İzmir'de Elektrikli Otobüs Devri Başlıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü’nün satın aldığı ve ilk 60 adedi geçen aylarda hizmete sokulan 100 körüklü otobüsün 40 adetlik son partisi de seferlere başladı.

Google Haberlere Abone ol
İzmir'de Elektrikli Otobüs Devri Başlıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü’nün satın aldığı ve ilk 60 adedi geçen aylarda hizmete sokulan 100 körüklü otobüsün 40 adetlik son partisi de seferlere başladı. Ağırlıklı beyaz olmaları sebebiyle “Kuğu” adı verilen otobüslerin hizmete alım töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bundan böyle yapılacak alımlarda elektrikli otobüsleri tercih edecekleri söyledi: “Biz bir deniz kentiyiz, körfez kentiyiz. Biz denizi, raylı sistemi, banliyöyü, tramvayı verimli bir şekilde yaygınlaştırarak kullanmak zorundayız. Hedef, otobüs egzoz salınımını minimuma indirmek ama otobüsten vazgeçerek metropol kentlerde ulaşım yapmak hemen hemen mümkün değildir. Biz otobüslerimizi yenilerken alçak tabanlı, son teknoloji, gaz salınımı en az, en çevreci otobüsleri almayı yeğliyoruz. Klimalı, konforlu otobüslerimizle İzmirli hemşehrilerimizin toplu ulaşım refahını ve standartını yükseltmeye çalışıyoruz. ESHOT ve İZULAŞ’a bin 412 adet otobüs aldık. Şu anda istisna haller haricinde servisteki tüm araçlarımız klimalı ve yüzde 85 aracımız da engelli kullanımına uygun alçak tabanlı.”

Aldıkları stratejik bir karar doğrultusunda bundan böyle otobüslerin ağırlıklı olarak elektrikli olacağını söyleyen Başkan Kocaoğlu, “Belki de sadece ve sadece elektrikli otobüslerle filomuzu zenginleştirmeye çalışacağız. Metropol sınırlarımızın genişlemesiyle şimdi deneme seferlerini yaptığımız bin 117 minibüsümüzü kentkart sistemi, yani toplu ulaşım 90 dakika aktarma sistemi içine almaya çalışıyoruz. Yine genişleyen sınırlarımızdaki ilçelerimizdeki toplu ulaşım kooperatiflerini de sistem içine alacağız. Böylece bu mesleği yapan vatandaşlarımızın işinin, aşının sürdürülmesini sağlayacağız.” şeklinde konuştu.

Yeni alınan Solaris marka körüklü otobüslerin tanesi 225 bin, toplam maliyeti ise 22 milyon 500 bin euro. Kuğu'lar euro 5 çevreci motorlu, engelli kullanımına uygun rampalı, alçak tabanlı, basamaksız ve duraklarda sağa yatabilme özeliğine sahip, 142 yolcu taşıma kapasiteli. 

Yorumlar