İTÜ Robot Olimpiyatları Başladı

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kontrol ve otomasyon Kulübü tarafından bu yıl 8.

Google Haberlere Abone ol
İTÜ Robot Olimpiyatları Başladı

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kontrol ve otomasyon Kulübü tarafından bu yıl 8. düzenlenen İTÜ robot olimpiyatlarında birbirinden farklı robotlar meraklılarıyla buluştu. Sergilenenler arasında dikkat çekenleri ise üç boyutlu yazıcı, bilardo oynayan robot ve insansı geliştirilen robot yer aldı.

İTÜ Ayazağa kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde başlayan İTÜ robot olimpiyatlarında 10-11-12 Nisan 2014 tarihleri boyunca farklı kategorilerde 11 yarışma düzenlenecek. Yurt içi ve yurt dışından öğrenci, akademisyen ve sanayi temsilcileri robotik dünyası meraklıları ile bir araya getiriyor. (İTÜRO) Türkiye’deki robotik meraklısı öğrencilere kendilerini göstermeleri ve geliştirmeleri açısından büyük ilgi görüyor.

Bilgisayarda tasarlanan cisimlerin üç boyutlu olarak çıktısının alındığını belirten firma yetkilisi İlge İpek, “Üç boyutlu yazıcı şu işe yarıyor, istediğiniz her hangi bir cismi bilgisayara çizdiğiniz bir cismi günlük hayatta çıktı almanıza yarıyor. Bizim normalde yazıcılarımız iki boyutlu kağıt üzerine çıktı alabiliyorsunuz. Bu yazıcı ile birlikte üç boyutlu bir çıktı alabiliyorsunuz. Şurada görmüş olduğunuz bir dişli parçası bunu bilgisayarda tasarlıyorsunuz bunu makineye gönderiyorsunuz. Makinede burada gördüğünüz katı flementi eriterek basmaya başlıyor.” diye konuştu.

Bir çok savunma sanayi alanında insansı robotların kullanıldığını ifade eden firma yetkilisi Mehmet Halit Calayır, “Ekipmanlarımızın bir çoğu profesyonel dünyada da kullanılıyor aslında. Robot teknolojileri Türkiye’de yeni yeni gelişiyor. Bu ekipmanlar sayesinde çok hızlı kolay tasarımları gerçekleştirilebiliyor. Eskiden yılların sürdüğü tasarımlar artık birkaç ay içerisinde tasarlanabiliyor. Firmalar açısından çözüm sağlanabiliyor tehlikeli yerlerde ve insanın çalışmasının sakıncalı olduğu alanlarda bu robotlar kullanılabiliyor. Ayrıca artık bir çok savunma sanayinde bir çok alanda robotlar kullanılıyor. Bomba imha robotları olsun bir çok alanda kullanılıyor.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversite, lise ve ilköğretimden gelen 600’e yakın proje, 3 gün boyunca İTÜ’de sergilenecek. Robot olimpiyatlarına 10 binden fazla ziyaretçinin katılımı bekleniyor.
 

Yorumlar