İzmir Toprak Analiz Laboratuvarı çiftçilerin en büyük yardımcısı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2012 yılında kurduğu Toprak Analiz Laboratuvarı ile birçok üreticiye bilimsel üretimin yolunu açtı.

Google Haberlere Abone ol
İzmir Toprak Analiz Laboratuvarı çiftçilerin en büyük yardımcısı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2012 yılında kurduğu Toprak Analiz Laboratuvarı ile birçok üreticiye bilimsel üretimin yolunu açtı. 2012 Ekim ayında hizmete açılan laboratuvarla toprak tahlilleri yapan belediye, 1,5 yılda bine yakın tahlille üreticilere doğru gübreleme konusunda yönlendirme yaptı. Laboratuvarın faaliyete alınmasıyla birlikte İzmir'de birçok köyde de ilk defa toprak tahlili yapılmış oldu.

Menderes, Kemalpaşa, Urla, Torbalı, Ödemiş, Buca, Bergama, Karabağlar, Bayındır, Bornova, Buca ve Seferihisar ilçelerinden 170 köye ve 922 üreticiye ulaşan Büyükşehir Belediyesi zeytinlik, meyvelik ve bağ alanlarından alınarak kendisine ulaştırılan toprakları tahlil ediyor. Toprak numunelerini ulaştıran ve çiftçi olduğunu beyan eden bütün üreticilerin tahlilleri, 15 TL ücretle yapılıyor. Piyasada ise bu fiyat, 35 ile 100 lira arasında. Tarlalarda yetiştirilen ürünlerde kimyevi maddelerin azaltılması veya hiç kullanılmaması, toprak ve suyun korunması amacıyla organik tarım konusunda yoğun çalışmalar yürüten Büyükşehir Belediyesi, toprak ve yaprak tahlili yaptırmaları konusunda çiftçileri bilinçlendirmişti.

Buca’daki Büyükşehir Belediyesi Fidanlığı'nda açılan laboratuvarda yapılan tahlillerin sonuçlarına göre çiftçiler, sağlıklı bir şekilde yönlendiriliyor. Merkezde ayrıca Büyükşehir ve ilçe belediyelerin yeşil alan toprakları da tahlil edilebiliyor. Toprağın içindeki azot, fosfor ve potasyum değerleriyle bazı mikro besin elementleri, kireç miktarı, PH ve tuzluluk oranları, organik madde miktarlarının belirlendiği laboratuvar sayesinde, toprağın yapısı ortaya çıkarılarak aşırı gübre kullanımının önüne geçilmesi, bu sayede toprak ve su kaynaklarının korunması hedefleniyor. CİHAN

Yorumlar