İşverenler, 63 yaşında emeklilik tasarısının yeniden ele almasını istiyor

Almanya Federal Çalışma Bakanı Andrea Nahles’in (SPD) hazırladığı emeklilik reformu yasa tasarısına tepki gösteren işverenler, federal hükümete “Yasa tasarısını gözden geçirin” çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol
İşverenler, 63 yaşında emeklilik tasarısının yeniden ele almasını istiyor

Almanya Federal Çalışma Bakanı Andrea Nahles’in (SPD) hazırladığı emeklilik reformu yasa tasarısına tepki gösteren işverenler, federal hükümete “Yasa tasarısını gözden geçirin” çağrısında bulundu. Koalisyon ortağı CDU içinde de emeklilik paketine destek vereceklerin sayısının az olduğu belirtildi. Büyük Koalisyon Hükümeti'nin en önemli icraatlarından biri olan emeklilik reformuna tepkiler büyüyor. Federal Çalışma Bakanı Andrea Nahles’in (SPD) büyük bir tanıtımla kamuoyuna duyurduğu 63 yaşında emeklilik reform yasa tasarısına koalisyon ortağı Hıristiyan Demokrat Birlik’ten (CDU) sonra iş dünyasından da tepki geldi.

Alman İşverenler Birliği (BDA) Başkanı Ingo Kramer, hükümete çağrıda bulunarak, "Emeklilik reformunu yeniden gözden geçirin." dedi. 45 yıl emeklilik primini yatıran vatandaşların 63 yaşında kesintisiz emekli olmasının ekonomiye ek yük getireceğini söyleyen Kramer, vatandaşların işsiz kaldığı süreninde çalışmış sayılacağını ve isteyenin 61 yaşında emekliliğe ayrılıp 63 yaşından sonrada kesintisiz emeklilik ücreti alacağını hatırlattı. Bunun çalışma piyasasında erken emekli dalgasına neden olacağını ileri süren BDA Başkanı, işsizliğin emekliliğe sayılmasının hata olacağını vurguladı.

CDU İÇİNDE TASARIDAN RAHATSIZ OLANLAR VAR

Hükümet ortakları arasında da emeklilik paketine karşı oy kullanacak bir grubun olduğunu aktaran Kramer, Birlik Partileri CDU/CSU’nun da istediği annelerin emeklilik gelirlerinin artırılması tasarısının da reform paketi içinde olmasının stratejik bir hata olduğunu kaydetti. Federal Parlamento Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) Grubu Başkanı Gerda Hasselfeldt de, "CDU ve CSU için emeklilik reform paketinde önemli olan annelerin emeklilik gelirlerinin artışı. 63 yaşında emeklilikle bunun tehlikeye atılmasını istemiyoruz." sözleriyle 1992 yılı öncesi çocuk sahibi olanların annelik sürelerinin emekliliğe sayılmasından taviz vermeyeceklerini kaydetti.

63 YAŞINDA EMEKLİLİK İÇİN GEÇİŞ SÜRECİ BELİRLENMELİ

CDU Genel Başkan Yardımcısı Julia Klöckner’de yaptığı açıklamada 63 yaşında emeklilik modeline karşı olduklarını ifade ederek, "İssizlik sonunda iş olarak değerlendirilmemeli“ ifadelerini kullanmıştı. Klöckner, koalisyon sözleşmesinde Nahles‘in hazırladığı şekliyle anlaşmadıklarını ve emeklilik reform paketine destek vermeyebileceklerini belirtmişti. CDU/CSU Grup Başkanı Volker Kauder’de pakette değişiklik talep etmiş, 63 yaşında emeklilik için geçiş süreci belirlenmesini önermişti. CİHAN

Yorumlar