İşten çıkarılan arkadaşları için hastane önünde eylem yaptılar

Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, bir grup taşeron işçi, sendikalı olduğu için işten çıkarıldığını öne sürdükleri arkadaşları için hastane önünde eylem yaptı.

Google Haberlere Abone ol
İşten çıkarılan arkadaşları için hastane önünde eylem yaptılar

Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, bir grup taşeron işçi, sendikalı olduğu için işten çıkarıldığını öne sürdükleri arkadaşları için hastane önünde eylem yaptı. Eylemde konuşan Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Devrimci Sağlık İş Sendikası Genel Sekreteri Gürsel Kaya, 14 Mayıs’ta ülke genelinde tüm hastanelerde iş bırakma eylemi yapacaklarını açıkladı.

    Öğle saatlerinde Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan bir grup taşeron işçi ve DİSK temsilcileri, geçtiğimiz günlerde İş Kanunu’nun ‘hırsızlık ve görevi kötüye kullanma’ gibi hususları düzenleyen 25. Maddesi kapsamında işten çıkarılan Süheyla Karaba’nın yeniden işe alması için eylem yaptı. Hastane önünde slogan atan işçiler, 'Arkadaşımız tekrar işe alınsın' pankartı açtı. Sendika temsilcileri, Karaba’nın yüz kızartıcı ‘hırsızlık’ suçu iddiasıyla işten çıkarıldığını öne sürdü. Devrimci Sağlık İş Sendikası Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi işyeri temsilcisi Yusuf Yıldırım, şunları kaydetti: "Acilde görev yapıyordum, Gürsu’ya sürdüler, bir ay kaldım, sonra tekrar buraya aldılar, her gün işkence yapıyorlar. Telefon açıyorlar tehditle ‘geleceksin, yapacaksın’ diye. Bugün ben işten çıkartılırsam bu mücadele son bulmayacak. Bu hizmeti bitirmeye çalışıyorlar. Biz yılmayacağız. Hırsızlıktan da çıkarabilirler fark etmez, ben namuslu olduktan sonra onlar hırsızlık damgasını vurabilirler. Bu mücadeledir, Süheyla abla alınana kadar çadır da kuracağız, kimseyi de burayı sokmayacağız."

    "BAŞBAKAN ERDOĞAN’A İMZAYI VERDİM AMA BİR ŞEY ÇIKMADI"

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz yaz aylarında Bursa’ya geldiği sırada 600 taşeron işçinin imzasını ve sorunlara ilişkin dilekçeyi sunduklarını belirten Yıldırım, şöyle devam etti: "Pınar Gümüştekin arkadaşımız işten çıkarıldığı için düşük yaptı. Yaşadığı stres sebebiyle düşük yaptı. Başbakan Erdoğan’a 600 imzayı elimle verdim, dilekçeyi sundum. Siyasileri aradım, mücadeleyi verdim, olmadı Pınar arkadaşımız çocuğunu düşürdü. Pınar halen işsiz. Süheyla abla ile birlikte yıllardır çalışıyoruz. İşyerinde tutulan tutanakların bununla ilgili olmadığını kendileri de kabul etmişlerdir. İşten çıkarılan arkadaşımız yıllardır onuruyla hizmet vermiş ve vermeye de devam edecektir."

    Üç buçuk sene çalıştığı hastanede yaklaşık 2 yıl önce çıkarıldığını öne süren Pınar Gümüştekin ise "Çok haksızlığa uğradım. Gebeydim, hastanelik oldum. Acil servisteydim, yerimin değiştirilmesini istedim. Hakaret ettiler, beni darpettiler. İşsizim, dört çocuğum var, eşim askere gidecek. Başbakana sesleniyorum, bize yardım etsin." diye konuştu.

    Sendikalı olduğu için işten çıkarıldığını öne süren Süheyla Karaba da şunları söyledi: "3 sene önce sendikalı oldum ve hastane iradesi de bunu biliyordu, yıllardır ısıtıp, ısıtıp önümüze koydukları ‘taşerona hak geliyor’ haberlerinden sıkılan tüm arkadaşlarım geldiler ‘Hadi abla, bir ayaklanalım’ dediler sonra biz sendikal çalışmaları başlattık. Çalışma Bakanlığı’na ‘Hastanemizde aykırı çalıştırılma var’ diyerek, müfettişler gelip inceleme yaptılar. Müfettişlere ifade verdim. Sonra bana karşı tavır oluştu. İki günde üç tane tutanak yedim. Müfettiş bizim lehimize karar verdi, raporda. Karardan sonra iş akdime son verdiler. Son verilme şeklim de 25. Maddeden hırsızlık yapmam. Yasal işlem kullandım. Öyle bir şey söz konusu bile değil. Rahatsız olduğumdan dolayı, görev başını terk etmiştir diye tutulan tutanakla dair işten atıldım. O suçu hırsızlığı soktular görevi kötüye kullanmak. İşten çıkarılma sebebim sendikalı olduğum içindir."

    "14 MAYIS’TA HASTANELERDE EYLEM VAR"

    Devrimci Sağlık İş Genel Sekreteri Gürsel Kaya ise 14 Mayıs’ta ülke genelindeki tüm hastanelerde üretimden gelen güçlerini kullanacaklarını söyledi. Edirne’den Kars'a tüm ülke genelindeki hastanelerde örgütlendiklerini anlatan Gürsel Kaya, "Bu ülkedeki tüm hastanelerde üretimden gelen gücümüzü kullanacağız. Bu işçilerin, gücünü bir kez daha bunlara göstereceğiz. Bizi açlık sınırının altında çalıştırıyorlar." dedi. CİHAN

Yorumlar