İstifa eden maden işçisi: Her an ikinci büyük facia olabilir

Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciası sonrası açıklamalarda bulunan ve birkaç gün öncesine kadar İmbat Madencilik’te çalışan Arif Karabacak, çok ciddi iddia ve uyarılarda bulundu. Kendilerinin çalıştığı İmbat Madencilik’in,...

Google Haberlere Abone ol
İstifa eden maden işçisi: Her an ikinci büyük facia olabilir

Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciası sonrası açıklamalarda bulunan ve birkaç gün öncesine kadar İmbat Madencilik’te çalışan Arif Karabacak, çok ciddi iddia ve uyarılarda bulundu. Kendilerinin çalıştığı İmbat Madencilik’in, facianın yaşandığı madene çok yakın olduğunu ifade eden Karabacak, “Faciadan bir gün önce biz madende yemek yerken arkadaşlarımızla aramızda madene zehirli gaz dolduğu yönünde sohbet etmiştik. Ertesi gün Soma Madencilik’teki facia yaşandı. Bizim çalıştığımız maden patlama yaşanan madene çok yakın. Oradaki zehirli gazlar bizim madene doluyor. Bizde 6 bin 500 kişi çalışıyor. Önlem alınmazsa ikinci ve daha büyük facia yaşanabilir.” dedi.

    Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) özel açıklamalarda bulunan maden işçisi Arif Karabacak, 2 yıldır İmbat Madencilik’te çalışıyordu. Geçtiğimiz günlerde yaşanan ve 301 işçinin öldüğü facia sonrası görevinden istifa ederek pastanede çalışmaya başladı. Karabacak, patlamanın yaşandığı Soma Madencilik ile kendilerinin çalıştığı madenin çok yakın olduğunu belirterek “Bizim madende 6 bin 500 kişi çalışıyor. Diğer madendeki facia yaşanmadan bir gün önce o madendeki karbonmonoksit gazı bizim madene dolmaya başladı. Kömürü çıkardığımız ana damar facianın yaşandığı madenin ana damarına çok yakın. Olaydan bir gün önce madende arkadaşlarla yemek yerken gazı hissettik ve bunu konuştuk. Ertesi gün yanımızdaki madende patlama ve facia yaşandı. Yangın ve facia yaşanan madendeki tüm zehirli gazlar bizim madene doldu. 2 gün sonra bizim çalıştığımız madende üretime başlayacaklar devletin bunu engellemesi gerekiyor aksi halde daha büyük bir facia yaşanabilir. Üstelik olayın yaşandığı maden tamamen kapatıldı oradaki gazlar da başta bizim çalıştığımız maden olmak üzere diğer madenlere yayıldı. Burada kesinlikle üretime başlanmamalı.” dedi.

    “GAZ MASKELERİ KULLANILMAZ HALDE”

    Facia sonrası madenden ayrılan ve pastanede çalışmaya başlayan Arif Karabacak, hiçbir eğitim almadan madende çalışmaya başladıklarını iddia etti. Kendilerine verilen gaz maskelerinin normalde 2 saat kullanılması gerektiğini aktaran Karabacak, “Ama maalesef bizdekiler 6 dakika zor dayanıyordu. Üzerimizdeki malzemeleri nasıl kullanacağımız bile bize anlatılmadı. Denetimler tamamen göstermelik yapılıyordu.” şeklinde konuştu.

    “ÜRETİME BAŞLANMAMALI”

    İmbat Madencilik’te gaz biriktiğini tekrarlayan Karabacak, “Devlet büyüklerimiz mutlaka bu işe al atmalı ve madende üretime başlanmasına izin vermemeli. Aksi halde yaşadığımız faciadan daha büyük bir facia yaşayabiliriz.” uyarısında bulundu. CİHAN

Yorumlar