İzmir'de down sendromlu çocukların aileleri için proje başlatıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Zihinsel Engellilere Destek Derneği, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Buca Eğitim Fakültesi ve Ulusal Down Sendromu Derneği, gelişim geriliği olan çocukların aileleri için ortaklaşa “Küçük Adımlar Erken Eğitim Programı” başlatt.

Google Haberlere Abone ol
İzmir'de down sendromlu çocukların aileleri için proje başlatıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Zihinsel Engellilere Destek Derneği, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Buca Eğitim Fakültesi ve Ulusal Down Sendromu Derneği, gelişim geriliği olan çocukların aileleri için ortaklaşa “Küçük Adımlar Erken Eğitim Programı” başlattı. Gelişim yetersizliği olan 0-6 yaş arasındaki çocukların aileleri, İzmir’deki bu işbirliği programıyla eğitilecek. Aileler, özel eğitim almış üniversite öğrencileriyle 4–6 aylık bir çalışma uygulayacak.

Bu sosyal sorumluluk projesini başlatacak imzalar İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan, Zihinsel Engellilere Destek Derneği Başkanı Çiğdem Atvur, DEÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Başlar ve Ulusal Down Sendromlular Derneği Başkanı Sami Altunel’in katılımıyla atıldı. Eğitim Fakültesi’ndeki protokol imza töreninde konuşan Özkan üniversite, sivil toplum ve yerel yönetim işbirliğiyle önemli bir projeyi hayata geçirdiklerini vurgulayarak, “İzmir’de her yaptığımız işte, ortak akla ve katılımcılığa önem veren bir belediyeyiz. Bu projeyi duyduğumuzda çok heyecanlandık ve kısa sürede hayata geçirdik. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, down sendromlu çocuklarımız ve vatandaşlarımızla ilgili farkındalık çalışmalarının yürütülmesi, gerekli mekanlarının sağlanması konusunda destek olacağız. Eğitim programının setlerini temin edeceğiz. Gönüllülerimizi, eğitimcilerimizi ailelere ulaştırma konusunda yardımcı olacağız. Programın, bu özel çocuklarımızın ailelerine olumlu katkılar sağlayacağına inanıyorum.” dedi. Buca Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alev Girli ise program çerçevesinde öncelikle 25 lisans ve yüksek lisans öğrencisinin eğitimden geçirileceğini, 2014 Şubat ayından itibaren programa katılan ailelerin evlerine giderek çalışmalara başlayacaklarını bildirdi. Dernek Başkanı Altunel de Büyükşehir Belediyesi’ne projeye verdiği önemden ötürü teşekkür ederek, hayallerinden birini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

"Küçük Adımlar Erken Eğitim", Avustralya'nın Macquairie Üniversitesi tarafından geliştirilmiş özel bir program. Türkiye’de kullanım hakkı, Zihinsel Engellilere Destek Derneği’ne verilmiş durumda. Program kapsamında DEÜ Özel Eğitim Bölümü işbirliğiyle oluşturulan değerlendirme ekibi tarafından ön değerlendirmeye tâbi tutulan çocuklar, gelişim yaşı ve beceri düzeyi açısından uygulamaya dahil edilecek. Katılan üniversite öğrencileri Özel Eğitim Bölümü'nde ön hazırlık eğitimi alacak. Aile eğitimleri tamamlandıktan sonra rehberler, aileleri haftada bir evlerinde ziyaret edecek. Uygulamalar 4 ile 6 ay sürecek. Program sonunda ailelerle birebir görüşülerek, gelişmeler program sorumluları tarafından değerlendirilecek. Eğitim alan aileler, elde edecekleri bilgiler ışığında çocuklarının fiziki ve zihni gelişimlerini takip edebilecek. Programdan fayda lanmak isteyen aileler, üniversiteye başvurabileceği gibi Büyükşehir Belediyesi’nin Kültürpark’tki Sosyal Projeler Merkezi'nden form alabilecek. CİHAN

Yorumlar