İzmir'in Gökdere köyüne yapılacakkil ocağına vatandaşlar karşı

İzmir'in Buca ve Bornova ilçelerinin kesişim noktasında yer alan ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkan Gökdere köyüne yapılması planlanan kil ocağına, vatandaşlar büyük tepki gösterirken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onay verdi....

Google Haberlere Abone ol
İzmir'in Gökdere köyüne yapılacakkil ocağına vatandaşlar karşı

İzmir'in Buca ve Bornova ilçelerinin kesişim noktasında yer alan ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkan Gökdere köyüne yapılması planlanan kil ocağına, vatandaşlar büyük tepki gösterirken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onay verdi. Projenin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci devam ederken raporun alınması için bölge halkıyla görüşülmesi gerektiği, bakanlığın bu amaçla vatandaşları biraraya getirmeye çalıştığı belirtildi. Kaynaklar Mahallesi Muhtarı Erhan Şen, yaptığı açıklamada bakanlığın ÇED raporu sürecini tamamlamak için ayarlamaya çalıştığı bu toplantıyı yaptırmayacaklarını, kimsenin katılmayacağını söyledi.

'GÖSTERMELİK TOPLANTININ YERİ VE SAATİNİ AÇIKLAMADILAR'

Batı Anadolu Çimento A.Ş. tarafından yapılması planlanan kil ocağına itirazlar sürerken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ÇED sürecini başlattı. Projeye başta Buca Kaynaklar ve Bornova Gökdere köyü halkı büyük tepki gösteriyor. Muhtar Şen, yetkililerin ÇED raporu alabilmek için görüşlerini alma bahanesiyle halkı toplantıya çağırdığını ancak nerede ve saat kaçta olacağının açıklanmadığını söyledi.

Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) tarafından Batıçim adına ruhsatlandırılan 49 hektarlık alanın 11 hektarlık bölümünde kil ocağı planlanıyor. Bu alanda 2007 yılında "ÇED gerekli değildir" belgesi alınan yerdeki üretim faaliyetleri, mahkeme kararıyla durdurulmuştu. Tahtalı Barajı uzak koruma mesafesinde olan bölge için yeni başlatılan alanda, yıllık 150 bin ton kil çıkarılması planlanıyor. Bu kil, 18 kilometre mesafedeki, faaliyet sahibi tarafından işletilen çimento fabrikasına gönderilecek. Üretim yapılacak toplam 49 hektarlık alanın bir kısmı orman, bir kısmı ise şahıs arazisi içinde yer alıyor. Faaliyet alanının tamamı ise orman sahasında bulunuyor.

Bölgenin doğal yapısına zarar vereceğini iddia ettikleri kil ocağı tesisine sonuna kadar direneceklerini söyleyen Muhtar Erhan Şen, “O toplantıya kimse katılmayacak ve toplantının yapılmasını engelleyeceğiz. Defalarca istemediğimizi bildirmemize rağmen dinlemediler. Halkımız bu toplantıya tamamen karşı, çünkü bu toplantıyı ÇED raporunu alabilmek için yapacaklar. Bizler bu toplantıyı yaptırmayacağız, toplantıya katılmayacağız. Burada kil ocağı olmasın diye 3 bin imza topladık.” dedi. CİHAN

Yorumlar