İZDİM'in iftarı gönülleri birleştirdi

İzmir Kültürlerarası Diyalog Merkezi (İZDİM)'nin düzenlediği iftar programı Hilton Otel'de yapıldı. "Birleşen Gönüller" temalı programda, İzmir'deki siyaset, iş, medya, diplomatik misyon ve çeşitli dinlerin temsilcileri, Alevi dernekleri...

Google Haberlere Abone ol
İZDİM'in iftarı gönülleri birleştirdi

İzmir Kültürlerarası Diyalog Merkezi (İZDİM)'nin düzenlediği iftar programı Hilton Otel'de yapıldı. "Birleşen Gönüller" temalı programda, İzmir'deki siyaset, iş, medya, diplomatik misyon ve çeşitli dinlerin temsilcileri, Alevi dernekleri ve kanaat önderleri, sivil toplum kuruluşları, meclis üyeleri, fikir ve sanat camiası mensupları tek çatı altında aynı masayı paylaştı. Programa CHP Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, eski bakanlardan Işılay Saygın, milletvekilleri Mehmet Ali Susam ve İlhan İşbilen, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV) Başkanı Mustafa Yeşil, CHP İl Başkanı Ali Engin, Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Cengiz Hortoğlu, ESİDEF Başkanı Mustafa Özkara, Gediz Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Abdullah Kavuk ve çok sayıda davetli katıldı.

İftar programında İZDİM Kültürlerarası Diyalog Korosu, üç semavi dine ait ilahiler söyledi. Programın ev sahipliğini yapan İZDİM Başkanı Ömer Mustafa Aytekin, İzmir'in bütün renklerini buluşturan iftar programına katılanlara teşekkür etti. GYV Başkanı Yeşil ise ramazan ayına rağmen nefret, hakaret, tarafgirlik, siyaset üzerinden kamplaştırma, bölme ve parçalamanın devam ettiğini söyledi. Ramazanın gücü ve barıştan yana sergilenen duruşların bu hasta yaklaşımların üstesinden geleceğini ifade eden Yeşil, "Çatışmalar toplumlarda arızidir, kalıcı olan ise barıştır ve barışa hizmet edenler, kalıcı hizmet eden insanlardır. Tarihe bir göz gezdirin. Tarihte firavunlar, nemrutlar ve şeddatlar aynı şeyi yapmışlardır. Zulüm tek renktir, iyilik rengarenktir. Onun için bütün zalimler birbirinin kopyasıdır fakat iyilik yapan kahramanlara gelince onlar mertebe mertebedir, derece derecedir. Kahramanlar, renkli renklidir, değişik değişiktir. Her kültürün, her dinin, her yaşantının kahramanı ayrı ayrıdır ama her dinin, her kültürün, her geleneğin zalimi birbirinin aynıdır, birbirinin kopyasıdır, hiç fakları yoktur." diye konuştu.

'HİZMET İZMİRLİNİN O ENGİN MÜSAMAHA ATMOSFERİNDEN NEŞET ETTİ'

Hizmet Hareketi'nin İzmir'den neşet ettiğini dile getiren Yeşil, şunları söyledi: "Hizmetin neşet ettiği yerdeyiz. Hizmet, İzmirlinin o engin müsamaha atmosferinden neşet etti. İzmir'in müsamahası, hizmet gibi bir hareketin doğuşuna zemin hazırladı. Onun için İzmirlilerin hepsinin, bu hizmetin mevcudiyetinde katkıları vardır. Onların müsamahası, hoşgörüsü, enginliği olmasaydı, bugün dünyanın 160 ülkesinde varlık sürdüren bir hareketi belki konuşmak mümkün değildi. Gel gör ki, şu tuhaf hale bakın ki bugün hizmetin kendini en güvende hissettiği yer, doğduğu anavatanı İzmir. Hizmet, barışın kalıcı yolunun eğitim olduğuna ve eğitimle mümkün olduğuna inanmıştır. Bu anlayışı ve bu esası, 160 ülkede hiç değişmeden seslendirdi. Eğitime, okula, eğitime gönül verenlere düşman olmak, ancak ve ancak nefretle inşa edilmiş bir kimliğe sahip olmayı gerektirir. Bir okul açmak, bir hapishane kapatmak manasına gelmektedir. Acaba okulları kapatmak ne manaya gelir?"

Bugünkü sıkıntıların gelip geçici olduğunu belirten Yeşil, "Bunlar gelip geçecektir. Onun için hakaret ve zulüm edene bile kem ve kötü söz söylememeye gayret ediyoruz. Hocaefendi yıllardır, 'Zinhar incinsen de incitme, seni inciten olsa da incinme.' sözlerini hiç ağzından düşürmedi. Şimdilerde bize ısrarla şunu söylüyor: 'Aman ne olur, size zulmeden insanlara imkan olursa ulaşın. Çok yoruldunuz, bize düşmanlık yaparken bitap düştünüz, biraz dinlenin, kendinize gelin, sonra ne yapacaksanız yine yaparsanız.' Bizim elimizde pençe yok, bizim ağzımızda ısıracak dişimiz yok. Biz insanız, insanca muameleye mecburuz. O insanlara, o dostlara da insanca muamele etmeye devam edin. Size ait ahlâkı bozmayın, duruşunuzu bozmayın, asla başka bir eda ve endama girmeyin. Unutmayın yalancı sabah, gelecek olan gerçek sabahın müjdecisi ve habercisidir. İşte bu yalancı sabah da geçiyor." diye konuştu.

'KUL HAKKININ YENMEDİĞİ BİR ÜLKEDE YAŞAMAK İSTİYORUZ'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çıray da konuşmasında kardeşlik vurgusu yaptı: "Tek eksiğimiz kardeşliktir. Bu millet çok şey yaşadı ve gördü. Çok büyük işlere imza attı ama bir şeyi başaramadık, o da kardeşlik, hâlâ kardeşçe yaşamayı başaramadık." Kul hakkının yenmediği, yalanların söylenmediği, kötülüğün olmadığı bir ülkede yaşamak istediklerini belirten Çıray, şöyle devam etti: "Bir ülkede firavunlar olabilir, olmuştur. Gelip geçerler ancak milletlere düşen bir şey vardır, firavunlara karşı sessiz kalmamak. Bu ülke, hepimizin sorumluluğu altındadır. Bu ülkenin içinden herhangi bir gruba yapılan hakaret veya adaletsizlik, hepimize yapılmış demektir. Bugünlerde kendi paralel devletlerini kurmak isteyenler, bir paralel devlet iftirasıyla ortaya çıktılar. Adil devlet ve adil yöneticiler, vatandaşlarını paralel, üçgen ya da başka deyimlerle suçlayamaz. Adil ve modern devletlerde masum vardır, suçlu vardır. Hukuk vardır, adalet vardır. Yargı vardır, yargıç vardır ama paralel devlet yoktur. Adil devletler, vatandaşlarına tuzak kurmaz. Adil yöneticiler bölmez, parçalamaz. İki paralel çizgi sonsuza kadar birbirlerine kavuşmaz ama Türk milleti her zaman kucak kucağadır. Her zaman kavuşur, her zaman birlik ve beraberlik içindedir."

'ORTAK YAŞAM ALANI VE KÜLTÜRÜNÜ GELİŞTİRMELİYİZ'

Federasyon Genel Başkanı Hortoğlu ise, "Birlik saraylarında kol kola dolaşmamız için önce muhabbet koridorlarında buluşmamız lazım. Bu koridorları da bu tür sofralar açıyor. Bu ülkenin bütünlüğünü sağlamamız, bir ve beraber yaşamamız için ortak yaşam alanları ve kültürü geliştirmeye mecburuz. Bu tür programların, ortak alanlarımızı öne çıkaran bir etkisi var. Bizleri ayrıştırmaya, bölmeye dönük çabalara karşı da uyanık olmamız lazım. Bu güzel Anadolu topraklarına sahip çıkmak, bu ülkeyi yeryüzü cennetine çevirmek arzusundayız." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar