İzmir Büyükşehir’den 20 bin çiftçiye 500 bin fidan

İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarım üreticilerine destek olmak amacıyla yaptığı çalışmalara bir yenisini daha ekledi.

Google Haberlere Abone ol
İzmir Büyükşehir’den 20 bin çiftçiye 500 bin fidan

İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarım üreticilerine destek olmak amacıyla yaptığı çalışmalara bir yenisini daha ekledi. "Kırsal Kesimde Gelir Getirici Faaliyetlerin Desteklenmesi Kapsamında Ağaçlandırma" projesiyle 10 ilçede toplam 500 bin meyve fidanı dağıtımına, Bergama’ya bağlı Göçbeyli beldesinde başlandı. 20 bin çiftçinin yüzünü güldürecek dağıtımların ilkine, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç de katıldı.

Törende konuşan Başkan Kocaoğlu, aile mesleği olan çiftçilikle 27 yaşına kadar uğraştığını söyledi. Göreve geldiği günden bu yana yerelde kalkınmayı hedeflediklerini belirterek, toprak ve arazilerin bereketliliğini, "İzmir’de adamı diksen adam çıkar.’ diyerek özetledi. Tarımın çok bilinçli yapılması gerektiğini vurgulayan Kocaoğlu, “Bayındır’ı, dikme çiçek kooperatifine verdiğimiz destekle kalkındırdık. Ödemiş’te fidan, Tire’de süt kooperatifine verdiğimiz destekle üreticilerimizi kalkındırdık. Ayrıca bir toprak tahlil laboratuvarı kurduk. Bugüne kadar 15 bin ilçede 262 bin fidan dağıttık. Ziraat odalarımız, muhtarlarımız ve çiftçilerimiz, öneri ve isteklerini Tarım Daire Başkanlığımız'a iletirlerse bizlerle atalardan, dedelerden kalma deneyimlerinizi paylaşırsanız biz de ona göre çalışmalarımızı sürdürürüz. Ayrıca büyük bir gıda laboratuvarı kurmak için çalışmalara devam ediyoruz. Burada dünyanın her yerine, akreditasyonu alınmış ürünleri pazarlayabilme imkanımız olacak. Hem sizin lokmanızı büyütmek hem de ülkemizin kalkınmasına katkı koymak istiyoruz.” dedi. Hollanda’nın, toplam nüfusu Konya’dan az olmasına rağmen senede 80 milyar euroluk tarım ve hayvancılık ürünü ihraç ettiğini, Türkiye’de ise bu rakamın sadece 12 milyon dolar olduğunu kaydederek, “En büyük problemimiz, ürünlerin yurtiçi ve yurtdışında pazarlanması ve ihracatının yapılması. Bu nedenle tüm ürünler için bir pazarlama şemsiyesi kurmak, ürünün dalda, tarlada kalmasını engellemek durumundayız. Önümüzdeki süreçte bunu da sizlerle birlikte gerçekleştirmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Seferihisar ilçesinde 800 bin serayı ısıtacak kaynağı çıkardıklarını ve arazi tahsis izni beklediklerini aktaran Başkan Kocaoğlu, “Dikili’deki jeotermal kaynakların korunması, geliştirilmesi ve kaynağın yok olmaması için de çalışmaları başlattık. Bir aksilik olmazsa Dikili jeotermal sahasını da potansiyeli kadar kullanmaya çalışacağız ve seracılığın gelişmesini sağlayacağız. Dere ıslahı, kanalizasyon, arıtma gibi sorunları da kısa zamanda çözeceğiz.” dedi. Kocaoğlu, Selçuk’ta sebze meyve soğuk hava deposu açtıklarını, Ödemiş’te ise et entegre tesisi için temel attıklarını sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar