İttifak oyları nasıl hesaplanacak?

Devlet Bahçeli'nin normalde 2019 yılında yapılacak seçimlerin erkene alınması çağrısı üzerine yapılan görüşmelerde seçimlerin öne alınması kararı verildi. Vatandaşların bu süreçte en çok merak ettiği konulardan biri de ittifak oylarının nasıl hesaplanacağı konusu oldu.

Google Haberlere Abone ol
İttifak oyları nasıl hesaplanacak?

SonHaberler | Haber Merkezi

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin partisinin grup toplantısında yaptığı konuşma sırasında 2019 yılında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ve genel seçimlerin öne alınması çağrısı üzerine Ankara'da siyaset dünyasında hareketlilik yaşanmıştı. Cumhuriyet Halk Partisi de daha önce yaptığı açıklamalarda erken seçim çağrısı yapmıştı. 

Bahçeli'nin çağrısı üzerine Ankara'da yaşanan hareketlilik Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bahçeli'nin görüşmesiyle daha da ivme kazandı. Görüşmeden erken seçim kararı çıkınca bir anda Türkiye seçim havasına girmiş oldu. AK Parti ve MHP daha öncesinden Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ve genel seçimlerde ittifak yapacağını duyurmuştu.

Seçim İttifakı çalışması AK Parti ve MHP'li milletvekilleri tarafından hazırlanarak Meclis'e sunulmuş ve geçtiğimiz aylarda kabul edilmişti. AK Parti ve MHP'nin Meclis'ten geçirdiği teklifinde ittifak yapan partilerin oy pusulasında bir kutucukta yer alacağı belirtildi. Buna göre ittifak kutucuğunda yer alacak olan partilere verilecek oyların da nasıl geçerli sayılacağı ve nasıl dağıtılacağı konusu da taslakta tek tek belirlendi. İttifakta yer alan partilere verilen oylar tek tek sayılacak ancak ittifak kutusu içinde yer alacak her hangi bir 'EVET'mührü de ittifaka ortak oy olarak yazılacak ve çoğunluğa göre dağıtılacak

ORTAK OYLAR DAĞITILACAK

MHP ve AK Parti tarafından hazırlanarak Meclis'ten giçirilen ve yasalaşan kanunun 18. maddesinde göre; İttifak'ta yer alan partilere seçim pusulasında kendilerine ayrılan yuvarlak bölüme basılan 'EVET' oyları kendi hanelerine yazılacak. İttifak yapmış iki partiye aynı anda oy verilmesi durumunda, oy geçersiz sayılmayacak ve tek bir oy olarak sayılacak. Yani bir kişinin iki oy vermesi mümkün olmayacak. Veya iki partiye aynı verilen oylar iki oy sayılmayacak. Oy oranlarına göre belirlenen hesaplama yöntemiyle partilere dağıtılacak.

Örneğin AK Parti'ye 200 bin oy verildi, MHP'ye ise 50 bin oy verildi. İki partiye aynı anda verilen oyların toplamı da 50 bin. Bu durumda; 50 bin ittifak oyu, partilerin oylarına oranla dağıtılacak. Bu formüle göre; 200 bin oy alan AK Parti'ye, ortak oylardan 40 bin oy düşecek, 50 bin oy alan MHP'ye ise 10 bin oy düşecek. Bu durumda AK Parti'nin oyu 240 bin olacak, MHP'nin ise 60 bin oyu olacak.

18. MADDE NEDİR?

MADDE 18- Madde ile 2839 sayılı Kanunun 29 uncu maddesinde değişiklik yapılmaktadır. Maddede yapılan değişiklikle, ittifak yapılan seçimlerde aynı ittifak içerisinde yer alan siyasi partilerin bir seçim çevresinde almış oldukları geçerli oyun hesaplanma usulü belirlenmektedir.

Buna göre ittifak yapan siyasi partilerin geçerli oyu, ittifakı oluşturan siyasi partilerin her birinin tek başına aldıkları oy sayısına ittifakın ortak oylarından gelen payın ilave edilmesiyle elde edilecektir.

İttifakın ortak oylarından gelen pay ise ittifak yapan siyasi partilerin tek başına aldıkları oyun bu partilerin toplam oyuna bölünmesiyle elde edilen kat sayının ittifakın ortak oyu ile çarpımı sonucunda elde edilecektir.

Yorumlar