İzmir Büyükşehir geçen yıl 755 milyon liralık yatırım yaptı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2013 yılında şehre 755 milyon liralık yatırım harcaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol
İzmir Büyükşehir geçen yıl 755 milyon liralık yatırım yaptı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2013 yılında şehre 755 milyon liralık yatırım harcaması yaptı. Geçen yıla damgasını vuran işler arasında Evka-5 ve Ulukent katlı kavşaklarından Özdere ve Doğanbey arıtmalarına kadar onlarca önemli yatırım bulunuyor. 1 milyar 920 milyon liralık gider bütçesinin de yüzde 80’ini gerçekleştirdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2013 yılındaki yatırımlarından bazıları:

* Evka 5 Katlı Kavşağı hizmete alındı.
* 35 metre yüksekliğindeki viyadükle Yeşildere Caddesi’ni Buca’ya bağlayan Homeros Bulvarı (Uçanyol) hizmete alındı.
* İnönü Caddesi ile Yeşillik Caddesi arasını 3 kilometre kısaltan yeni ekspres yol hizmete alındı.
* Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal Yaşam Parkı hizmete alındı.
* Hatay Pazaryeri Katlı Otopark hizmete alındı.
* Karşıyaka Dudayev Bulvarı ile Mavişehir TOKİ konutları bölgesinde üç köprü ve bağlantı yolları hizmete alındı.
* Sosyal Yaşam Kampüsü’nün temeli atıldı, yapımı devam ediyor.
* Ulukent Köprülü Kavşağı hizmete alındı.
* Yeni Teleferik tesislerinin temeli atıldı, yapımı devam ediyor.
* Yeni fuar merkezinin temeli atıldı, yapımı devam ediyor.
* Alsancak’ta tam otomatik otoparkın temeli atıldı, yapımı devam ediyor.
* Hasanağa Bahçesi, yeniden düzenlenerek İzmirlilerin hizmetine sunuldu.
* İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin deniz ulaşımının geliştirilmesi amacıyla sipariş verdiği 15 yolcu gemisinden ilki tamamlanarak suya indi. Üç tanesinin daha yapımı devam ediyor.
* "İzmirdeniz Kıyı Tasarım" projesi çerçevesinde Pasaport’ta ve Konak bölümünde yapım çalışmaları başlatıldı. Göztepe kısmı için yapım ihalesine çıkıldı.
* Gürçeşme ile Yeşildere Caddesi arasında, İzmir Banliyö Sistemi (İZBAN)’nin üstünden aşarak bağlantı sağlayacak Gürçeşme Karayolu Üst Geçidi inşaat çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi.
* İZBAN’ı Torbalı’ya uzatacak 30 kilometrelik ilave hat üzerindeki 6 istasyon ve 9 adet karayolu alt ve üst geçidinin yapım çalışmaları sürüyor. Ayrıca hattın fiberoptik ve haberleşme sistemi yapım çalışmaları da sürüyor.
* Konak ve Karşıyaka tramvayları için yapım ihalesine çıkıldı. 26 Şubat 2014’te yapım ihalesi gerçekleştirilecek.
* Halkapınar’dan sonra Hilâl’e yapılan ikinci aktarma istasyonu da hizmete alındı.
* Metro yolcu sayısı, bir önceki yıla oranla (2012) yüzde 22 artış gösterdi ve 65 milyona ulaştı. Yapılan sefer adedi, geçen yıla oranla yüzde 16 artarak 156 bin 925 oldu.
* Trenlerin yıl boyunca katettiği mesafelerde de artış sağlandı. Bir önceki yıla göre yüzde 27 artışla 2 milyon 115 bin 710 km. oldu. İzmir Metrosu trenleri, 2013 yılında dünya çevresinde yaklaşık 53 tur yaptı.
* Gelişen metro sistemi için 10 adet vagon alımı için ihaleye çıkıldı, 15 Ocak'ta yapılacak.
* İzmir Metrosu’nun 14 istasyonunda, bütün engelli gruplarının güvenli, emniyetli ve konforlu yolculuğunu sağlayacak erişim uygulamaları yapıldı. Metro, üç yıldızlı Kırmızı Bayrak aldı.
* Büyük Çiğli ve Bostanlı Deresi üstüne 6 taşıt törpüsü yapım çalışmaları başladı ve sürüyor.
* Selçuk Kültür Merkezi’nin temeli atıldı.
* İZBETON tarafından 61 yeni araç hizmete alındı.
* "Süt Kuzusu" projesiyle 2012 Eylül ayından bu yana yaşları 0 ile 5 arasında değişen yaklaşık 113 bin çocuğa, haftada ikişer litre olmak üzere toplam 9 milyon 888 bin litre süt dağıtıldı.
* Büyükşehir Belediyesi’nin istikrarlı mali yapısı ve ekonomik gücü, uluslararası kuruluşlar tarafından da onaylandı.
* İZSU 2013 yılında 70 kilometre uzunluğunda kanalizasyon şebekesi, 42 kilometre uzunluğunda yağmur suyu hattı, 331 kilometre uzunluğunda da içme suyu şebekesi döşedi.
* Özdere ve Doğanbey arıtma tesisleri hizmete alındı. Gördes Baraj suyunu şehre aktaracak Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi’ni yapacak firmayla sözleşme imzalandı.
* Dere temizliklerinde kullanılmak üzere karada ve suda hareket edebilen, sığ derinliklerde mükemmel temizlik sağlayan “yüzer-gezer gemi” araç filosuna katıldı.
* Bugüne kadar birleşik sistem olarak çalışan ve aşırı yağışlarda tıkanmalara yol açan atık su ve yağmur suyu hatları, ilk olarak Şirinyer’de ayrıldı. Her yağışta ciddi sıkıntı yaşayan bölge, yeni sistem sayesinde rahat bir nefes aldı. Benzer bir çalışma Çamdibi bölgesinde başladı.
* Urla ilçesinin su sıkıntısını tarihe gömen 409 kilometrelik içme suyu şebekesi ile 76 kilometrelik branşman hattı hizmete alındı.
* Türkiye’nin en büyük çevre yatırımlarından biri olan, arıtma tesislerinden çıkan günlük 800 ton çamuru dört kat azaltacak ve yüzde 92 oranında kurutarak tarım alanlarında kullanılır hale getirecek Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi tamamlanma aşamasına geldi. Tesis, 2014 Ocak ayında hizmet vermeye başlayacak.
* 1 milyon 220 bin ton (karşılığı 890 kilometre) asfalt serildi. 3 milyon 100 bin metrekarelik alanda (karşılığı 445 kilometre) ova yolu sathi kaplaması yapıldı.
* 103 milyon 693 bin 533 TL'lik kamulaştırma yapıldı.
* Yerinde şehir dönüşümü çalışmaları kapsamında, Bakanlar Kurulu kararıyla “Afete Maruz Bölge” ilan edilen Kadifekale ve Gürçeşme'deki yıkım çalışmaları tamamlandı. Yeşildere, Kosova ve Ballıkuyu'daki yıkımlar da tamamlanmak üzere.
* Tarihî Kadifekale sur duvarlarının restore edilmesi çalışmalarında son aşamaya gelindi.
* Kadifekale bölgesindeki antik Roma tiyatrosunu günyüzüne çıkarmak için kamulaştırma ve yıkım çalışmaları devam etti.
* Bayraklı'da 310 hektarlık şehir dönüşüm bölgesi için projeler hazırlandı. Hak sahipleri ile uzlaşma görüşmeleri yapılıp sözleşme imzalanıyor.
* Uzundere'de Büyükşehir Belediyesi, 32 hektarlık büyüklüğündeki alan için proje hazırladı, iletişim merkezi açtı. Uzundere İletişim Merkezi'nde hak sahipleri ile uzlaşma görüşmeleri yapılıp sözleşme imzalanıyor.
* Ege Mahallesi’nin yaklaşık 7 hektarlık kısmından oluşan şehir dönüşüm ve gelişim alanında 591 yapının ölçümü tamamlandı, tapu bilgileri alınarak projeye altlık teşkil edecek veri tabanı oluşturuldu. Çalışmalar danışma kurulu gözetiminde sürdürülerek tamamlanma aşamasına gelindi.
* Gaziemir’in Aktepe ve Emrez bölgelerinde de 122 hektarlık alanda şehir dönüşümü projesi uygulamak için çalışmalarını tamamlayan Büyükşehir Belediyesi, ölçüm ve tespitlere devam ediyor.
* Urla ve Balçova'da "Ekopazar" açıldı.
* Emir Sultan Türbesi'nin harem-selamlık binasındaki (Ahmet Ağa Konağı) restorasyon çalışmaları tamamladı.
* Doğanlar Kilisesi ve Beith Hillel Sinagogu'nda restorasyon çalışmaları başladı.
* Tarihî Agora’da yıkık durumdaki tescilli bir bina, kazıevi olarak restore edildi. İkiçeşmelik Caddesi üzerinde, iki yapıdan oluşan bina da Agora Müzeevi olarak kullanılmak üzere restorasyona alındı
* Engelli binişine uygun, alçak tabanlı, rampalı ve klimalı 300 adet solo otobüsü yaklaşık 80 milyon liralık bir yatırımla filosuna katan ESHOT, 100 adet körüklü otobüs için de alım sözleşmesi imzaladı. Yeni körüklü otobüsler, 2014 yılının ilk aylarından itibaren İzmirlilere hizmet vermeye başlayacak.
* Toplu ulaşıma klima konforunu getiren ESHOT Genel Müdürlüğü, 104 adet otobüse de klima montajı yaptırarak, yaz sıcağında serinleten yolculuk hizmetini bir adım daha geliştirdi.
* İZULAŞ ise 2013’te 80 adet 9 metre uzunluğunda, alçak tabanlı, klimalı otobüs satın alarak filosunu güçlendirdi. Tıpkı ESHOT gibi klimasız araçlara klima montajı yaparak, İzmirlilere daha konforlu yolculuk imkanı sundu.
* İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Ödemiş Belediyesi’nin ortak hizmet projesi olan Ödemiş Et Entegre Tesisi’nin temeli atıldı. Yine iki belediyenin hayata geçirdiği Ödemiş Yeni Hal Tesisi hizmete alındı.
* İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Kemalpaşa Belediyesi’nin ortak hizmet projesi olan Kemalpaşa Rekreasyon Alanı hizmete alındı.
* İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Menderes Belediyesi’nin ortak hizmet projesi olan Menderes Endüstri ve Teknik Meslek Lisesi hizmete alındı.
* İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Güzelbahçe Belediyesi’nin ortak hizmet projesi kapsamında yapımı tamamlanan Tahtacı Kültürevi törenle hizmete açıldı.
* İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Kiraz Belediyesi’nin ortak hizmet projesi olan çok amaçlı hizmet binasının temeli atıldı. CİHAN

Yorumlar