sıvamışlar. İyi de yapmışlar, çünkü böyle bir eser hem tarihini hem de ustalarının sanatını yansıtması açısından çok kıymetli bir eser. Ulu Cami minberi ile aynı mantık kullanılmış, birbirine geçme parçalarla yapılmış. Böyle bir eser Bursa'da tek.” dedi.

545 BİN LİRAYA RESTORE EDİLDİ

Rize’de de bu tarz çivisiz ahşapların birbirine geçmesi ile yapılan camiler olduğunu hatırlatan Vali Münir Karaloğlu, “Ben bugün kendimi köyümde hissettim. Gerçekten nadide bir eser bu, bizleri de yanıltmasın, ahşabın ömrü şu anki betondan çok daha fazladır. Çimentonun ömrü ortalama 110 sene. Bu cami ise korursak 600-700 sene yaşayabilir. Onun için bu eserin onarılması önemli. Camimiz 545 bin lira civarında bir kaynakla onarıldı.” şeklinde konuştu.

Emeği geçenleri kutlayan Karaloğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Ama bunu korumanız için insan nefesi değmesi lazım. Bu bölgede de tamamıyla özgün ahşap olan cami yoktur. 1876’dan sonra Osmanlı-Rusya savaşı sonrası Batum’dan gelen Müslüman halkın kurduğu köy. Bu cami de ondan sonra inşa edilmiş. O gelenlerin hatırasını da yaşatmak lazım. Önce mabetler oluşur sonra yerleşim kurulur etrafına. Burada da köyün ilk binalarından bir tanesidir. İnançları dolayısıyla bu topraklara gelen ecdadımızın da hatırasına saygı adına mutlaka yaşaması lazım.”

Konuşmaların ardından Vali Karaloğlu, köylülerle birlikte caminin açılışını yaptı.

CİHAN

Yorumlar