İzmir'de Agora-Kale-Kemeraltı tarihî üçgeni yeniden şekilleniyor

İzmir’de Agora antik kenti ile tarihî Kadifekale ve Kemeraltı Çarşısı aksında yer alan 300 hektarlık alan yeniden ayağa kaldıracak.

Google Haberlere Abone ol
İzmir'de Agora-Kale-Kemeraltı tarihî üçgeni yeniden şekilleniyor

İzmir’de Agora antik kenti ile tarihî Kadifekale ve Kemeraltı Çarşısı aksında yer alan 300 hektarlık alan yeniden ayağa kaldıracak. Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan "İzmir Tarih" projesinde stratejik plan hazırlandı. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Belediye Başkan Danışmanı Prof. Dr. İlhan Tekeli, “Biz yaşarken köksüz olarak yaşamıyoruz. Kentlilerin tarihle olan bağını kulaktan dolma bilmek yerine, o mekanlarda yaşayarak geliştirmek istiyoruz.” dedi.

Projenin Tarihî Havagazı Fabrikası’ndaki ikinci buluşmasında, katılımcı bir anlayışla oluşturulan stratejik plan masaya yatırıldı. Prof. Dr. Tekeli, şehrin dinamikleriyle birlikte yürütülen projeyle İzmir’in tarihi çekirdeğini çöküntü alanından kurtarıp İzmirlilerin tarihle ilgili hafızasını yeniden canlandırmayı hedeflediklerini söyledi. Bunu katılımcı yöntemlerle yapmayı tercih ettiklerini dile getiren Tekeli, “Nisan ayında yaptığımız toplantıda, stratejik tercihler konuşulmuştu. Daha sonra ise ev ödevimizi yaparak, bu belirlenen stratejileri bir metne çevirdik. Bugün de o metni tüm katılımcılarla birlikte irdeledik. Böylece yeni atacağımız adımları kararlaştırdık.” şeklinde konuştu. Projenin kapsadığı Agora, Kadifekale, Kemeraltı aksındaki 300 hektarlık tarihî alanda 17 alt bölge bulunduğunu hatırlatan Tekeli, 2014 Ocak ayından itibaren dört çalıştay toplayacaklarını açıkladı: “Belirlenen stratejilerin, 17 alt bölgede nasıl uygulanacağını saptayacak politikaları geliştireceğiz. Daha sonra ise alt bölgeler, katılımlı bir planlamayla tasarlanacak ve operasyon planları hazırlanacak. Bu planlarda kimin hangi işlevi göreceği belirlenerek, uygulamaya geçilecek.”

"İzmir Tarih" projesi, yaklaşık 300 hektarlık tarihî aksın yeniden ayağa kaldırılması ve dokuyu bozmadan rehabilite edilerek çekim merkezi haline getirilmesini amaçlıyor. Söz konusu bölgeyle ilgili farkındalık oluşturulup sivil mimari örnekleri ve çevreleri iyileştirilecek, yapılara ve mekanlara fonksiyon yüklenecek. Yaklaşık 16 bin yapının bulunduğu alanda restorasyon yapılacak, bina ve alanlara fonksiyon yüklenecek, ulaşım bağlantıları güçlendirilerek şehir zenginleşecek. Proje, tarihçilerden mimar ve şehir plancılarına, esnaftan işadamı ve akademisyenlere kadar geniş bir yelpazeyi kucaklayan katılımcı grubun desteğiyle yürütülüyor. CİHAN

Yorumlar