İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi raporu oluşturuluyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi kapsamında, İzmit Körfezi'nin balık popülasyonun masaya yatırıldığı bir çalıştay gerçekleştirildi. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, Balıkçılık...

Google Haberlere Abone ol
İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi raporu oluşturuluyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi kapsamında, İzmit Körfezi'nin balık popülasyonun masaya yatırıldığı bir çalıştay gerçekleştirildi. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsünden yetkililerin katılımıyla Başiskele Wellbron otelde gerçekleştirilen toplantıda, körfezdeki balık çeşitliliğinin durumu ele alındı. Proje kapsamında yapılabilecek uygulamalar hakkında fizibilite raporunun oluşturulması için çalışma yapıldı.

KÖRFEZLE HALKI BULUŞTURDUK

Çalıştayın ikinci gününe Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da katıldı. Başkan Karaosmanoğlu 1960’tan sonra Kocaeli’de sanayinin yoğunlaşmasıyla plansız ve kontrolsüz bir üretim gerçekleştiğini ve körfezin korunamadığını ifade etti. Başkan Karaosmaoğlu “1999 Marmara Depremi’nde enkazların büyük çoğunluğunu maalesef körfezin sahillerine döküldü. Geçtiğimiz 10 yılda körfez sahillerinden yaklaşık 100 bin kamyon moloz çıkardık. Zor bir işi başardık. 2004 yılında çıkan büyükşehir yasasıyla yeni bir sayfa açıldı. Çevremizin yaşanılabilir olması için yoğun bir çalışma yaptık. Körfeze gözümüz gibi baktık. Arıtma tesislerimizi yaptık. Gemilerden gelen kirliliği denetim altına aldık. Körfezin yeniden yaşanılabilir bir yer olması için her kurum ve STK ile birlikte çalıştık ve insanımıza kazandırdık. İki sevgili olan İzmit halkıyla körfezi buluşturduk” şeklinde konuştu.

PROJE RAPORU 3 AYDA TAMAMLANACAK

Yaklaşık 3 aylık bir çalışma sonucu İzmit Körfezi’yle ilgili bir rapor oluşturulacak. Elde edilecek raporun birlikte İzmit Körfezi'ndeki balık türlerinin zenginleştirilmesi, biyolojik çeşitliliğin devamı ve halkın denizden daha fazla istifade etmesi konusunda yapılacak çalışmalara katkı sağlaması planlanıyor. Çalıştayda körfezle ilgili bugüne kadar yapılmış olan çalışmaların hepsi araya getirildi. En son İSU tarafından 2011'de yapılan çalışmaya göre, İzmit Körfezi'nde 30'un üzerinde balık ve 70'in üzerinde de canlı türü yaşıyor. Projenin amacı, sanayileşme ve kentleşme nedeniyle İzmit Körfezi'nde azalmış olan mevcut türleri zenginleştirmek.

CİHAN

Yorumlar