İzmir'in arıtma suyu Kuş Cenneti'ni kurtaracak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çiğli ilçesindeki tesiste arıtılan suların, yok olma tehlikesi altındaki Çil Azmak Dalyanı’na iletilmesi konusunda Ege Üniversitesi (EÜ) ile ortak bir çalışma başlattı. İZSU, suyun taşınması için toprak...

Google Haberlere Abone ol
İzmir'in arıtma suyu Kuş Cenneti'ni kurtaracak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çiğli ilçesindeki tesiste arıtılan suların, yok olma tehlikesi altındaki Çil Azmak Dalyanı’na iletilmesi konusunda Ege Üniversitesi (EÜ) ile ortak bir çalışma başlattı. İZSU, suyun taşınması için toprak kanallar planlarken proje ekibinde yer alan Prof. Dr. Mehmet Sıkı, “Homa Dalyanı’ndan sonra Kuş Cenneti’nin ikinci dalyanını da kurtarmak istiyoruz.” dedi.

Güney Gediz Deltası’nda 22 milyon metrekarelik alanda yer alan Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’ndeki doğal yaşamı ve deltayı iyileştirmek ve geliştirmek için yola çıkan Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, çevre adına önemli bir projeyi daha hayata geçiriyor. EÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü ile ortak yürütülen "Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi Alanı ve Güney Gediz Deltası Rehabilitasyon" projesi kapsamında, Mavişehir ile Çamaltı Tuzlası arasında kalan Güney Gediz Deltası’nda üreyen, kışlayan ve alanı kullanan kuş türleri ve bitkiler belirlendi. Dört aylık çalışmanın ardından üniversite tarafından hazırlanan rapor, İZSU Genel Müdürlüğü’ne sunuldu. Raporun en dikkat çekici bölümü, Tuzla bölgesindeki sazlıklara düzenli su verilmezse kuruyarak yok olacakları, Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nden çıkan deşarj suyunun ise bu sazlıklardan geçirilerek, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Çil Azmak Dalyanı’nın kurtarılmasında kullanılabileceği oldu. Ayrıca arıtma tesisinden su aktarılması sonucunda, üremek için tatlı su alanlarını tercih eden balık ve kuş türleri için yeni alanlar oluşacağı ifade edildi.

Raporun ardından EÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü proje ekibiyle Güney Gediz Deltası’nda çalışmalara başladıklarını belirten İZSU yetkilileri, “Şu anda Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi suyunu ne şekilde ve ne miktarda Tuzla bölgesine vereceğimizle ilgili planlama çalışması yapıyoruz. Bunun için doğal, toprak kanallar kullanmayı planlıyoruz. Amacımız, bu suyu Çil Azmak Dalyanı’na ileterek dalyanın eski canlılığını kazanmasını sağlamak. Ayrıca Büyük Körfez Projesi kapsamında açılacak sirkülasyon kanalından çıkacak malzemeleri kullanarak, yok olan Çil Azmak Dalyanı’nın kıyı kordonunu yeniden yapacağız. Böylelikle Çiğli arıtmanın kaliteli suyu ile tatlı su ihtiyacını karşılayan dalyanda balıklar üreyecek, balıkçılığın gelişmesine katkı koyacak, kuş popülasyonu artacak.” dedi.

Bunun İzmir ve ülke için çok önemli bir çevre koruma çalışması olduğunu söyleyen Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bbilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıkı ise, “Amacımız, körfezin kuzeyinde açılacak sirkülasyon kanalı ile İzmir Kuş Cenneti’ne, daha doğrusu Güney Gediz Deltası’na canlılık kazandırmak. Körfezin etrafında yer alan beş dalyandan biri olan Çil Azmak, diğer dalyanlar gibi yok olmuştur. Homa Dalyanı da İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ilgili kurumlardan görüş ve izin alınarak bugün ayakta kalabilmiştir. Çil Azmak Dalyanı’nın kıyı kordonu, 50–60 yıl öncesine göre tamamen tahrip olmuştur. Kuşların ürediği ada ve yarımadalar kaybolmuştur. Biz bu projeyle Homa'dan sonra ikinci bir dalyanı daha kurtarmak istiyoruz.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar