İzmir Ticaret Odası yunus gösteri merkezi projesini durdurdu

İzmir Ticaret Odası (İZTO)’nun “çılgın projesi” olarak adlandırılan yunus gösteri havuzu projesi, iki yıl süren tepkiler sonucu "Tarihi Mendirek" projesinden tamamen çıkarıldı.

Google Haberlere Abone ol
İzmir Ticaret Odası yunus gösteri merkezi projesini durdurdu

İzmir Ticaret Odası (İZTO)’nun “çılgın projesi” olarak adlandırılan yunus gösteri havuzu projesi, iki yıl süren tepkiler sonucu "Tarihi Mendirek" projesinden tamamen çıkarıldı. Türkiye'de gösteri amacıyla havuzlarda tutsak edilen deniz memelilerinin özgürlüğüne kavuşması için ulusal ve uluslararası çapta kampanyalar düzenleyen Yunuslara Özgürlük Platformu, İZTO yetkilileri tarafından kendilerine gönderilen üçüncü ve son mektubu "www.yunuslaraozgurluk.com"da yayımladı.

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ın imzasıyla yollanan yazıda, projede çizim olarak yer alan yunus parkının bütünüyle çıkarıldığı duyuruldu. Gerekçesi ise şu şekilde açıklandı: “Dalgakıranın daha önce kullanım hakkına sahip olan firmanın, satışın iptaline ilişkin açtığı davaların temyiz dahil tamamlanma süreçleri Nisan 2013'te tamamlanmıştır. Bu gelişmenin ardından odamız, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile işbirliği içerisinde Pasaport Limanı Dalgakıran Projesi’ni hayata geçirmek için imar planı hazırlık çalışmalarına başlamış bulunmaktadır. İlgi yazıda da belirttiğimiz üzere projemiz içerisinde yer alan yunus parkı önerisiyle ilgili hassasiyetinize hak vererek, söz konusu yunus parkı önerimizi projemizden çıkarmış bulunmaktayız. Değerli görüşlerinizi bizimle paylaşarak projemize katkı koymanızdan dolayı teşekkür ederim."

‘YENİ YUNUS PARKLARININ AÇILMASI YASAYLA ÖNLENMELİ’

Yunuslara Özgürlük Platformu’ndan Derya Özkan ise, “İki yıldır sürüncemede kalan ve daha önceki yazışmalarda belirsizliğini koruyan yunus parkı önerisinin projeden bütünüyle çıkarılmış olması, esaret altındaki tüm hayvanların özgürlüğü ve hayvan hakları bilinci açısından önemli bir adım. Şimdi sıra, hayvanları köleleştirerek maddi çıkar sağlayan diğer tüm kurum ve işletmelerde.” dedi. Halihazırda mücadele verdikleri yunus gösteri merkezlerine ek olarak, özellikle yunus parklarına ve sirklere bilet satan fırsat sitelerine de dikkat çeken Özkan, “Bu tür deniz hapishanelerinin hayvanlar için eğlence değil işkence mekanları, insanlar için de bulaşıcı hastalık ve kaza riskleriyle dolu olduğunu artık birçok kişi biliyor ancak ticari çıkarlar uğruna bu gerçekler gözardı ediliyor. Bu nedenle 2010’dan bu yana söylediğimiz gibi deniz memelileri rehabilitasyon merkezi açılarak, ilgili kanun ve yönetmeliklerle yeni yunus parklarının açılması bir an önce önlenmeli ve bu ticari işletmeler tek tek kapatılmalı.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar