İzmir Çin'de film ve fotoğraflarla tanıtıldı

Marka şehir olma yolunda ilerleyen İzmir, kültür ve tanıtım alanındaki faaliyetlerini Çin’deki film gösterimi ve fotoğraf sergileriyle devam ettirdi.

Google Haberlere Abone ol
İzmir Çin'de film ve fotoğraflarla tanıtıldı

Marka şehir olma yolunda ilerleyen İzmir, kültür ve tanıtım alanındaki faaliyetlerini Çin’deki film gösterimi ve fotoğraf sergileriyle devam ettirdi. İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından “2013 Çin’de Türk Kültür Yılı” etkinlikleri kapsamında Zhejiang eyaletinin başşehri Hangzhou ile Jiangsu eyaletinin başşehri Nanjing'de düzenlenen etkinliklere, buralarda yaşayan Çinlilerin ve Türklerin yanısıra eyalet yöneticileri ve basın da büyük ilgi gösterdi.

Türkiye’de 2012, Çin Yılı olarak kutlanmış ve birçok etkinlik yapılmıştı. Çin'de ise 2013, Türk Yılı olarak kutlandı. İzmir’in Çin’de daha yoğun bir şekilde tanıtılması ve aradaki ilişkilerin devamının sağlanması amacıyla İzmir Fotoğraf Sanatçıları Derneği (İFOD) işbirliğiyle hazırlanan sergi, ayrıca İzmir’de geçen bir aşk hikâyesinin anlatıldığı “Bir Gevrek, Bir Boyoz, İki de Kumru” adlı film, şehrin kültür değerlerini ve zengin görüntülerini Çinlilerle buluşturdu. Etkinliklere fotoğraf sanatçıları Ahmet Beyhan Özdemir ve Mehmet Yasa, filmin yönetmeni Osman Dikiciler ve sanat yönetmeni Gülçin Dikiciler katıldı. Fotoğraf sergisinde, 10 İzmirli sanatçının eserlerine yer verildi.

Nanjing'deki Jinling Sanat Müzesi’ndeki fotoğraf sergisinin açılış töreninde konuşan Jiangsu Vali Yardımcısı Cao Weixing, İzmir’in güzelliklerinden çok etkilendiğini ve mutabakat anlaşması çerçevesinde uzun süredir devam eden ilişkilerin artacağını söyledi. Hangzhou'daki sergisi ve film gösterimi ise Zhejiang Bilim ve Teknoloji Müzesi'nde yapıldı. Buradaki açılış töreninde konuşan Dış İlişkiler Birimi Genel Direktörü Prof. Dr. Gu Jiangxin, İzmir’e daha önce iki defa geldiğini ve özellikle tarihî güzelliklerinden çok etkilendiğini vurguladı. İşbirliğinin, iki şehirden de üyelerin yer alacağı bir yönlendirme komitesinin eşgüdümünde ve bir eylem planı çerçevesinde hayata geçirilecek etkinliklerle devam ettirilmesine yönelik dileğini aktardı.

Her iki törende de birer konuşma yapan İZKA Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergüder Can, bugüne kadar İzmir olarak, yakın ilişkiler içinde bulunulan Jiangsu ve Zhejiang eyaletlerinin yetkilileriyle ekonomi ve kültür alanlarında çeşitli ortak faaliyetler yapma ayrıcalığını yaşadıklarını belirtti. Can, “İZKA olarak İzmir’in yalnızca ekonomik değil, kültürel ve sosyal alanlarda da topyekûn kalkınması için faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Küreselleşme sonucunda ülkeler ve toplumlar, kültürel işbirlikleriyle ve birlikteliklerle yükseleceklerdir. Bugün burada Çinli dostlarımızla birlikte bu işbirliklerinin en güzel örneklerinden birini hayata geçirmek, benim için büyük bir övünç ve mutluluk kaynağıdır.” dedi. CİHAN

Yorumlar