İzmir'in tramvay projesine altı ülkeden 15 teklif geldi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, şehiriçi trafiğe nefes aldırmak amacıyla hazırladığı tramvay projelerinde ihale aşamasına geldi.

Google Haberlere Abone ol
İzmir'in tramvay projesine altı ülkeden 15 teklif geldi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, şehiriçi trafiğe nefes aldırmak amacıyla hazırladığı tramvay projelerinde ihale aşamasına geldi. Metro sistemini tamamlayıcı nitelikte hayata geçirilecek, 12,6 kilometre uzunluğunda ve 19 duraklı Konak Tramvayı ile yaklaşık 9,70 kilometre uzunluğunda ve 16 duraklı Karşıyaka Tramvayı hatlarının yapımıyla bu iki hatta çalışacak toplam 38 araç ve yedek parçalarının temini için ihaleye çıkıldı. Aralarında Çinli, İspanyol, Güney Koreli, Polonyalı, Fransız ve Türklerin bulunduğu 15 firmanın teklif verdiği ihalede, bir firma da teşekkür mektubu gönderdi.

Konak Tramvayı Fahrettin Altay Meydanı-Konak-Halkapınar arasında, 19 durak ve 21 araçla hizmet verecek. Pik saatlerde 3, diğer saatlerde ise 4–5 dakika aralıklarla çalışması planlanıyor. Fahrettin Altay Meydanı’ndaki pazaryeri yanından başlayacak hat, vergi dairesinin bulunduğu Şehit Binbaşı Ali Resmi Tufan Caddesi’ni takiben sahile çıkacak. Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nın konutların bulunduğu tarafından ve yola hiçbir müdahale olmadan ilerleyecek hat, üç gidiş ve üç geliş çalışan karayolu trafiğinin yanından gidecek. Göztepe yaya üst geçidinin altından geçerek sahil boyunca devam edecek, Konak Meydanı'nda İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Pier’in önündeki yaya köprüsünün altından geçecek. Gazi Bulvarı’na kadar yolun kenarından ilerleyecek tramvay hattı, Şehit Fethi Bey Caddesi’ne girecek, buradan itibaren güzergâhı karayolu trafiğiyle ortak kullanacak. Cumhuriyet Meydanı’nı takip eden hat, Şehit Nevres Bulvarı ve oradan Şair Eşref Bulvarı’na ilerleyecek. Şair Eşref Bulvarı orta refüjdeki dut ağaçlarının korunması amacıyla proje değiştirildi. Tramvay hattı, burada gidiş ve geliş olmak üzere ikiye ayrılacak. Vahap Özaltay Meydanı’na kadar bu şekilde devam edecek hat, Alsancak Garı yakınında tekrar birleşecek. Garı takiben Şehitler Caddesi’ne ilerleyen hat, İzmir Metrosu Halkapınar Depo Alanı’nda son bulacak.

Karşıyaka Tramvayı Alaybey-Karşıyaka-Mavişehir arasındaki, 16 durak ve 17 araçla hizmet verecek. Gidiş geliş olmak üzere çift hat olacak. Alaybey’den başlayıp sahil tarafından Bostanlı İskelesi’ne, oradan da İsmail Sivri Sokak, Şehit Cengiz Topel Caddesi, Selçuk Yaşar Sokak ve Cehar Dudayev Bulvarı’nı takip ederek, İZBAN Çiğli Depo Tesisleri yanında Mavişehir Banliyö İstasyonu’na gelecek. Proje kapsamında Karşıyaka İskelesi ile çarşıyı birbirine bağlayacak bir üst veya alt geçit planlanıyor. Tramvay hattı İZBAN, vapur ve otobüslere aktarma sağlayacak. CİHAN

Yorumlar