İzmir'de kaçak moloz dökmenin cezası 10 bin liraya varıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yol kenarlarına, kaldırımlara, ormanlık ve yeşil alanlara gelişigüzel moloz dökenlere karşı yürüttüğü mücadele, şehrin kanayan yarasını bir kez daha gözler önüne serdi. Genişleyen sınırlar ve...

Google Haberlere Abone ol
İzmir'de kaçak moloz dökmenin cezası 10 bin liraya varıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yol kenarlarına, kaldırımlara, ormanlık ve yeşil alanlara gelişigüzel moloz dökenlere karşı yürüttüğü mücadele, şehrin kanayan yarasını bir kez daha gözler önüne serdi. Genişleyen sınırlar ve artan nüfusa paralel olarak halen dört tane kanuni tesiste moloz ve inşaat atıklarını depolayarak bertarafını sağlayan belediye, tedbirlere rağmen zaman zaman kaçak dökümlere rastlandığını bildirdi. Yetkililer, 2013 yılından bu yana, belirlenen alanlar dışındaki yerlere hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atığı döktüğü belirlenen 43 kişi ve 48 ticari işletmeye, toplam 845 bin lira ceza kesildiğini belirtti.

415 BİN KAMYON MOLOZ DÖKÜLDÜ

İzmir’deki moloz dökümlerinin Bornova Gökdere, Güzelbahçe Yelki ve Buca Kırıklar’daki hafriyat, inşaat ve yıkıntı atıkları depolama tesislerinin yanısıra Belkahve’deki atık depolama tesisine yapılabildiğini hatırlatan belediye yetkilileri, “Büyükşehir’in denetimindeki bu alanlara, 2009 yılından bu yana toplam 4 milyon 393 bin 809 metreküp moloz döküldü. Bu da yaklaşık 415 bin kamyon demektir. Evka-7’deki alanı döküme kapattık. Rehabilite edilerek yeşillendirilen bu alanı, 2013 Aralık ayında Orman Bölge Müdürlüğü’ne devrettik. Ayrıca Bornova Şeytanderesi’ndeki alan da kapasitesi dolduğu için döküme kapandı.” dedi. Bu yıl için hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıkları bertaraf ücret tarifesi ise belediye meclisi kararıyla haziran ayından itibaren ton başına 2 lira olarak belirlenmişti.

CEZALAR YÜKSELİYOR

Belediye Atık ve Zabıta daire başkanlıklarıyla Çevre ve İmar Zabıtası Şube Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan moloz denetim ekipleri, kaçak dökümlerin engellenmesi amacıyla rutin kontrollerini ara vermeden sürdürüyor. Döküm alanlarının dışındaki yerlere hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıkları döken şahıs ve tüzel kişiler tespit edildiğinde, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’nun 41-4 maddesine göre gerçek kişiler için 189 ile 5 bin 793 TL, ticari işletmeler için ise 189 ile 9 bin 659 TL arasında değişen para cezaları uygulanıyor. Ayrıca Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından da Çevre Kanunu kapsamında kanuni işlem yapılıyor.

Kaçak döküm noktalarında tespit edilen inşaat ve yıkıntı atıklarının ruhsatlı depolama tesislerine yönlendirilmesine katkı sağlamak için vatandaşlardan da destek isteyen Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, “Duyarlı vatandaşlarımızdan orman alanı, dere yatağı, yol kenarı gibi boş alanlara gelişigüzel döküm yapanları görmeleri halinde, atık dökümü yapan aracın bilgilerini (plaka, model vs.) mesai saatleri içinde 293 19 99 numaralı Alo Atık hattına, mesai saatleri dışında ise Hemşehri İletişim Merkezi’nin 444 40 35 ve Merkez 1’in 293 13 14 numaralı telefonlarına bildirmelerini istiyoruz. Ayrıca '[email protected]' adresine gönderecekleri fotoğrafları da ihbar kabul edeceğiz.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar