İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde dinleme cihazı şoku

İzmir Büyükşehir Belediyesi binasındaki Teftiş Kurulu Başkanı odasında, ortam dinleme cihazı (böcek) bulundu.Konak Meydanı'ndaki belediye binasının 4. katındaki söz konusu odada Teftiş Kurulu Başkanı Nalan Zitoşvili, geçen hafta dizüstü...

Google Haberlere Abone ol
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde dinleme cihazı şoku

İzmir Büyükşehir Belediyesi binasındaki Teftiş Kurulu Başkanı odasında, ortam dinleme cihazı (böcek) bulundu.

Konak Meydanı'ndaki belediye binasının 4. katındaki söz konusu odada Teftiş Kurulu Başkanı Nalan Zitoşvili, geçen hafta dizüstü bilgisayarını şarj etmek için üçlü prize taktı. Elektrik gelmemesi üzerine belediyenin teknik servisinden yardım istedi. Gelen görevli, prizin içini açtığında bir mikrofon, sim kart modülü ve enerji depolanmasını sağlayan güç ünitesi bulunduğunu gördü. Bilgi İşlem Teknolojileri Daire Başkanlığı da prizi inceleyerek, dinleme cihazı bulunmasıyla ilgili tutanak tuttu. Büyükşehir Belediyesi, haberleşme özgürlüğünün ortam dinlemesi yoluyla ihlâl edildiği gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu. Prizin içindeki düzenek, adli soruşturma öncesi herhangi bir delilin yok olmaması için sökülmedi. Daha sonra belediye üst düzey yöneticilerinin odalarında kullanılan benzer üçlü prizler başta olmak üzere bütün prizler kontrol edilerek böcek arandı. Belediye yetkilileri, dinleme cihazının ne zaman ve nasıl koyulduğunu bilemediklerini, adli inceleme sonucunda ortaya çıkabileceğini söyledi. Böceğin, 2011 Mayıs ve Kasım aylarında Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik operasyonda polisin ortam dinlemesi için kullandığı cihazlardan biri olabileceği, unutulmuş veya bulunamamış olabileceğinin yanısıra yeni koyulmuş olması da ihtimaller arasında yer alıyor.

BELEDİYEYE YÖNELİK OPERASYON

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne, bazıları isimsiz ihbarlar sonucu, şu anda kaldırılan özel yetkili savcılığın isteği ve özel yetkili mahkemenin onayıyla teknik takip kararı verildiği 2011 Mayıs ayında operasyon yapılmıştı. Buna bağlı olarak 18'i tutuklu toplam 130 sanıkla İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu için çıkar amaçlı suç örgütü lideri olmaktan 397 yıl hapis cezası isteniyor. Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından iki yıldan bu yana devam eden yargılama, 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başladı. Bu arada tutuklu sanık kalmadı. Dava, 129 sanıkla devam ediyor.

96 KİŞİLİK DENETİM EKİBİ İNCELİYOR

Büyükşehir Belediyesi'nde 96 kişilik denetim ekibi, bir yıldır hesapları inceliyor. CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel ve 28 arkadaşı, bu denetimler konusunda Meclis araştırması açılmasını da istedi. Belediyede sekiz Mülkiye müfettişi, sekiz Sayıştay denetmeni, 52 vergi denetmeni, sekiz savcı ve bilirkişiyle 20 müfettişin bir yıldır denetim ve inceleme yaptığı bildirildi. Toplam 96 kişi hesapları, ihaleleri ve personeli inceliyor. Milletvekili üksel, AK Parti'li belediye başkanları hakkındaki iddialar için İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma izni verilmediğini, muhalefet belediyelerininse denetim kıskacına alındığını savunarak, ''Muhalefet partisinden seçilmiş belediyeler, hedef tahtası haline getirilmiştir. İsimsiz, imzasız ihbar mektuplarıyla başlatılan ve devam ettirilen birçok soruşturmayla belediye başkanları ve yöneticileri yıpratılmaya çalışılmaktadır.'' dedi.

Yüksel ve 28 arkadaşının, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ndeki ''denetim ablukası'' konusunda TBMM Başkanlığı'na verdiği önerge şöyle: ''İzmir Büyükşehir Belediyesinde bir yıldır 8 mülkiye müfettişi, 8 Sayıştay denetmeni, 52 vergi denetmeni, 8 özel yetkili savcının görevlendirdiği bilirkişi, 20 müfettiş olmak üzere 96 kişi denetim ve inceleme yapmaktadır. Halkın oylarıyla seçilmiş belediye başkanı 'suç örgütü lideri', belediye yöneticileri 'örgüt üyesi' olarak yargılanmakta, neredeyse İzmir Büyükşehir Belediyesi suç örgütü olarak görülmektedir. Operasyonların amacı, belediye yönetimlerini başarısız göstermek, çalışmalarını engellemek ve itibarsızlaştırmaktır.'' CİHAN

Yorumlar