İsveç’te gazeteciliğin geleceği tartışıldı

İspanya’nın Stockholm Büyükelçiliği’nin düzenlediği panelde 'Dijital dünyada gazeteciliğin geleceği' tartışıldı.

Google Haberlere Abone ol
İsveç’te gazeteciliğin geleceği tartışıldı

İspanya’nın Stockholm Büyükelçiliği’nin düzenlediği panelde 'Dijital dünyada gazeteciliğin geleceği' tartışıldı.

Moderatörlüğünü İspanya İsveç Büyükelçisi Javier Jimenez Ugarte’nin yaptığı panele konuşmacı olarak İsveç’in emektar gazetecisi- Rusya Uzmanı- Stig Fredrikson, 2012’de İspanya’nın prestijli Ortega Gasset ödülünü kazanan İspanyol gazeteci Carmela Rios, Svenska Dagbladet Brüksel temsilcisi Teresa Küchler ve İspanya günlük ABC gazetesi asistan direktörü ve 'European DailiesAlliance' genel sekreteri Ramon Perez Maura katıldı.

Büyükelçi Ugarte’nin konukları selamlamasının ardında panele geçildi. Gazeteciliğin geleceği ile ilgili çok olumlu sinyaller almadığını söyleyen Stig Fredrikson, son birkaç yılda işini kaybeden binlerce İsveçli gazetecinin de buna örnek teşkil ettiğini belirtti. Yöneticilerin gazetecilikten daha çok kar -zarar tablosuna önem verdiklerini dolayısıyla bu gün pek çok meslektaşının gazeteciliğin yan dalları sayılabilecek alanlarda iş bulmaya çalıştıklarını kaydeden Fredrikson, pek çok gazetenin yurt dışı muhabirlerini geri çağırdığına ve uluslararası ajansların haberleri ile yetindiklerine dikkat çekti. Bunun İsveç açısından çok doğru olmadığını savunan Fredrikson, İsveç’in oralarda bizzat olması gerektiğini ifade etti. Fredrikson, istatistiklerde üniversitelerde gazetecilik okuyanların sayısının da oldukça fazla olduğuna değinerek “Sanırım çok fazla gazeteci yetiştiriyoruz.” dedi.

Panelde ikinci konuşmacı Dijital Medyayı gazetecilik ile çok iyi harmanlamayı başarabilmiş İspanyol Gazeteci Carmela Rios oldu. Rios, günümüz gazetecilerinin sosyal medyayı görmezden gelemeyeceğini dolayısıyla gazeteciliğin bu araçlarla daha parlak bir geleceğe doğru ilerlediğini söyledi. Kendisinin Twitter’ı çok aktif kullandığını dile getiren Rios, haberlerini görüntü ve videolarla takipçilerine sunduğunu ve bunun da ilgiyi arttırdığını belirtti. Sosyal medya araçlarının bir süre sonra artık çalıştığınız kurumdan ayrı bir gazeteci olarak marka olmanıza imkan sağladığını ileri süren Rios, insanların size olan güvenleri nedeni ile haber kaynaklarınızın çoğaldığını belirtti. Rios, bir gazeteci için haber kaynaklarının çok olmasının oldukça önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

Svenska Dagbladet Brüksel Temsilcisi Teresa Küchler ise habere ulaşmanın çok kolaylaştığını fakat nitelikli haber konusunda gazetecilerin işinin zorlaştığını düşündüğünü söyledi. Dijital medyada haberin okunma oranı, diğer bir ifade ile tıklanma oranının çok ön plana çıktığını anlatan Küchler, bunun da kaliteli haber yapan gazeteciler için bir baskı unsuru oluşturduğunu söyledi. Avrupa Birliği’nde alınan ve İsveç’i de ilgilendiren önemli haberlerin çok defa daha basit haberler kadar ilgi çekmediğini söyleyen Küchler, “Mesela yaptığınız bir haber bazen İngiltere’nin ücra bir kasabasında yaşayan ve çamaşır makinesinde kedisini yıkamaya çalışan bir yaşlı İngiliz haberi kadar dikkat çekmiyor.” dedi.

Haberlerin çok okunması için de Küchler,“ülke adı, çünkü ülkesi ile ilgili bir haber herkesin dikkatini çeker; cinsellik, spor - daha çok futbol- ve flaş başlıklar” gibi unsurları bünyesinde bulundurması gerekiyor.” dedi.

Son konuşmacı Ramon Perez Maura de Fredrikson kadar pesimist olmasa da gazetecilerin işinin biraz daha zorlaştığını düşündüğünü söyledi. Maura, buna örnek olarak İspanya’da gazetelerin gazetecilerce değil profesyonel yöneticiler tarafından yönetilmesi olduğunu gösterdi. Yöneticiler için maliyet ve karlılık unsurlarının oldukça önemli olduğunu kaydeden Maura, bunun için de en az maliyetle en çok haberi yapmaya çalıştıklarını ifade etti. Maura, bunun da doğal olarak kalite konusunda gazetecileri zorladığını ve dolayısıyla da gazetecilerin çok defa yabancı ajansların haberlerini haberleştirme yoluna gittiklerini söyledi. CİHAN

Yorumlar