İzmir'in içme suyu için 47,3 milyon liralık imza atılacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tahtalı’dan sonra ikinci içme suyu arıtmasını, Bornova ilçesinin Kavaklıdere köyünde kuruyor.

Google Haberlere Abone ol
İzmir'in içme suyu için 47,3 milyon liralık imza atılacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tahtalı’dan sonra ikinci içme suyu arıtmasını, Bornova ilçesinin Kavaklıdere köyünde kuruyor. Gördes Barajı suyunu arıtarak 1 milyon kişinin ihtiyacını karşılayacak tesisi, Avusturyalı bir firma yapacak. Yatırımın imza töreni, 21 Aralık 2013 Cumartesi günü düzenlenecek.

Gördes Barajı suyunu en kısa sürede şehre verebilmek için iki yıl önce Manisa Nuriye’deki 20 milyon liralık yatırımla Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi'ni hizmete alan Büyükşehir Belediyesi, şimdi de aynı proje kapsamındaki Kavaklıdere Arıtma Tesisi’nin yapımını başlayacak. İZSU, 47 milyon 330 bin liraya mal olacak tesis için Avusturyalı firmayla sözleşme imzalayacak. Ardından firma, 10 gün içinde inşaata başlayacak. Yaklaşık 1,5 yılda tamamlanacak tesis, Tahtalı Barajı’nın suyunu arıtan Görece’deki tesisten sonra İzmir’in ikinci büyük içme suyu arıtma tesisi olacak.

DSİ tarafından yapılan Gördes Barajı’ndan 2011 Mayıs ayından itibaren su alarak şehre verdiklerini belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, “Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi’nden ortalama günlük 90 bin metreküp suyu arıtarak, Karşıyaka ve Bornova’nın bir bölümüne veriyoruz. Kavaklıdere Arıtma Tesisi tamamlandığında da Bornova ve Buca’nın tamamı, Gördes Barajı’ndan su almış olacak.” dedi. İZSU, isale hattı ve Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi projesi için 420 bin, Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi için 20 milyon 113 bin, Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde kamulaştırılan 67 bin metrekarelik alan için 2 milyon 243 bin liralık harcama yaptı. Kavaklıdere tesisi içinse 47 milyon 330 bin liralık yatırım yapılacak. Böylece İZSU'nun, Gördes Barajı suyunun getirilmesi için toplam harcaması 70 milyon 106 bin lirayı bulacak. Tesis, 150 bin metrekarelik alanda kurulacak. Günde 360 bin metreküp suyu arıtabilecek kapasitede olacak. Tamamlanmasıyla 120 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip Gördes Barajı’ndan İzmir’e, yılda 60 milyon metreküp su verilecek ve 1 milyon kişinin ihtiyacı karşılanacak. Geriye kalan 60 milyon metreküp su ise Akhisar, Saruhanlı ve Gölmarmara’daki 14 bin 890 hektarlık tarım arazisinin sulanmasında kullanılacak. CİHAN

Yorumlar