İzmir'in yeni kiralık bisikletleri yola çıkmaya hazır

İzmirlilerin kiralayarak kullanabileceği yeni bisikletler çok yakında yollara çıkıyor.

Google Haberlere Abone ol
İzmir'in yeni kiralık bisikletleri yola çıkmaya hazır

İzmirlilerin kiralayarak kullanabileceği yeni bisikletler çok yakında yollara çıkıyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan, 40 kilometrelik sahil şeridi boyunca sağlıklı ve çevreci bir ulaşım imkanı sağlayacak sistem, 18 Ocak 2014 Cumartesi günü açılacak. Kısaca BİSİM olarak adlandırılacak sistemin sloganı ise "Yollar artık BİSİM" olacak.

Sağlıklı ve çevreci ulaşım aracı bisikletin şehiriçi kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanan “Bisiklet Kenti İzmir” projesi için geri sayım başladı. Mavişehir ile İnciraltı Öğrenci Yurtları arasındaki güzergâhta bisiklet kiralama sistemini sağlayacak özel park yerleri ve kioskların kurulumu tamamlandı. İnciraltı-Alsancak Limanı arasındaki bölgeyi kapsayan ilk etabın açılışı cumartesi günü yapılacak. Toplam 15 istasyonu kapsayan güzergâhtaki Üçkuyular İskelesi ve Pasaport istasyonları ise halen devam eden kıyı düzenleme çalışmalarının tamamlanmasının ardından hizmete girecek. İzmirlilerin bisiklet keyfi, yaklaşık bir ay sonra 29 istasyonun tamamını kapsayacak şekilde Mavişehir’e kadar uzanacak.

Belediye kuruluşu İZULAŞ A.Ş. tarafından işletilecek sistemde 311 bisiklet, 29 bisiklet kiralama istasyonu ve 439 özel kilitli park yeri bulunacak. Sahil şeridinde oluşturulan bisiklet yolları, dikey bağlantı hatlarıyla desteklenerek bisiklet kullanıcılarının toplu ulaşıma entegrasyonu kolaylaştırılacak. Bisikletseverler, 40 kilometrelik sahil şeridi boyunca kesintisiz ulaşıma kavuşacak. BİSİM’den her kesimden insanın faydalanabilmesi amacıyla kiralama ücretleri mümkün olduğu kadar düşük tutulacak. İlk 1 saat için 2 lira, sonraki her saat için 1 lira ödenecek. Kiralama noktalarındaki kiosklarda bulunan POS cihazlarından kredi kartıyla ve park yerlerinden üyelik kartıyla kiralanabilecek. Bisiklet, kullanımdan sonra herhangi bir istasyona iade edildiğinde kullanım süresi üzerinden belirlenecek bedel kredi kartından tahsil edilecek. Sisteme üye kullanıcılar ise dolum yaptırdıkları abone kartını kullanabilecek. Bilgilendirme panoları sayesinde de hangi istasyonda uygun bisiklet ve park yeri bulunduğu bilgisine ulaşılabilecek.

Projelendirilen 40 kilometrelik iç körfez kıyı şeridi bisiklet yolları, Sasalı'daki İzmir Doğal Yaşam Parkı’ndan Mavişehir Balıkçı Barınağı’na kadar mevcut bisiklet yolunu takip ederek buradan Karşıyaka Sahili Rekreasyon Alanı içerisinde rehabilite edilip Alaybey Tersanesi’ne ulaşacak. Oradan Bayraklı’ya kadar banliyö hattıyla Altınyol arasında devam eden güzergâh, Bayraklı Nikâh Dairesi'nden önce tekrar kıyı şeridi rekreasyon alanına inecek. Bayraklı Vapur İskelesi ve Turgut Özal Rekreasyon Alanı’nı katederem, Alsancak Limanı’ndan sonra Kordon’a çıkıp buradan Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nı takip eden kesintisiz parkurla Fahrettin Altay Vapur İskelesi’ne, Bakü Bulvarı üzerinden İnciraltı Kent Ormanı’na ve Rekreasyon Alanı’na ulaşacak. CİHAN

Yorumlar