İstirahat ile artan bel ağrılarına dikkat!

Türkiye Romatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. İhsan Ertenli, 3 aydan uzun süren ve istirahat ile artan bel ağrılarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.Derneğin başlattığı 'Bel Ağrınızı Sorgulayın' kampanyası, insanları engelleyici...

Google Haberlere Abone ol
İstirahat ile artan bel ağrılarına dikkat!

Türkiye Romatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. İhsan Ertenli, 3 aydan uzun süren ve istirahat ile artan bel ağrılarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Derneğin başlattığı 'Bel Ağrınızı Sorgulayın' kampanyası, insanları engelleyici bir sağlık sorunu olan Ankilozan Spondilit (AS) hastalığı konusunda farkındalık oluşturmayı amaçlıyor. Ağrıya, iş görmezliğe, psikolojik sorunlara ve ileri evrelerde bazı hastalarda kamburluğa neden olabilen Ankilozan Spondilit (AS) hastalığının daha çok genç erkeklerde görüldüğü belirtiliyor.

AS hastalığı hakkında bilgi veren Türkiye Romatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. İhsan Ertenli; “Türkiye Romatoloji Derneği olarak, romatizmal hastalıkların toplumun geniş kesimlerince tanınması ve romatizmalı hastaların mümkün olduğunca erken dönemde doğru tedaviye ulaşarak sağlıklı bir yaşam sürmesi öncelikli hedeflerimiz arasındadır.” dedi. Dr. Ertenli, bilinçlendirme kampanyalarıyla, AS'nin erken dönemdeki en önemli bulgusu olan bel ağrısı farkındalığını artırmayı, inflamatuvar bel ağrısı olan hastaların en kısa sürede bir romatoloji uzmanına başvurarak uygun tanı ve tedaviye ulaşmasını sağlamayı amaçladıklarını belirtti.

AS hastalığını da anlatan Ertenli, hastalıkla ilgili şunları söyledi: “Türkiye’de yüzde 16,4 ile sağlık sistemine başvuruların başında bel ağrısı gelmektedir. Ülkemizde yaklaşık 200 bin kişiyi etkileyen ciddi bir hastalık olan AS hastalarının yüzde 40’ı hasta olduklarını ve hangi doktora gideceğini ne yazık ki bilmemektedir. Bu hastalara romatoloji uzmanları bakar.”

3 AYI GEÇEN BEL AĞRILARINA DİKKAT

Prof. Dr. İhsan Ertenli’nin bir uyarısı da 3 ayı geçen bel ağrıları ile ilgili oldu. Ertenli, “İnflamatuvar bel ağrısı, aralarında AS’nin de bulunduğu önemli bazı romatizmal hastalıkların erken dönemdeki en önemli bulgusudur. 40 yaş öncesinde başlayan, 3 aydan daha uzun süre devam eden, aniden değil yavaş yavaş başlayan, sabahları yataktan kalkmayı zorlaştıran, istirahat ile geçmeyip hareket etmekle azalan ve ’inflamatuvar bel ağrısı‘ adı verilen bu ağrıya sahip kişilerde AS olma olasılığı bulunmaktadır. Bu romatizmal hastalıklar erken teşhis edildiğinde kontrol altına alınabilmekte.” diye konuştu.

AS’ın çoğunlukla genç yaşlarda ortaya çıkan bir romatizma hastalığı olduğunu söyleyen Ertenli, ”Genç yaşlarda en üretken çağda ortaya çıkan bu hastalık, sabahları yol açtığı tutukluk nedeniyle işe gitmeyi zorlaştırmakta, çalışma hayatına ara verilmesine dahi yol açabilmektedir. AS’de bel ağrısı dışında sırt, boyun ve kalçaların arka kısımlarında da ağrı hissedilebilir.” dedi.

Ertenli, “Hastalığın son aşamasında bazı hastalarda toplum arasında ’kamburluk‘ olarak bilinen sırt ve boyun deformasyonu görülebilir. AS’nin bel fıtığındaki ağrıdan en önemli farkı, ağrının istirahat halinde artması ve aktiviteyle (hareketle) azalmasıdır. Her 100 ankilozan spondilit hastasından 7’sinin öyküsünde bel fıtığı ameliyatına rastlanmaktadır. Ankilozan spondilit en çok bel fıtığıyla karışmakta, her 3 ankilozan spondilit hastasından biri en başta bel fıtığı tanısı almaktadır.“ şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar