İzmir Büyükşehir 10 yılda 4 milyar liralık çevre yatırımı yaptı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, son 10 yılda 4 milyar 120 milyon liralık çevre yatırımı yaptı. Gediz, Nif, Bakırçay ve Küçük Menderes ırmaklarına İzmir’den kirlilik akışını önleyen belediye, Türkiye’nin en büyük çamur çürütme...

Google Haberlere Abone ol
İzmir Büyükşehir 10 yılda 4 milyar liralık çevre yatırımı yaptı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, son 10 yılda 4 milyar 120 milyon liralık çevre yatırımı yaptı. Gediz, Nif, Bakırçay ve Küçük Menderes ırmaklarına İzmir’den kirlilik akışını önleyen belediye, Türkiye’nin en büyük çamur çürütme ve kurutma tesisine, ayrıca kent ormanı haline getirdiği moloz döküm yerlerine de imza attı. Ayrıca Türkiye’de ilk kez uygulanan bir projeyle Belkahve’deki taş ocakları taşınarak, temizlenen alana 45 bin adet ağaç dikildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yaptığı açılamada yatırım ve projelerde gelecek kuşaklara yaşanabilir bir çevre bırakmayı birinci öncelik olarak gördüklerini söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çevre yatırımları şunlar:

Körfez’in su kalitesi, düzenli takip edilen numunelerile izlenmeye alındı. Yüzülebilir bir körfez için karasallaşan alanda dip taraması yapmak ve su sirkülasyonu sağlamak üzere yeni kanal çalışmaları devam ediyor. Bu amaçla derin temizlik için iki gemi alındı. TCDD işbirliğiyle süren proje için ÇED onayı bekleniyor.

2008–2013 yılları arasında 872 bin 500 kişinin evsel atığını arıtacak kapasitede biri biyolojik ve 10 ileri biyolojik arıtma tesisi hizmete alındı. Bunlar için 85,5 milyon liralık yatırım yapıldı. Nif, Küçük Menderes ve Gediz nehirleriyle yarımada kirlilikten kurtuldu.

Türkiye’nin en önemli çevre yatırımlarından biri olan çamur çürütme ve kurutma tesisi hizmete girdi. Tesis için 70 milyon harcandı. Atık su arıtma tesislerinden çıkan çamuru güneş enerjisiyle kurutabilmek için Menderes’e, yaklaşık 2 milyon liralık solar çamur kurutma tesisi kuruluyor.

Türkiye’de flamingoların üreyebildiği tek alan olarak kalan İzmir Kuş Cenneti’nde, suni kuluçka adası kuruldu. Deniz suyunun karışması sebebiyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan İzmir’in beşinci ve son dalyanı Homa, çevresi setlerle güçlendirilerek koruma altına alındı. Bunun için 10 milyon liralık yatırım yapıldı. Kuş Cenneti’nin 20 kilometrelik yolu, tamamen doğal malzemelerle yeniledi.

Büyükşehir’e bağlanan 10 yeni ilçe ve mahallenin birçoğunun eski ve kanserojen etkili asbest borulardan oluşan içme suyu şebekeleri yenilendi. 204 milyon liralık yatırımla 2 bin 595 kilometre uzunluğundaki şebeke, sağlıklı borularla değiştirildi.

Manisa’daki Gördes Barajı suyunun arıtılması için 20 milyon 113 bin liralık yatırımla Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi yapıldı. 47,4 milyon liralık yatırımla Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin yapımına başlandı. Böylece Gördes Barajı suyunu şehre getirmek için İZSU, 70,1 milyon liralık yatırım yapmış oldu.

Şehre 12 milyon 999 bin 943 metrekare yeni yeşil alan kazandırıldı. Bornova ilçesinde 231 dönüm arazi üzerinde 24,8 milyon bin liralık yatırımla Âşık Veysel Rekreasyon Alanı, 3 milyon 84 bin liralık yatırımla da Homeros Vadisi oluşturuldu. CİHAN

Yorumlar