İzmir'de Konak Tramvayı projesi 26 Şubat’ta ihale edilecek

İzmir Büyükşehir Belediyesi, şehiriçi trafiğe nefes aldırmak amacıyla hazırladığı tramvay projelerini tanıttı.

Google Haberlere Abone ol
İzmir'de Konak Tramvayı projesi 26 Şubat’ta ihale edilecek

İzmir Büyükşehir Belediyesi, şehiriçi trafiğe nefes aldırmak amacıyla hazırladığı tramvay projelerini tanıttı. Metro sistemini tamamlayıcı nitelikte hayata geçirilecek üç tramvay hattından biri olan 13 kilometrelik Konak Tramvayı projesi, ilk olarak Konak-Alsancak güzergâhı üzerinde ikamet eden semt sakinleri ve esnafa anlatıldı.

Kültürpark İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde, Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan ve Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdülaziz Ediz’in de katılımıyla düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, katılımcılık esasını gözönüne aldıklarını söyledi. Türkiye’nin raylı sistemle ulaşım konusunda çok geç kaldığını belirterek, “Bir zamanlar kullanılan tramvay ve troleybüsler, yenilenmediği ve çağa ayak uyduramadığı için uygulamadan kaldırıldı. Kentiçi ulaşımdaki raylı sistem de ötelenerek, en pahalı metot olan lastik tekerlekli toplu ulaşım egemen kılındı ama şimdi kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanarak, raylı sistemin toplu ulaşımdaki payını arttırmak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz.” dedi.

Fahrettin Altay Meydanı-Konak-Halkapınar, Alaybey-Karşıyaka-Mavişehir ve Şirinyer-DEÜ Tınaztepe Kampüsü arasında olmak üzere üç tramvay projesi üzerinde çalıştıklarını kaydeden Başkan Kocaoğlu, amaçlarının hava kirliliği ve trafik sıkışıklığını azaltmanın yanısıra vatandaşlara ekonomik, hızlı, emniyetli ve diğer sistemlerle entegre bir ulaşım sağlamak olduğunu belirtti. Konak ve Karşıyaka hatları için 26 Şubat 2014'te, inşaat ve çekerleri de kapsayan yapım ihalesine çıkacaklarını söyleyen Kocaoğlu, “Normal şartlar altında projeyi 2,5 sene içinde tamamlayıp tramvayları 2017 yılında hizmete almayı planlıyoruz. Lastik tekerlekli toplu ulaşımdan tamamen vazgeçmek mümkün değil ancak buradaki yükten ne kadar kurtulursak, İzmirlileri söz konusu güzergâhlarda o kadar verimli taşırız. Geçtiği güzergâhlarda otobüsün yerini almasını planladığımız tramvaylar, 90 dakikada aktarma sistemiyle vapur, metro ve otobüslerle de entegre olacak.” şeklinde konuştu.

Proje hakkında katılımcılara bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Teknik Danışmanı Cemal Yıldız ise planlama aşamasından bugüne kadar gelinen süreci şöyle özetledi: “Konak Tramvayı, Fahrettin Altay Meydanı-Konak-Halkapınar arasında yaklaşık 13 kilometre uzunluğundaki hatta, 19 durak ve 21 araçla hizmet verecek. Pik saatlerde 3, diğer saatlerde ise 4–5 dakika aralıklarla çalışmasını planladığımız tramvay, bu yolculuğu toplam 31 dakikada tamamlayacak. Fahrettin Altay Meydanı’ndaki pazaryeri yanından başlayacak Konak Tramvayı hattı, vergi dairesinin bulunduğu Şehit Binbaşı Ali Resmi Tufan Caddesi’ni takiben sahile çıkacak. Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nda konutların bulunduğu taraftan ve yola hiçbir müdahale olmadan ilerleyecek hat, üç gidiş ve üç geliş çalışan karayolu trafiğinin yanında ilerleyecek. Göztepe yaya üst geçidinin altından geçecek hat, sahil boyunca devam ederek Konak’ta İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve Konak Pier’in önündeki yaya köprüsünün altından geçecek. Gazi Bulvarı’na kadar yolun kenarından ilerleyecek tramvay hattı, Şehit Fethi Bey Caddesi’ne girecek. Buradan itibaren güzergâhı karayolu trafiğiyle ortak kullanacak. Cumhuriyet Meydanı’nı takip eden hat, Şehit Nevres Bulvarı ve oradan Şair Eşref Bulvarı’na ilerleyecek. Şair Eşref Bulvarı orta refüjdeki dut ağaçlarının korunması amacıyla proje değiştirildi. Tramvay hattı burada gidiş ve geliş olmak üzere ikiye ayrılacak. Vahap Özaltay Meydanı’na kadar bu şekilde devam edecek olan hat, Alsancak Garı yakınında tekrar birleşecek. Garı takiben Şehitler Caddesi’ne ilerleyen tramvay hattı, İzmir Metrosu Halkapınar Depo Alanı’nda son bulacak.” CİHAN

Yorumlar