İzmir’de 4 ayda denizden 671 ton çöp toplandı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin denizden ve karadan gerçekleştirdiği temizlik çalışmalarına rağmen Körfez’den toplanan çöp miktarındaki artış dikkat çekiyor. 2014 yılının ilk 4 ayında denizden toplam 671 ton çöp toplayan Büyükşehir...

Google Haberlere Abone ol
İzmir’de 4 ayda denizden 671 ton çöp toplandı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin denizden ve karadan gerçekleştirdiği temizlik çalışmalarına rağmen Körfez’den toplanan çöp miktarındaki artış dikkat çekiyor. 2014 yılının ilk 4 ayında denizden toplam 671 ton çöp toplayan Büyükşehir Belediyesi, vatandaşları İzmir Körfezi’ni temiz tutmaları konusunda özenli olmaya çağırdı. Kirliliğe neden olan başlıca etkenin, kaynak ve derelere atılan çöplerin yağışlarla denize taşınması olduğu açıklandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Körfezi’ndeki yüzeysel atıkları temizlemek amacıyla dört koldan çalışmaya devam ediyor. Yoğun rutin temizliğe rağmen, özellikle dereler yoluyla körfeze taşınan çöp miktarındaki artışın dikkat çektiğini belirten Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, vatandaşları İzmir Körfezi’nin temizliğini devamlı kılmak konusunda daha duyarlı olmaya çağırdı.

Deniz yüzeyinde çeşitli nedenlerle biriken katı, sıvı, yağ ve petrol türü atıklar, düzenli olarak Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Körfez Denetim Ekibi’ne ait Mavi Körfez-2 ve Çevre-1 gemileri ile deniz süpürgesi tarafından temizlenirken, yüzeydeki kirliliğe ise kara ekibi müdahale ediyor. Körfezi temiz tutmak için büyük çaba harcadıklarını belirten Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, “Kirliliğe neden olan başlıca kaynak, derelere atılan çöplerin yağışlarla denize taşınması. Rutin temizliklerde, ot, yosun gibi olağan çöplerin yanı sıra doğada yok olması mümkün olmayan pet şişe, teneke, naylon poşet gibi atıklara rastlıyoruz. Dere ağızlarında ise ev eşyaları ve hayvan ölüleriyle bile karşılaşıyoruz. Karadan ve denizden yoğun bir şekilde temizlik yapmamıza rağmen ne yazık ki, denizden topladığımız atık miktarında giderek bir artış gözlemliyoruz. Rakamlar da bunu açıkça ortaya koyuyor. 2013 yılında körfez yüzeyinden bin 730 ton çöp topladık. Son yağışların ardından 2014 yılının ocak ayında 78 ton, şubat ayında 90 ton, mart ayında 153 ton, nisan ayında ise 350 ton olmak üzere bugüne kadar toplam 671 ton çöp topladık. Vatandaşlarımızı, bu konuda biraz daha özenli ve dikkatli olmaya davet ediyoruz.” dedi.

Büyükşehir Belediyesi’nce gerçekleştirilen temizlik çalışmalarında körfezden toplanan çöp miktarı son 10 yılda oldukça arttı. Körfezden 2002 yılında 112 ton, 2003 yılında 190 ton çöp toplanırken, 2006 yılında bu rakam 515 tona çıktı. 2009 yılında 724 ton, 2010 yılında 646 ton, 2011 yılında da 768 ton çöpü temizleyen belediye, 2012 yılında ise körfez yüzeyinde bin 600 tona yakın çöp topladı. CİHAN

Yorumlar