İşverenler mesleğe yeni başlayanların en çok vasıfsızlığından şikâyetçi

Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle karşılaştırıldığında Almanya’nın meslek eğitim sistemi iyi görünüyor.

Google Haberlere Abone ol
İşverenler mesleğe yeni başlayanların en çok vasıfsızlığından şikâyetçi

Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle karşılaştırıldığında Almanya’nın meslek eğitim sistemi iyi görünüyor. Anacak yapılan bir araştırma birçok işveren, mesleğe yeni başlayanlardan şikâyetçi olduğunu ortaya çıkardı. Danışma kurumu McKinsey tarafından yapılan araştırmaya göre Almanya’da her dört işverenden (yüzde 26) biri meslek eğitimine başlayan gençlerin kalifikasyonunun yetersiz olmasından şikayetçi. İşverenler, ekseriyetle işe yeni başlayanların moral bozukluğu ve sistematik problem çözümünde yetersiz kalmasından yakınıyor. İşverenlerin yüzde 32’si ise kalifiye yetersizliğinin meslek eğitim alanlarının boş kalmasına sebep olduğunu düşünüyor.

Raporu hazırlayanlar, gençler arasındaki işsizlik oranının yüksek olmasını kalifiye olmamalarına ve Güney Avrupa’daki mali krize bağlıyor. Uzmanlar bu konuda piyasa durgunluğunun herhangi bir rol oynamadığını belirtirken, raporu hazırlayanlardan Kai Holleben, “Sürpriz olan, işverenler tarafından da sorunların oluşması.” dedi. Holleben, analize tabi tutulmuş bütün ülkelerde eğitim sisteminin gençleri meslek hayatına iyi hazırlamadığını gördüklerini söyledi.

Hazırlanan raporla ilgili konuşan AB Eğitim Komiseri Androulla Vassiliou, beceri eksikliğini Avrupa’nın gelecekteki refahı için tehdit olarak gördüğünü belirtti. Vassiliou, “Eğitim sistemimizin sunduğu ve işverenlerin beklentisi ciddi bir soruna dönüşebilir.” ifadelerine yer verdi. Bu sorunların çözümü için raporu hazırlayan uzmanlar, meslek eğitim kurumları ile ekonominin birlikte daha güçlü işbirliğine gitmesini tavsiye ediyor. Bununla birlikte diğer Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle karşılaştırıldığında Almanya’nın durumumun iyi olduğu gözlemleniyor.

Buna göre gençlerin üçte biri üniversite ve meslek eğitimi konusunda iyi derecede bilgilendirildiklerini belirtirken, diğer AB ülkelerindekilerin ise ancak beşte biri bu durumu olumlu olarak değerlendiriyor. McKinsey, araştırma için geçtiğimiz yıl 8 bin 500’den fazla genç, işveren ve Almanya, İngiltere, Yunanistan, Fransa, Portekiz, İspanya, İtalya ve İsveç’ten eğitim kurumları temsilcileriyle görüştü. CİHAN

Yorumlar