İzmir Büyükşehir şimdi de okul öncesi eğitime el atıyor

"Süt Kuzusu" projesiyle 0–5 yaş grubundaki çocuklara ücretsiz süt dağıtan İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de yeterli maddi imkana sahip olmayan ailelerin çocuklarına, okul öncesi bilimsel tabanlı eğitim için düğmeye bastı.

Google Haberlere Abone ol
İzmir Büyükşehir şimdi de okul öncesi eğitime el atıyor

"Süt Kuzusu" projesiyle 0–5 yaş grubundaki çocuklara ücretsiz süt dağıtan İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de yeterli maddi imkana sahip olmayan ailelerin çocuklarına, okul öncesi bilimsel tabanlı eğitim için düğmeye bastı. İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle yürütülecek "Gezici Çocuk Dünyası" projesi, ilk olarak Bayındır, Kiraz ve Beydağ ilçelerinde uygulanmaya başlayacak.

AB ve Dış İlişkiler Şube Müdürlüğü Kalkınma Ajansı Proje ve AB İlişkileri Ofisi tarafından hazırlanan ve İZKA'dan hibe almaya hak kazanan projeyi, Belediye Sosyal Projeler ve Engelli Hizmetleri Şube Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklaşa yürütecek. Ekim ayından itibaren uygulanması planlanan proje, şehir genelinde okul öncesi eğitime erişimin en sınırlı olduğu ilçeler olarak tespit edilen Bayındır, Kiraz ve Beydağ’dan başlayacak. Önümüzdeki dönemlerde diğer ilçelere de yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Çocuklara toplum temelli okul öncesi eğitim hizmeti sunacak olan proje çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın okul öncesi müfredatında belirtilen eğitim programları ve etkinliklerin yapılabileceği bir araç özel olarak tasarlanacak. Gezici araç, ilk etapta Bayındır, Kiraz ve Beydağ ilçelerinde 10’ar hafta boyunca, 20 öğrenciden oluşan üçer sınıfa erken çocukluk eğitimi verecek. Programda Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinin 3, 4 ve 5 yaş çocuklar için özel olarak hazırlayacağı eğitim modülü uygulanacak. Söz konusu eğitim, okul öncesi gezici eğitim veren bütün kurumlar için de kaliteli bir örnek oluşturacak. Gezici Çocuk Dünyası Eğitim Birimi’nde verilecek nitelikli erken çocukluk eğitimi, son yıllarda gelişmiş ülkelerde uygulanan yenilikçi bir yöntem olan dış mekân eğitim uygulamalarını da içerecek. Proje kapsamında ayrıca okul öncesi eğitim programlarına paralel olarak, psikolojik izleme ve yönlendirme hizmetleri sağlanacak. Eğitmenler, Gezici Çocuk Dünyası’nda verecekleri eğitimler boyunca öğrencilerin psikososyal gelişimleriyle ilgili gözlemlerde bulunacak, çocuk ve ebeveynine yönlendirmeler yapacak, gerekli durumlarda çocuğun gözlenmesi için ev ziyaretlerine gidilecek. Ayrıca anne ve babaların da okul öncesi eğitim konusunda bilinç ve bilgi düzeyinin geliştirilmesi için onlara yönelik düzenli bilgilendirme yapılacak.

Gezici Çocuk Dünyası projesinden sadece öğrenciler değil, öğretmenler de yararlanacak. Projede yer alan öğretmen ve uzmanların yanısıra şehirdeki yaklaşık 100 okul öncesi öğretmenine, erken çocukluk eğitimi ve toplum temelli uygulamalar konularındaki kapasitelerinin geliştirilmesi amacıyla eğitim verilecek, seminer düzenlenecek. Gezici Çocuk Dünyası Birimi'nden, söz konusu ilçelerdeki eğitime dahil olanlar dışındaki çocukların da faydalanması amacıyla bir oyun odası kurulacak. Cumartesi günleri kurulacak odada çocuklar öğretmen, stajyer ve psikolog eşliğinde eğitici oyuncaklarla oynayacak, kitap okuyacak, fen ve müzik aletlerini kullanacak, el işi gibi faaliyetler yapacak. CİHAN

Yorumlar