İzmir'de iki avukat Twitter'ın kapatılmasını yargıya taşıdı

İzmir Barosu’na kayıtlı avukatlar Murat Fatih Ülkü ve Mehrigül Keleş, temel hak ve özgürlüklere aykırı olduğunu gerekçe göstererek Twitter'ın kapatılmasını yargıya taşıdı.

Google Haberlere Abone ol
İzmir'de iki avukat Twitter'ın kapatılmasını yargıya taşıdı

İzmir Barosu’na kayıtlı avukatlar Murat Fatih Ülkü ve Mehrigül Keleş, temel hak ve özgürlüklere aykırı olduğunu gerekçe göstererek Twitter'ın kapatılmasını yargıya taşıdı. İki avukat, vatandaş sıfatıyla düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğü, haberleşme özgürlüğü, basın özgürlüğü, basın araçlarının korunması, kişinin maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkı, Anayasa’da ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde sayılan diğer temel hak ve özgürlüklerin açık biçimde ihlâl edildiği savunarak, bu işlemin yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açtıklarını bildirdi. Yaptıkları yazılı açıklamada, internetin ve sosyal medyanın temel iletişim kaynaklarından olduğu 21. yüzyılda, sosyal medyanın önemli parçalarından biri olan Twitter’a erişimin engellenmesinin vatandaşların temel hak ve özgürlüklerini ihlâl ettiğini belirtti.

Böyle uygulamaların ancak antidemokratik ve otoriter rejimlerde görüldüğünü öne süren Av. Ülkü, “Hukuk devleti olmak iddiasındaki Türkiye’de, Türk yargısının bu vahim uygulamaya dur diyeceğine inanıyoruz.” dedi. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB)’nın, 21 Mart 2014 tarihinde “www.twitter.com” adresli internet sitesi hakkında, TMK 10. maddesiyle görevli İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 20 Mart 2014 tarihli kararına istinaden olduğunu belirterek erişimin tümden engellenmesi niteliğinde bir işlem tesis ettiğini aktaran Ülkü, “6526 Sayılı kanunla 3713 Sayılı TMK’ya eklenen geçici 14. madde gereğince, Terörle Mücadele Kanunu 10. maddeyle görevli savcılıkların, dosya devri dışında hiçbir işlem yapma yetkileri yoktur. Dolayısıyla internet sitelerine erişimin engellenmesine karar verme yetkileri de yoktur. Bu anlamda TİB’in dayanak gösterdiği, dosya devri dışında hiçbir işlem yapma yetkisi olmayan, TMK 10. maddeyle görevli İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kararı, yok hükmündedir. Bu anlamda TİB’in işlemi yok hükmünde bir karara dayandığından kendisi de açıkça yok hükmündedir; neden, amaç, konu ve yetki öğeleri açısından sakat ve hukuka aykırıdır.” açıklamasında bulundu. Murat Fatih Ünlü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 Mart 2014 tarihli Bursa mitinginde sarf ettiği, “Twitter mıvitır falan hepsinin kökünü kazıyacağız. Evet evet hepsini. Efendim işte uluslararası camia şöyle der, böyle der. Hiçbiri beni ilgilendirmiyor.” sözlerinin hemen ardından kapatılmasının, işlemin hukuka aykırılığını ve keyfiliğini gösterdiğini savundu. CİHAN

Yorumlar