İzmir İl Özel İdare'nin mallarında 'taşınmazlar' krizi

30 Mart 2014'teki yerel seçimlerle birlikte kapatılan İzmir İl Özel İdaresi’ne ait mallar gündemden düşmüyor.

Google Haberlere Abone ol
İzmir İl Özel İdare'nin mallarında 'taşınmazlar' krizi

30 Mart 2014'teki yerel seçimlerle birlikte kapatılan İzmir İl Özel İdaresi’ne ait mallar gündemden düşmüyor. Normalde Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmesi gereken taşınır ve taşınmaz mallarla ilgili valilikte kurulan komisyonda gerginlik yaşanıyor. Valilik masaya Özel İdare’ye ait taşınır malları (sandalye, masa, bilgisayar) getirirken belediye ise taşınmazların da getirilmesini istiyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yerel seçimden önce meydanlarda sık sık gündeme getirdiği Özel İdare’nin malları sebebiyle yaşanan süreç devam ediyor. Kocaoğlu’nun, “Taşınır ve taşınmaz mallar yerel idarelere bırakılmalıdır.” tavrı koyduğu paylaşım sürecinde, Vali Mustafa Toprak ve AKP'li yetkililer karşı açıklamalarda bulunmuştu.

6360 sayılı kanun büyükşehir belediyeleri kurulması, belediye sınırları içsinde belde belediyelerin kapatılması ve il özel idarelerinin lağvedilmesini öngörüyor. Yerel seçimlerden sonra bu kanun yürürlüğe girdi. Kanun gereği İzmir Valiliği bünyesinde kurulan komisyon, birçok kez toplantı yaptı. Yerel seçime gidilen son hafta yapılan toplantılardan yeni sonuçlar çıkarken tartışmalı konular henüz gündeme gelmedi. Vali yardımcısı, il müdürleri ve belediye yetkililerinden oluşan komisyon, seçim süreci bitmesine rağmen değeri milyarları bulan gayrimenkulleri gündeme getirmedi. Toplantıda, açık olmasa da kurumlar arasında ciddi mal paylaşımı savaşı yaşanıyor. Birçok il müdürlüğü, Özel İdare'nin malları arasından kendisine yer beğenip talepte bulunurken Büyükşehir Belediyesi’nin istediği taşınmazlardan hiçbirisi devredilmedi. Komisyon toplantılarında Büyükşehir’e, “Taşınır mallar ile araç gereçleri devredelim.” denildi. İçinde masa, sandalye, bilgisayar ve birçok malzemenin olduğu taşınır mallar listesini Büyükşehir kabul etmedi. Hangi tesislerin ve binaların kendilerine verileceğini bilmediklerinden dolayı taşınır malları kabul etmeyeceklerini söyledi.

BÜYÜKŞEHİR: TAŞINMAZLAR GELSİN

Büyükşehir Belediyesi, komisyonun gündemine gelen maddelere itiraz ederken taşınmaz malların görüşülmesini talep etti. Başta Balçova Termal Tesisleri, Bozdağ Kayak Tesisleri, ada, Jeotermal A.Ş. gibi şirketler ve gayrimenkullerin görüşülmesini isteyen belediye, taşınmazlar görüşülmeden hiçbir şekilde karara imza atmayacaklarını ifade etti. Öte yandan Başkan Kocaoğlu’nun, yetkililerden bilgi aldığı taşınmazlar gündeme geldiğinde toplantılara bizzat katılacağı ifade edildi.

Toplantılarda İl Özel İdaresi’nde çalışan memur ve kadrolu işçilerin durumu da masaya yatırıldı. Buna göre daire başkanları, şube müdürleri ve memur personelin tamamı Büyükşehir kadrosuna geçti. Teknik personel ise belediye ana kademesi ve İZSU’da görevlendirildi. Ayrıca kadrolu işçiler de belediyeye alındı. İşçilerin büyük bölümü İZSU’ya gitti. Büyükşehir, Özel İdare’den aynı anda 500’e yakın personel almış oldu. İl Özel İdaresi’nde uzun süredir şirketler üzerinden çalışan taşeron işçilerin görevlerininse 31 Mart 2014 itibariyle son bulduğu belirtildi. Kanun gereği durumları için bir karar alınmayan taşeron işçiler işsiz kaldı. CİHAN

Yorumlar