İzmir'de 1 milyon kişinin su ihtiyacını karşılayacak arıtmanın temeli atıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 1 milyon kişinin su ihtiyacını karşılayacak Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin temelini törenle attı.

Google Haberlere Abone ol
İzmir'de 1 milyon kişinin su ihtiyacını karşılayacak arıtmanın temeli atıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 1 milyon kişinin su ihtiyacını karşılayacak Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin temelini törenle attı. Bornova ilçesine bağlı Kavaklıdere köyündeki törene, Kocaoğlu’nun yanısıra yüklenici firma Va Tech Wabag Genel Müdürü Wolfgang Miksa, ilçe belediye başkanları ve diğer vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, şehirdeki şebeke suyunun içilebilir kalitede ve temizlikte olduğunu söyledi. Çevreyi geri kazanmak için çalıştıklarını belirterek, “Türkiye’nin yüzde 5’inin yaşadığı bu kent, Türkiye arıtmasının yüzde 25’ine, yani dörtte birine sahip. İzmir çevre yatırımlarına Türkiye’de en fazla önem veren, para harcayan, çevreyi korumak için elinden gelen her türlü yatırımı ve desteği yapan bir kenttir.” dedi. Başkan Kocaoğlu, İzmir’in su ihtiyacını karşılamak için yapılan Gördes Barajı için DSİ ile protokol imzalandığını ve bu çerçevede DSİ’nin isale hattını, Büyükşehir Belediyesi’nin arıtmayı yaptığını aktardı. Gördes Barajı'nın suyunun kısa sürede gelmesi için Manisa'da Sarıkız Arıtma Tesisi'ni yaptıklarını ve Menemen üzerinden İzmir'e verdiklerini, Kavaklıdere ile bu suyun, şehrin doğusunda da temizlenerek şebekeye verileceğini ifade etti. Kocaoğlu, önümüzdeki süreçte bölgeye yapılacak üç yeni barajın suyunun da bu arıtmadan geçip temizleneceğini belirtti. Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila ise İzmir'in, Türkiye'de yaşam kalitesinin en üst düzeyde olduğu şehir olduğunu söyledi.

Toplam 150 bin metrekarelik alanda yer alan tesis, 1,5 yıl içinde tamamlanacak. Tahtalı Barajı’nın suyunu arıtan Görece’deki tesisten sonra İzmir’in ikinci büyük içme suyu arıtma tesisi olacak. Gördes Barajı suyunun getirilmesi için yaklaşık 70 milyon liralık yatırım yapan Büyükşehir Belediyesi, günde 360 bin metreküp suyu arıtacak kapasiteye sahip tesisin tamamlanmasıyla 120 milyon metreküp su tutma kapasiteli Gördes Barajı’ndan yılda 60 milyon metreküp su verilmesini ve 1 milyon kişinin ihtiyacının karşılanmasını sağlayacak. CİHAN

Yorumlar