İzmir Körfezi'nden çıkan kumun ilk talibi üniversite

Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından körfezden çıkarılacak kumun ekonomik değere dönüştürülmesi için sürdürdüğü proje çalışmasını tamamladı. Serada körfez kumu kullanılarak dikilen...

Google Haberlere Abone ol
İzmir Körfezi'nden çıkan kumun ilk talibi üniversite

Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından körfezden çıkarılacak kumun ekonomik değere dönüştürülmesi için sürdürdüğü proje çalışmasını tamamladı. Serada körfez kumu kullanılarak dikilen sardunya, menekşe ve nergisler kısa sürede çiçeklenince üniversite de hemen harekete geçti. Araştırma uygulama çiftliğiyle ıslah alanlarında kullanmak üzere körfez kumuna talip oldu.

“Yüzülebilir Körfez” hedefiyle Büyükşehir Belediyesi’nin TCDD ortaklığıyla yürüttüğü “İzmir Limanı ve Körfezi Rehabilitasyon Projesi” kapsamındaki çalışmalarda denizden çıkarılan tarama malzemesinde ağır metale rastlanmaması, gözleri bu malzemenin nasıl değerlendirileceği konusuna çevirdi. İZSU Genel Müdürlüğü, körfezin kuzeyinde açılacak sirkülasyon kanalından çıkacak 25 milyon metreküp malzemenin, ziraat ve inşaat alanlarında kullanımını araştırmak amacıyla EÜ İnşaat Mühendisliği ve Ziraat Fakültesi ile sözleşme imzaladı. Tarama malzemesinin seralar, peyzaj alanları, toprak ıslahı gibi zirai faaliyetlerde doğrudan ve dolaylı kullanılabilirliğini ortaya koymak için Toprak Bilim ve Bitki Besleme bölümüyle yürütülen çalışma sonuçlandı. Altı ay süren, “İzmir Körfezi Tarama Malzemesinin Tarımsal Amaçlı Kazanımına Yönelik Araştırma Projesi” sonuç raporu yüzleri güldürdü.

Üniversite laboratuvarlarında yürütülen çalışmada, öncelikle tarama malzemesinin içindeki tuz, bitki besin elementi miktarı, organik madde, azot miktarı gibi kimyevi ve biyolojik içerik belirlendi. Ardından üniversite içindeki Peyzaj Uygulama Birimi Serası'nda tarama malzemesi, tuzdan arındırılmadan ve toprakla farklı dozlarda karıştırılarak deneme üretimleri yapıldı. Geçen şubat ayında çim tohumları ekildi, bir hafta gibi kısa bir sürede çimlendi. Menekşe, sakız sardunyası ve nergis çiçekleri de dikildi. Şubat ayından bu yana hem çimler hem de çiçekler, sağlıklı bir şekilde boy verdi.

Raporda, körfez dip tarama malzemesinin kum bünyeden kil bünyeye kadar değişim gösterdiği, ön işlemlerden geçirildikten sonra zirai amaçlı doğrudan veya dolaylı olarak kullanılabileceği belirtildi. Çeşitli şekillerde geri kazanımının bütün dünyada kabul gören bir uygulama olduğu ifade edilerek, tarama malzemesinin eğimli alanların düzenlenmesi, maden ve taş ocaklarının onarımı, kıyı stabilizasyonu ve erozyon kontrolü, Gediz Deltası’ndaki aşınmış dalyan ekosistemlerinin rehabilitasyonu, yeni kıyı ekosistemleri oluşturulması için dolgu materyali olarak kullanabileceği vurgulandı. Ayrıca peyzaj düzenleme ve ağaçlandırmada, İZSU’nun Çiğli İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nden çıkan ve tarımda kullanılabilir sınıfında yer alan arıtma çamuruyla zenginleştirilerek kullanılması önerildi. Denizde ada oluşturulması seçeneğinin de önerildiği raporda, adayı ağaçlandırmak için akasya türleri, mimoza, sülün, ılgın, kırmızı okaliptüs, hurma, Anadolu sığası, yalancı tesbih gibi tuza dayanıklı ağaçların, dış mekan süs bitkilerinde ise begonvil, kedi tırnağı, kapari, katır tırnağı, Bermuda çimi gibi türlerin seçilmesinde fayda olacağını belirtildi. Üniversite, fakültelerine ait Menemen (715 dekar), Seyrekköy (750 dekar) ile Mordoğan Araştırma ve Uygulama çiftliklerindeki yaklaşık 300 dekar arazinin ıslahında kullanmak üzere bu malzemeye talip olduğunu belirtti.

EÜ Ziraat Fakültesi Toprak Bilim ve Bitki Besleme Bölüm Başkan Yardımcısı ve Proje Koordinatörü Doç. Dr. Sezai Delibacak, yaptığı açıklamada, “Biz tarama malzemesinin özelliğini belirledik. Peyzaj mimarlığındaki arkadaşlarımız da bu materyali, normal toprakla değişik miktarlarda karıştırıp dört farklı oran oluşturarak farklı bitkilerle deneme yaptı. Oldukça başarılı sonuçlar aldık.” dedi.

İZSU Genel Müdür Yardımcısı Gülay Demircioğlu ise, “Körfezin kuzey kısmında derinleştirme çalışması yapacağız. Dere ağızlarımız körfeze açılıyor ancak çok sığ olduğu için suların tahliyesinde zorluklar yaşıyoruz. Bostanlı’dan Tuzla’ya kadar uzanacak akıntı iyileştirme kanalı açacağız. Buradan çıkacak malzemeleri, karada geri kazanıp tekrar doğaya geri vermeyi düşünüyoruz. Geri kazanım alanlarında bu malzemeyi kurutup gerektiğinde de tuzsuzlaştırma işlemi yapacağız.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar