İzmir’de yağmur suyu atık sudan ayrılacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar 'birleşik sistem' olarak çalışan ve artan nüfusun yükünü taşımakta giderek zorlanan atık suları yağmur suyu hatlarından ayırmak için 'ikinci hat' çalışmalarına hız verdi. Böylece hattaki...

Google Haberlere Abone ol
İzmir’de yağmur suyu atık sudan ayrılacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar 'birleşik sistem' olarak çalışan ve artan nüfusun yükünü taşımakta giderek zorlanan atık suları yağmur suyu hatlarından ayırmak için 'ikinci hat' çalışmalarına hız verdi. Böylece hattaki yük hafifletilerek aşırı yağışlardaki tıkanıklık ve su baskınlarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Geniş kapsamlı ilk uygulamanın yapıldığı Şirinyer bölgesinde yağışları sıkıntısız atlatan Büyükşehir, şimdi de Çamdibi ve Altındağ’ı kapsayan 540 hektarlık alanda 'dev ayrıştırma' projesini sürdürüyor.

    İzmir Büyükşehir Belediyesi, yağmur suları için 'ikinci bir hat' daha yaparak artan nüfusun yükünü taşımakta zorlanan atık suların bulunduğu hattan ayırıyor. İZSU Genel Müdürlüğü, bugüne kadar 'birleşik sistem' olarak çalışan ve aşırı yağışlarda tıkanmalara yol açan atık su ve yağmur suyu hatlarının ayrılmasıyla, hattaki yükün hafifletilerek aşırı yağışlardaki tıkanıklık ve su baskınlarının önüne geçilmesini hedefliyor.

    2004 yılından bu yana 99 milyon liralık yatırım yaparak lokal çalışmalarla 192 kilometre uzunluğunda yağmur suyu hattı döşeyen İZSU Genel Müdürlüğü, geniş kapsamlı ilk uygulamayı ise Buca-Şirinyer bölgesinde yapmış ve şiddetli yağışları sorunsuz atlatmıştı. 4 milyon liranın üzerindeki yatırımla NATO ve civarı, Menderes ve Mehmet Akif caddeleri ve sokaklarını kapsayan ayrık sistem çalışmalarını 2013 yılında tamamladıklarını belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, “Bu bölgede yıllardır yaşanan sıkıntılar sona erdi. Buca’nın hemen ardından, yağışlarda sıkıntı yaşanan önemli bölgelerden biri olan Çamdibi ve Altındağ’a girdik. Burada 540 hektarlık alanı kapsayan çok büyük çaplı yağmur suyu ayrıştırma projemiz sürüyor. 21 milyon liralık yatırımla gerçekleştirdiğimiz bu çalışmalarımız tamamlandığında Bornova Meriç, Tuna, Serintepe, Zafer, Birlik, Koşukavak, Gaziosmanpaşa, Mersinli, Barbaros, Yeşilova, Rafetpaşa, Çınar ve Yıldırım Beyazıt mahallelerinde yağmurlar artık sorun olmaktan çıkacak. Şu anda Abdi İpekçi Caddesi’nde çalışmalara başlandı. İşimizin tamamı 2015 yılı Haziran ayında bitecek. Yağışlarda sıkıntı yaşanan bölgelerimiz için de sürekli projeler hazırlayarak, ihaleye çıkıyoruz.” diye konuştu.

    İzmir Büyükşehir Belediyesi, yağmur sularını atık su hattından ayıran yeni sistem için Bayraklı, Buca, Gaziemir, Menderes, Konak ve Menemen ilçelerinde de yeni yatırımlara başlayacak. İZSU Genel Müdürlüğü, Bayraklı Osmangazi Caddesi’nde 1.4 kilometre, Buca Adatepe, Gaziler ve Yıldız mahallelerinde 4.5 kilometre, Buca Atatürk Mahallesi’nde 500 metre, Gaziemir Aktepe Mahallesi’nde 170 metre, Menderes ilçesi Orta ve Çukuraltı mahallelerinde 2.7 kilometre uzunluğunda yağmur suyu hattı döşemek için ihaleye çıktı. İhale sürecinin tamamlanmasının ardından imalat çalışmaları başlayacak. Izgaraların kanala bağlı olduğu yerlerde, yağmur suyu ile kanal hatları ayrılarak yağmur sularının derelere ve dereler vasıtasıyla körfeze akması sağlanıyor. Kanal suları ile arıtma tesislerine iletiliyor.

    İZSU Genel Müdürlüğü, yoğun yağışlarda sıkıntı yaşanan Güzelyalı ve Göztepe mahallelerinde toplam 3.4 kilometre uzunluğunda yağmur suyu hattı döşeyecek. 1.3 kilometre uzunluğunda da kanalizasyon şebekesi yenilenecek. Bu imalatlar kapsamında bir adet terfi merkezi inşa edilerek toplanan yağmur suları pompalar aracılığıyla Poligon Deresi’ne aktarılacak. İZSU, bu 2 mahallenin yağmur suyu hatları için ihale hazırlığına başladı. İZSU, Menemen ilçesi Ulukent Mahallesi’nin yağışlarda sıkıntı yaşanan sokaklarında 8.3 kilometrelik yağmur suyu hattı döşeyecek. Ayrıca 2.6 kilometre uzunluğunda da kanal şebekesi yenilenecek. Bu yatırım için de ihale hazırlıklarına başlandı. CİHAN

Yorumlar