İşverenler sağlıkçı, hekim ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmak zorunda

Yılbaşından sonra sağlık personeli, hekim ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmayan işyerlerine her ay için 14 bin lira ceza kesileceği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol
İşverenler sağlıkçı, hekim ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmak zorunda

Yılbaşından sonra sağlık personeli, hekim ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmayan işyerlerine her ay için 14 bin lira ceza kesileceği belirtildi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Danışmanlık Firması Uzman İSG Yönetim Kurulu Başkanı Ülgen Gökkaya, 3 hafta sonra işyerlerini bekleyen tehlikeler için işverenleri uyardı.

Uzman İSG Yönetim Kurulu Başkanı Ülgen Gökkaya, tarım faaliyetlerinin yoğun olarak yapıldığı Çukurova Bölgesi’ndeki birçok işyerinin tehlikeli sınıfta olduğunu hatırlattı. Gökkaya, “Bölgemizde ana geçim kaynaklarının başında tarımsal faaliyetler yer alıyor. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun bazı kısımlarının uygulanması birkaç kez ötelenmişti. Ancak 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren yasanın büyük bir kısmı uygulanmaya başlıyor. Özellikle tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri yasa kapsamına giriyor. Bölgemizde faaliyet gösteren her tarım şirketi tehlikeli sınıfta yer almaktadır. Her ne kadar halk arasında tarımsal faaliyetler tehlikesiz gibi görünse de yasa bu işyerlerini tehlikeli kabul ediyor. Bu da başta tarımsal faaliyet yürüten işyerleri olmak üzere 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve sağlık personeli çalıştırmak zorunda. Çalıştırmayan işyeri sahipleri için ağır cezalar kapıda.” şeklinde konuştu.

HANGİ İŞYERLERİ TEHLİKELİ SINIFTA?
Uzman İSG Yönetim Kurulu Başkanı Gökkaya hangi işyerlerinin tehlikeli sınıfta olduğuna da açıklık getirdi. Gökkaya kanuna göre tarım şirketleri, zirai işletmeler, güzellik salonları, hamamlar, masaj salonları, SPA merkezleri, kuaförler, berberler, mobilya imalatı yapan işyerleri,
kümes hayvanları yetiştiriciliği,
 matbaalar, gıda şirketleri, gıda üreticileri, inşaat sektörü, kimya sektörü başta olmak üzere birçok işyerinin 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren yasa kapsamına girdiğinin altını çizdi.

Ocak ayından itibaren tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinin sağlık personeli, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanından müteşekkil 3 personel daha çalıştırmasının zorunlu olduğunu dile getiren Ülgen Gökkaya “3 personel çalıştırmak demek, illa 3 kişiyi daha ofisinize tam zamanlı çalıştırmak demek değil. Dışarıdan danışmanlık firmalarından hizmet alınması da mümkün olabilecek. 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle, 520 bin iş yerinde; iş yeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve yardımcı sağlık personeli istihdam edilmesi veya bu hizmetleri veren birimlerle anlaşma yapılmış olması gerekiyor.
Aksi takdirde her ay için 14 bin TL ‘idari para cezası’ ödenecek.” dedi.
CİHAN

Yorumlar