İzmir'de bisiklet kullanımı toplu ulaşıma entegre edilecek

Sağlıklı ve çevreci ulaşım aracı bisikletin şehiriçi kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen “Bisiklet Kenti İzmir” projesinde sona gelindi.

Google Haberlere Abone ol
İzmir'de bisiklet kullanımı toplu ulaşıma entegre edilecek

Sağlıklı ve çevreci ulaşım aracı bisikletin şehiriçi kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen “Bisiklet Kenti İzmir” projesinde sona gelindi. 2014 Ocak ayından itibaren Mavişehir ile İnciraltı Öğrenci Yurtları arasındaki güzergâhta 311 bisiklet, 29 bisiklet kiralama istasyonu ve 439 özel kilitli park yeri hizmet vermeye başlıyor. Sahil şeridinde oluşturulan bisiklet yolları, dikey bağlantı hatlarıyla desteklenerek kullanıcıların toplu ulaşıma entegrasyonu kolaylaştırılacak. Liman viyadüklerinin kullanımı konusunda Karayolları’ndan beklenen izin geldiğinde bisikletseverler, 40 kilometrelik sahil şeridi boyunca kesintisiz ulaşıma kavuşacak.

Kiralama noktalarında bulunan kiosklardaki POS cihazlarından kredi kartıyla ve park yerlerinden de üyelik kartıyla bisiklet kiralanabilecek. Daha sonra herhangi bir istasyona iade edildiğinde, kullanım süresi üzerinden belirlenecek bedel kredi kartından tahsil edilecek. Sisteme üye olan kullanıcılar, bir defa kredi kartıyla kiraladıktan sonra diğer kullanımlarında şifreyle kiralama yapabilecek. Bilgilendirme panoları sayesinde de hangi istasyonda uygun bisiklet ve boş park yeri olduğu bilgisine ulaşılabilecek.

Toplu ulaşıma entegrasyon çerçevesinde şehir merkezindeki konut, işyeri, sosyal ve kültürel mekanlar, vapur iskeleleri, metro istasyonları, terminaller, sosyal ve turizm alanları, alışveriş merkezleri, üniversite kampüs alanları, pazaryerleri gibi mekanlara bisikletle erişimi sağlamak amacıyla ilave güzergâhlar ve park alanları düzenlenecek. Hizmete girecek yeni gemilerde, bisiklet park alanı bulunacak. Metro istasyonlarına ise bisiklet rampaları yapılacak.

İlçe merkezlerinden kıyı şeridi bisiklet yolu ana arterine ve şehir merkezine ulaşımı sağlayacak muhtemel güzergâhlar, coğrafi konumlarına göre kuzey hattı 34,2 km., doğu hattı 25,7 km., güneydoğu hattı 20,4 km. ve güney hattı 54,3 km. olarak dört bölümde planlandı. Projelendirilen 40 kilometrelik iç körfez kıyı şeridi bisiklet yolları, Sasalı Doğal Yaşam Parkı’ndan Mavişehir Balıkçı Barınağı’na kadar mevcut bisiklet yolunu takip ederek, buradan Karşıyaka Sahili Rekreasyon Alanı içinde rehabilite edilip Alaybey Tersanesi’ne ulaşacak. Tersaneden Bayraklı’ya kadar banliyö hattıyla Altınyol arasında devam eden güzergâh, Bayraklı Nikâh Dairesi'nden önce tekrar kıyı şeridi rekreasyon alanına inecek. Bayraklı Vapur İskelesi ve Turgut Özal Rekreasyon Alanı’nı katederek, Alsancak Limanı’ndan sonra Kordon’a çıkıp buradan Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nı takip eden kesintisiz parkurla Fahrettin Altay Vapur İskelesi’ne ve Bakü Bulvarı üzerinden İnciraltı Kent Ormanı ve Rekreasyon Alanı’na ulaşacak. Kesintisiz bisiklet kullanımı için Alsancak Garı ile Meles Rekreasyon Alanı arasında kalan liman viyadüklerinin kullanılması kaçınılmaz olduğundan ilgili bütün standart ve yönetmeliklere uygun hazırlanan, taşıt trafiğinden ayrılmış bisiklet yolu projesi için Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü’nden uygulama izni bekleniyor. CİHAN

Yorumlar