İSU Genel Müdürü Bayram: Kente verilen suyun yarısını Sapanca'dan alıyoruz

Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürü İlhan Bayram,"Dün kente 400 bin metreküp su verdik. Bu suyun 200 bin metreküpünü Sapanca Gölü'nden aldık."dedi. Bayram, Kocaeli'nin Yalova'ya içme suyu verme durumunun yönetim kurulu kararıyla...

Google Haberlere Abone ol
İSU Genel Müdürü Bayram: Kente verilen suyun yarısını Sapanca'dan alıyoruz

Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürü İlhan Bayram,"Dün kente 400 bin metreküp su verdik. Bu suyun 200 bin metreküpünü Sapanca Gölü'nden aldık."dedi. Bayram, Kocaeli'nin Yalova'ya içme suyu verme durumunun yönetim kurulu kararıyla olabileceğini belirterek, "Yönetim kurulunda ne böyle bir şey görüşüldü ne böyle bir karar alındı. Ama önümüzde ne gösterir onu bilemiyoruz."diye konuştu.

İSU Genel Müdürü Bayram, düzenlediği basın toplantısında kentteki su miktarı ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bayram, yaşanan kuraklığa vurgu yaparak, "Son 2012 ve 2013 kışı da dahil olmak üzere bölgemizde şiddeti giderek artan bir kuraklık yaşıyoruz. Bu kuraklık bu seneye girildiğinde, neredeyse yağış hiç gelmemesi şeklinde bir kışı geçirdik. Ve 5 milyon metreküp bir suyla girdik." ifadelerini kullandı.

Kocaeli'nin Sapanca Gölü'nden aldığı su hakkında bilgi veren Bayram, şöyle devam etti: "2013 yılında biz Sapanca terfi hattını çalıştırdık. 2013 yılında 16 milyon metreküpün üzerinde su almıştık. Bu sene bugüne kadar Sapanca'dan 32 milyon metreküp su aldık. Su almaya da devam edeceğiz. Sapanca'da şuanda su seviyesi 29.90. Geçen seneye göre 1 metre 93 santim daha aşağıda bir seviyede. Tabi bu kuraklığın doğal bir sonucu. Şuanda Yuvacık Barajı'nda 27 milyon 670 bin metreküp su bulunuyor. Dün 400 bin metreküp şehre su verdik. Bu 400 bin metreküp suyun 200 bin metreküp suyu Sapanca hattından aldık. Geri kalanını Yuvacık Barajı'ndan aldık. Yani yarı yarıya kullanmış olduk."

Bayram, açılan kuyulardaki suyu dün itibariyle arıtma tesisini vermeye başladıklarını ifade etti. Bayram, "İlk başta kademeli veriyoruz. Gittikçe bu miktarını artırmaya çalışcağız."diye konuştu. Bayram, kuraklığı en az hissetmek için yapılan çalışmalara değinerek, "86 tane yeni kuyu açtık. 19 tane daha önce açılmış kuyu vardı. Şuanda 105 tane kuyumuz var. Bu 3 aylık zaman zarfında kuraklık dolaysıyla 4 tane yeni içme suyu arıtma tesisi yaptık. 25 tane değişik kapasitelerde içme suyu deposu yaptık. 20 tane pompa terfi merkezi bulduk ve 171 kilometrede değişik çaplarda içme suyu hattı döşedik." bilgilerini verdi. "'Şehrimizde susuzluk çektirmeyeceğiz' diye söylemiştik." diyen Bayram, şunları kaydetti: " Son 50 yılda görülmemiş bir kuraklığı şuanda Marmara bölgesi yaşıyor. Ama elimizde kaynak olarak yeterli suyumuz var."

Bayram, 1 Haziran tarihinde yapılan Yalova seçimlerinde gündeme gelen "Kocaeli'nin Yalova'ya içme suyu vereceği" yönündeki söylemlerin hatırlatılması üzerine, "Ben, kendi sınırlarımız içerisinde su hizmeti vermekten mesulüm, sınırlarım dışında yönetim kurulumuzun yetkisindedir. Yönetim kurulunda da ne böyle bir şey görüşüldü ne böyle bir karar alındı. Şuanda ne Yalova'ya su veriyoruz ne de su vermekle ilgili planımız var. Ama önümüzde ne gösterir onu bilemiyoruz. Şuanda öyle bir programımız yoktur."dedi.

CİHAN

Yorumlar