İzmir'in toplu ulaşımında köklü değişim

İzmir’in şehiriçi toplu ulaşımında, 29 Haziran 2014 Pazar gününden itibaren yeni bir dönem başlıyor. Şehir merkezi ve ana arterlerdeki otobüs sayısını azaltarak aktarmalı sistemi güçlendirmeyi hedefleyen ESHOT Genel Müdürlüğü, “Ulaşım...

Google Haberlere Abone ol
İzmir'in toplu ulaşımında köklü değişim

İzmir’in şehiriçi toplu ulaşımında, 29 Haziran 2014 Pazar gününden itibaren yeni bir dönem başlıyor. Şehir merkezi ve ana arterlerdeki otobüs sayısını azaltarak aktarmalı sistemi güçlendirmeyi hedefleyen ESHOT Genel Müdürlüğü, “Ulaşım Sisteminin Yeniden Tasarımı” projesini hayata geçiriyor. Merkez, Karşıyaka, Bornova, Buca ve Teleferik olmak üzere beş ana bölgeye ait 42 alt bölgenin ulaşım sisteminde köklü değişikliklere gidiliyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, şehiriçindeki trafik yoğunluğunu azaltmak, duraklarda bekleme süresini kısaltmak ve toplu ulaşımda seçenekleri arttırmak için yola çıktı. Şehir merkezi ve ana arterlerdeki otobüs sayısını azaltarak şehir merkezine aktarmalı sistemle ulaşımı ön plana çıkaracak sistemle bir yerden bir yere gitmek için tek hatta bağımlılık yerine, farklı seçenekler sunulacak. Pazar günü başlayacak yeni uygulamayla birlikte yerleşim yerlerinin sunduğu olanaklara göre yolcular otobüslerle İzmir Metro ve İZBAN istasyonlarına, vapur iskelelerine ya da otobüs duraklarına taşınacak. Şehir merkezine bu noktalardan, alternatif güzergâhları izleyerek daha hızlı ulaşılması hedefleniyor.

RİNG SEFERLERİ ARTACAK

Üçyol, Konak ve Halkapınar'dan şehir merkezine ring seferleri arttırılıyor. Bu üçgenin çevrelediği merkezde, gerekenden fazla otobüs bulunmasının sebep olduğu sıkışıklığın önüne geçilmesi planlanıyor. Basmane ve Gümrük’te sona eren otobüs hatları kaldırılarak, bu bölgedeki karmaşaya son veriliyor. Mevcut Konak hatları ise korunuyor. Yeni uygulamayla Alsancak, Çankaya, Basmane bölgesine aktarmalı yolculukla ulaşılacak. Bostanlı ve Karşıyaka iskeleleri, Egekent, Evka-3, Kemer, Şirinyer, Tınaztepe, Fahrettin Altay ve Sarnıç aktarma merkezleri, Gaziemir Semt Garajı, Bornova, Üçyol ve Halkapınar metro istasyonları ana aktarma merkezleri olacak. Yolcuların, kendi bölgeleri içinde ise daha sık aralıklarla taşınması sağlanıyor. Hedefleri farklı olan yolcuların birbirinden ayrılması sağlanarak, böylece ulaşım hız kazanacak. Projenin ana hedefini ise otobüslerin toplu ulaşımın belkemiği olmaktan çıkıp yerine aşama aşama raylı sistemin getirilmesi oluşturuyor. Merkezde egzoz gazı oranının düşmesi, hava, gürültü ve görüntü kirliliğinin azaltılması da projenin getireceği avantajlar arasında yer alıyor.

Eski sistemde 06.00-09.00 saatleri arasında merkeze 89 hatla bin 212 kez sefer yapılıyordu. Bu rakam, gün boyu 4 bin 16’ya ulaşıyordu. Yeni sistemle bir dakikada geçen araç sayısı Şair Eşref Bulvarı’nda yüzde 72, Fevzipaşa Bulvarı’nda yüzde 35, Gazi Bulvarı’nda yüzde 56 oranında azalacak. ESHOT yetkilileri, sistemi yeniden tasarlarken toplu ulaşımdaki en önemli unsurları gözönüne aldıklarını belirterek, yeni dönemi şu sözlerle anlattı: “İdeal güzergâhları, yolcuların kullandığı akıllı kartları izleyerek, alışkanlık ve talepleri inceleyerek belirledik. Dünyada da modern şehirlerin merkezine, her bölgeden otobüs seferleri yapılmıyor. İzmirliler olarak aktarmalı sistemin konforunu artık iyi biliyoruz. İstatistikler gösteriyor ki yolcuların yüzde 30'u, her gün ikinci ya da üçüncü ulaşım aracına 90 dakika içinde ücretsiz binerek yolculuğunu tamamlıyor. Başlangıçta belki alışkanlıklarımızı değiştirmekte zorlanacağız ama yeni sistemi kullandıkça sonuçlarının güzel olduğunu göreceğiz ve eskiyi hiç aramayacağız.”

DEĞİŞİKLİK VE AYRINTILAR ESHOT SİTESİNDE

Projenin bütün ayrıntıları, hangi bölgede ve hangi hatlarda değişiklik yapıldığı, ESHOT Genel Müdürlüğü’nün resmî sitesi "www.eshot.gov.tr" adresinde yayımlanıyor. Vatandaşlar, bölgelerine ilişkin soruları için ESHOT Halkla İletişim Şube Müdürlüğü’nün 285 58 31 numaralı telefonundan bilgi alabilecek. Yeni hat ve güzergânları gösteren kitapçık, "http://www.eshot.gov.tr/Upload_Files/FckFiles/file/topl_ulasimda_dugum_cozuluyor.pdf" adresinden indirilebilirken yeni bölgelere ayrılmış otobüs hat ve güzergâhları da "http://www.eshot.gov.tr/Bagimsiz.aspx?id=48&sayfa=2" adresinde görülebilir. CİHAN

Yorumlar