İstiklal Marşı, 93. yılında, yazıldığı Taceddin Dergahı’nda tekrar okundu

İstiklal Marşı, 93 yıl önce Milli Şair Mehmet Akif Ersoy tarafından yazıldığı yer olan Hamamönü’ndeki Taceddin Dergahı’nda düzenlenen anma toplantısına tekrar okundu.

Google Haberlere Abone ol
İstiklal Marşı, 93. yılında, yazıldığı Taceddin Dergahı’nda tekrar okundu

İstiklal Marşı, 93 yıl önce Milli Şair Mehmet Akif Ersoy tarafından yazıldığı yer olan Hamamönü’ndeki Taceddin Dergahı’nda düzenlenen anma toplantısına tekrar okundu. Türkiye Yazarlar Birliği’nin (TYB) düzenlediği anma toplantısına sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ile öğretmen ve öğrenciler katıldı.

    'İstiklâl Marşı'nı Yazıldığı Yerde Okumak, İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Günü' başlığıyla gerçekleştirilen programda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından TYB Onursal Başkanı Dr. Mehmet Doğan bir konuşma yaptı. İstiklal Marşı'nın böyle soğuk günlerde yazıldığını belirten Mehmet Doğan, “Mehmet Akif bugünlerde ceketiyle Ankara’daydı, Tacettin Dergahı’ndaydı ve Meclis’teydi. O günleri yâd ederken bir taraftan soğuğu düşünmemiz gerekiyor diğer taraftan da milli mücadelenin zor şartlarını düşünmemiz gerekiyor.” dedi. Doğan, o günlerdeki atmosferi "1921 yılının Ocak ve Şubat ayında Türkiye’nin manzarası hiç de aydınlık değildi. Bir taraftan iç çatışma var. Kuvayı Milliye ile nizami güçlerin arasında bir çatışma var. Büyük Millet Meclisi Kuvayı Milliye’yi nizami güçler arasına almaya çalışıyor fakat bu çatışmasız olmuyor. Diğer taraftan Yunan kuvvetleri Anadolu’nun ortalarına doğru ilerliyor. Eskişehir’e doğru harekat halinde. Bir diğer husus da o zaman dünyanın hakimi olan İngiltere Sevr Anlaşmasını uygulama imkanı bulamadığı için biraz değiştirerek bize kabul ettirmek için Londra’da bir konferans topluyor. Bütün bu manzara içinde Mehmet Akif kendisine verilmiş olan İstiklal Marşı yazma vazifesini yerine getiriyor. Şubatın soğuk günlerinde Akif bugün de heyecanla gururla okuduğumuz İstiklal Marşı’nı bu küçük kerpiç ve ahşap binada yazıyor.” şeklinde anlattı.

    "DERGAHA TEPEDEN BAKAN BİNA YER İLE YEKSAN OLACAK"

    “Bu mekanı bugünün şartlarında düşünmeyin. O zamanın şartlarında kıt kanaat yaşadığı belki de lambasına gaz bulamadığı bir mekan.” diye anlatan Doğan, binanın geçirdiği süreçler hakkında da kısa bir bilgi verdi: “Akif’in İstiklal Marşı’nı yazdığı bu binayı koruduğumuz için tarihimizi yaşatabiliyoruz. Bu bina Mehmet Akif’i ve arkadaşlarını barındırdı. İstiklal Marşı burada yazıldı. Bir müddet sonra terk edildi, kendi kaderine bırakıldı. 1970'li yıllarda Hacettepe Üniversitesi’ne devredildikten sonra bir süre müze olarak açık tutuldu. 1970'lerin şartlarında burayı korumak kolay değildi. Biz ilk defa 1978'de üniversite idaresini yazıyla haber verdik müzeyi ziyarete geleceğimizi söyledik. Üniversite yönetimi telaşa kapıldı. Çünkü bina terk edilmişti, müzenin eşyası denilebilecek değerli malzemeler de bir depoya konulmuştu. Biz işte bu saatlerde buraya geldiğimizde üniversite idaresinin binayı harıl harıl temizlemeye çalıştığına şahit olduk. O günlerden bugünlere geldik. Bina defalarca elden geçirildi. Son olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarıldı ve sonuçta bu bina ayakta kaldı. Üniversite idaresi bu bölgeye bir takım binalar yapma kararı almıştı. Bunlarda bir tanesini yaptı arkada maalesef yıkılması mümkün olmadı. Ama bizim temennimiz hep şudur, bir gün o bina da bu Taceddin Dergahı’na tepeden bakan bina da yer ile yeksan olacaktır inşallah. Diğer binaların yapımı durduruldu.”

    Konuşmaların ardından İstiklal Marşı öğrenciler tarafından okundu. Mehmet Akif Ersoy ve şehitler için Kur’an-ı Kerim okunmasının ardından Ersoy’un evi ziyaret edildi. Öğrenciler ayrıca kitap ve fotoğraf sergisinin gezdi.

    Mehmet Akif tarafından yazılan İstiklal Marşı, 12 Mart 1921'de TBMM tarafından 'Milli Marş' olarak kabul edilmişti. TBMM, 4 Mayıs 2007’de 'İstiklal Marşı’nın Kabul Edildiği Günü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü' Kanunu'nu kabul etmiş böylece 12 Mart milli günler arasına girmişti. CİHAN

Yorumlar