İzmir ve Eskişehir'de 'Paralel' iddianameleri kabul edildi

Paralel yapılanma iddialarına yönelik Eskişehir ve İzmir'de hazırlanan iddianameler kabul edildi. Çorum'da iki şirkete kayyum atandı. Isparta'da ise 9 kişi tutuklandı

Google Haberlere Abone ol
İzmir ve Eskişehir'de 'Paralel' iddianameleri kabul edildi
Paralel yapılanma iddialarına yönelik operasyonlar bütün şehirlerde aralıksız bir şekilde devam ediyor. Son olarak, Çorum ve Isparta'da 'paralel yapılanma' iddialarına yönelik operasyonlarda çok sayıda kişi tutuklandı, bazı şirketlere kayyum atandı. Eskişehir'de ise 'paralel yapılanma' soruşturması kapsamında hazırlanarak mahkemeye sunulan iddianame kabul edildi. 

Operasyonların devam etti şehirlerden biri de Çorum oldu. Çorum'da paralel yapılanmaya yönelik soruşturma kapsamında, eğitim faaliyeti yürüten 2 şirkete kayyum atandı. Çorum Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamada, FETÖ/PDY terör örgütü üyeliği ve Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun'a muhalefet suçundan yürütülen soruşturmanın devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, soruşturma kapsamında il merkezinde eğitim faaliyeti yürüten 2 anonim şirkete, Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine Çorum Sulh Ceza Hakimliği'nin kararı ile kayyum atandığı kaydedildi. Kayyum atanan şirketlerin Özel Çorum Eğitim Hizmetleri AŞ ile Murathan Eğitim Hizmetleri AŞ olduğu, iki şirketin bünyesinde bir kolej ile özel ilkokulun faaliyet gösterdiği öğrenildi.

Bu arada şirketlere atanan üçer kişilik iki ayrı kayyum heyeti polis eşliğinde Çomar Barajı ve Bayat Gediği mevkilerindeki okullara giderek, görevlerine başladı.

ISPARTA'DA 9 KİŞİ PARALEL İDDİASIYLA TUTUKLANDI

Isparta'da Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan FETÖ/PDY operasyonu kapsamında Isparta Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 26 Nisan sabaha karşı Isparta, İstanbul, İzmir ve Ankara'da çok sayıda adrese eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyon kapsamında aralarında akademisyen ve işadamlarının da bulunduğu 23 şüpheli gözaltına alındı.

Polis merkezinde işlemleri tamamlandıktan sonra 14 şüpheli daha bugün adliyeye sevk edildi. 3'ü adli kontrol şartıyla 8 şüpheli serbest bırakılırken, Şakir Şahin, Mustafa Kelen, Mustafa Diri, Talip Türcan ve Zekeriya Akman ise çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. A.Ş.'nin işlemlerinin sürdüğü belirtildi.  Operasyon kapsamında 3 günde toplam tutuklanan sayısı 9'a yükseldi. 5'i adli kontrol şartıyla serbest bırakılanların sayısı ise 13 oldu.

İZMİR'DE DE İDDİANAME KABUL EDİLDİ

Soruşturmanın devam ettiği büyükşehirlerden İzmir'de "adliyede kadrolaşma ve fişleme" ile "bazı bilgilerin örgüte aktarılması" iddialarıyla ilgili "Paralel Devlet Yapılanması'na (PDY)" yönelik hazırlanan iddianame mahkemece kabul edildi. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosundan Sorumlu Başsavcı Vekili Okan Bato, "adliyede kadrolaşma ve fişleme" ile "bazı bilgilerin örgüte aktarılması" iddiaları üzerine PDY'ye ilişkin hazırladığı iddianameyi mahkemeye göndermişti.

İddianame, 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, 3'ü tutuklu 8 sanığa, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ilgili maddeleri kapsamında, "terör örgütü üyesi olmak, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek" gibi suçlamalar yöneltiliyor. İddianamede aralarında hakim ve savcıların da olduğu 41 müşteki yer alıyor.

ESKİŞEHİR'DE İDDİANAME KABUL EDİLDİ

Öte yandan açılan soruşturmaların devam ettiği şehirlerden biri olan Eskşehir'de paralel yapılanmaya hazırlanan iddianame kabul edildi. Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamada, FETÖ/PDY'nin Eskişehir yapılanması hakkında yürütülen soruşturmada, iddianamenin hazırlandığı bildirildi.

Örgüte yönelik iddianameye ilişkin bilgi verilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Bir şüpheli hakkında silahlı terör örgütü yöneticiliği yapmak, 82 şüpheli hakkında silahlı terör örgütüne üye olmak, 5 şüpheli hakkında ise silahlı terör örgütüne bilerek, isteyerek yardım etmek, bir kısım şüpheliler hakkında ise ayrıca özel belgede sahtecilik, Dernekler Kanunu'na muhalefet, güveni kötüye kullanma, bir şüpheli hakkında ayrıca 6136 sayılı Yasa'ya muhalefet, bir şüpheli hakkında Dernekler Kanunu'na muhalefet suçlarından dolayı Cumhuriyet Başsavcılığımızın iddianamesi ile Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde kamu davası açılmıştır. Dava dosyasında 7 sanık tutuklu bulunmakta, 30 sanık hakkında adli kontrol kararı, 3 sanık hakkında ise yakalama kararı bulunmaktadır."

Eskişehir merkezli 6 ilde 10 Kasım 2015'te FETÖ/PDY'ye yönelik operasyon yapılmıştı. Operasyonda gözaltına alınan kişilerden "Eskişehir il imamı" olduğu iddia edilen M.M. tutuklanmış, diğerleri serbest bırakılmıştı. Soruşturma kapsamında sonraki günlerde gözaltına alınan kişilerden 6'sı daha tutuklanmıştı.

Yorumlar