İsviçre nüfusunun yüzde 23,5’i yabancı

Nüfusu 8 milyonu bulan İsviçre’de yaşayan göçmenlerin sayısı yine arttı. İsviçre’de yaşayan yabancıların sayısı Mayıs ayı itibariyle 1 milyon 906 bin 753’e çıktı. Yabancı oranı son bir yıl içerisinde yüzde 3,3 oranında artış...

Google Haberlere Abone ol
İsviçre nüfusunun yüzde 23,5’i yabancı

Nüfusu 8 milyonu bulan İsviçre’de yaşayan göçmenlerin sayısı yine arttı. İsviçre’de yaşayan yabancıların sayısı Mayıs ayı itibariyle 1 milyon 906 bin 753’e çıktı. Yabancı oranı son bir yıl içerisinde yüzde 3,3 oranında artış gösterdi. Yabancıların yaklaşık yüzde 70’i Avrupa Birliği (AB) ve EFTA ülkelerinden gelen göçmenler olduğu bildirildi. Göçmen nüfusunun içinde en büyük azınlığı İtalyanlar oluşturduğu tespit edildi. Türkler ise 69 bin 235 nüfusuyla İsviçre’deki yabancılar arasında sekizinci büyük azınlık grubunun oluşturuyor. Federal göç dairesinin (BFM) geçtiğimiz hafta yayınladığı rapora çifte vatandaşlar dahil edilmedi.

GÖÇMENLERİN BÜYÜK KISMI AB VATANDAŞI

Ülkenin siyaset gündeminden düşmeyen yabancı vatandaşların giderek arttığı tespit edildi. Federal Konseyin göçmen kota uygulama konseptini sunmasından iki gün önce yabancı istatistiği yayınlandı. Rapora göre İtalyanlar ve Almanlar İsviçre’deki göçmen nüfusunun en büyük iki etnik grubunu oluşturuyor. Her iki ülkenin İsviçre’deki vatandaşları 300 bin civarında olduğu söylendi. İsviçre’nin iki büyük komşu ülkesini Portekiz ve Fransa takip ediyor. Kota teklifini gündeme getiren İsviçre Halk Partisi (SVP) AB ülkelerinden gelen yoğun göçü durdurmak amacıyla girişimde bulunmuştu. Kayıtlara göre AB vatandaşları ülkedeki göçmenlerin büyük çoğunluğunu oluşturuyor.

Türkiye, yabancı nüfus sıralamasında 8’inci sırada yer aldı. Oturum izni olan Türk vatandaşlarının sayısı 69 bin 235 olarak kayda geçerken yaklaşık 45 bin Türkiye kökenli vatandaşın da çifte vatandaşlığına geçtiği tahmin edildi.

BFM, son bir yıl içerisinde İsviçre’den yurt dışına göç eden 68 bin 950 bireyin olduğunu kaydetti. Yetkililer İsviçre’yi terk eden göçmen sayısının bir önceki yıla göre 1000 kişilik artış gösterdiğine dikkat çekti. Yabancı vatandaşların nüfus bilgilerini inceleyen BFM, 21 bin 521 bebeğin dünyaya geldiğini açıkladı. Aynı zaman çerçevesi için 6 bin 379 yabancının hayatını kaybettiği eklendi. İsviçre vatandaşlığına geçen göçmenlerin sayısında küçük bir azalma gözlemlendi. 2012 yılında 33 bin 994 göçmen İsviçre pasaportunu alırken geçtiğimiz yıl bu sayı 33 bin 226’ya düştüğü bildirildi.

Son beş yılın yabancı rakamları incelendiğinde düzenli bir büyümenin olduğu görüldü. 2009 yılındaki verilerle güncel sayılar mukayese edildiğinde oturum izni olan yabancıların son 5 yıl içerisinde 250 bin arttığı tespit edildi. CİHAN

Yorumlar